Хтось будує, хтось руйнує…

Чи не найактуальнішою проблемою у нашому місті стоїть питання ущільнених забудов.

Справді, вільної землі у місті залишилося надзвичайно мало, і будівельні компанії задля свого збагачення, нехтуючи думкою сусідів будь-що намагаються звести новобудову. Часто, порушуючи нормативне законодавство і елементарні правила безпеки.

Схожа ситуація відбулася біля будинку № 8 на вулиці Карпенка. Будівельна організація (ВАТ «Тернопільбуд») у безпосередній близькості від вказаного будинку розпочала будівництво.

У нас захопили прибудинкову територію, знищили дитячий майданчик і зону відпочинку, де раніше гралися наші діти, – скаржаться мешканці навколишніх будинків. Вирубано також багаторічні зелені насадження, які зміцнювали грунт, і як наслідок – котлован почав обвалюватися. Крайня межа знаходиться у безпосередній близькості від будинку по Карпенка, 8. Наші підвали уже почало підтоплювати, з’явилися тріщини у фундаменті. Ми уже втомилися звертатися у різноманітні інстанції, які обмежуються простими відписками, і жодним чином не реагують на проблему, а страждати доводиться нам і нашим дітям. Живемо з постійним острахом, що наш будинок обвалиться – говорять жителі Карпенка, 8.

На численні звернення мешканців навколишніх будинків (Карпенка, 6, 8, 12а, 12б, Будного 22 б – близько 200 підписантів), на місце події виїхали депутати Тернопільської міської ради від БЮТу, Олексій Сандій та Сергій Кирик.

Як прокоментував ситуацію голова постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва та розвитку міста Олексій Йосипович Сандій: «Проблема дійсно стоїть гостро, оскільки ми маємо справу не лише із ущільненою забудовою, але внаслідок зсуву грунту виникає реальна загроза руйнування будинку і розташованих поблизу гаражів».

Також є багато незрозумілостей із документами. За інформацією в.о. директора ПП «Дружба-житло-сервіс» згоди на виділення земельної ділянки підприємство не надавало, хоча у сесійному рішенні вказується протилежне.

Крім того немає розрахунку інсоляції для для мешканців навколишніх будинків, є лише розрахунок для будинку, що планується звести. Небезпечним є відсутність належної реакції забудівника, адже до фундаменту житлового будинку залишилось близько метра, що може привести до катастрофічних наслідків.

Як стало відомо, мешканці навколишніх будинків, у звязку із вказаною проблемою планують подати заявку у міську раду про безстроковий пікет.