Той хто прославляє себе, стверджуючи, що «серцем не байдужий» до краси Тернопілля — спотворить її і унеможливлює безпечне життя та здоров’я тернополян

Саме так можна сказати про «славнозвісного» і скандально – відомого у Тернополі підприємця Сергія Тарашевського. Якою ж двуличною має бути людина, яка у пресі пише про свою любов до Тернопілля ( «Сергій Тарашевський: Вдячний тим, хто серцем не байдужий до краси Тернопілля», під такою назвою вийшла публікація майже у всіх друкованих ЗМІ області минулого тижня), а насправді \”просуває\” свій бізнес, не зважаючи на шкоду, яку приносить тернополянам.

Відтак, ще місяць тому до народного депутата України Деревляного Василя Тимофійовича звернулися жителі будинку по вул. Черняховського ,3. Вони просили захистити їх громадське право на безпечні для життя і здоров’я умови проживання, « …Ми живемо в нестерпних умовах, під дією шуму, вібрації, електромагнітного поля та інфразвуку, які наносять шкоду нашому здоров’ю…». Як йдеться у звернені, все розпочалося з того часу відколи відбулося введення в експлуатацію 19 квітня цього року «Торгового центру» (супермаркету) власників ТзОВ «Родина Тарашевських» по вулиці Черняховського, 3. Жителі перших поверхів цього дому стверджують, що немає місця у їхніх квартирах, де не було б чути шуму , гудіння від розташованих знизу холодильників та системи вентиляції прокладених в кілька рядів під підлогою їх квартир.

У звязку з таким зверненням, народний депутат України Василь Деревляний направив заяву до Тернопільської обласної прокуратури і вже наприкінці минулого тижня надійшла відповідь. До перевірки, яку проводили прокуратурою міста Тернополя були залучені фахівці інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Тернопільській області, державної екологічної інспекції області, Тернопільської обласної санітарно-епідеміологічної станції. Установами виявлено ряд порушень. Зокрема санепідстанцією було встановлено, що ТзОВ «Родина Тарашевських» проводиться реконструкція приміщень під торгівельний центр без поданої для експертизи проектної документації, за відсутності дозволу на виконання будівельно-монтажних робіт, акту державної технологічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об’єкта в експлуатацію та відповідного експлуатуючого дозволу. За такі порушення головним лікарем Тернопільської міської санітарно-епідеміологічної станції ще 21 лютого цього року було винесено постанову про заборону роботи торгівельного центру, однак цю постанову власники магазину не виконали. В результаті перевірки інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Тернопільській області, від 01.04.08 року встановлено, що рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради №297 від 05.03.08 року ТзОВ «Родина Тарашевських» надано дозвіл на реконструкцію власних приміщень під торговий центр по вул. Черняхівського, 3. Однак реконструкція проводилася без відповідно погодженої  та затвердженої проектної документації, без дозволу на виконання будівельних робіт. У зв’язку з цим керівництво торгового центру притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.3 ст. 96 Кодексу України про адміністративні правопорушення та зобов’язано припинити виконання будівельних робіт на вищеназваному об’єкті. Повторною ж перевіркою, проведеною 29.05.08 р. фахівцями інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Тернопільській області, встановлено, що ТзОВ «Ровекс» експлуатує торговий центр без прийняття у встановленому законом порядку зазначеного об’експлуатацію. За це «Ровекс» притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу згідно з Законом України «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування». Водночас, приписом зобов’язано невідкладно припинити експлуатацію торгівельного центру.

Паралельно, державною екологічною інспекцією в області встановлено, що в проектній документації на реконструкцію продуктового магазину під торгівельний центр по вул. Черняхівського, 3 відсутній розділ «Оцінка впливу на навколишнє середовище», чим порушено вимоги ст. 51 Закону України « Про охорону навколишнього природного середовища». Також всупереч ст. 11 Закону України « Про охорону атмосферного повітря» відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовин на атмосферне повітря від спалювання газу у котлі. За допущенні порушення постановою головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища в області головного інженера ТзОВ «Ровекс» притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.. 79-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також рішенням інспектора заборонено експлуатацію технічного обладнання.

В результаті ряду порушень знайдених всіма вищенаведеними установами, прокуратурою  міста Тернополя винесено припис директору ТзОВ «Родина Тарашевських» щодо зупинення функціонування торгівельного центру по вул.. Черняхівського, 3.

Як виявилося, порушення виявлені державними установами шкодять не лише жителям будинку, де розташований торговий центр, але й навколишньому середовищі – забруднюючи повітря. Відтак, стає зрозуміло, як сильно пан Тарашевський разом з своєю «Родиною Тарашевських» небайдужі до краси свого краю. Якщо і не байдужі вони, то лише до стану і розміру своїх кишень.