Про надзвичайну ситуацію, що виникла в Тернопільській області інформує начальник Тернопільської обласної державної екологічної інспекції, депутат Тернопільської міської ради від БЮТ Віктор Мричко

У відповідності до порядку проведення моніторингу вод 01.08.2008р. спеціалістами відділу інструментально – лабораторного контролю Держекоінспекції будуть відібрані повторні проби води у спостережних створах для оцінки якості води, поки що вода не придатна для вживання.

За уточненими даними місцевих органів влади у чотирьох районах Тернопільської області підтоплено 600 житлових будинків та 9 обєктів соціально – культурного призначення, знищено сільськогосподарських культур на суму 49 млн. грн.., збитки від пошкодження гідротехнічних споруд становлять 4,5 млн. грн., збитки від пошкодження автомобільних доріг в області становлять 20,15 млн. грн.

Завдяки тому, що евакуацію почали проводити ще до підтоплення, на Тернопільщині під час негоди не постраждала жодна людина. Всього було евакуйовано 1709 осіб.

Інспектори ДЕІ в області обстежили підтоплену територію. Потенційно небезпечні об’єкти (склади отрутохімікатів, організовані сміттєзвалища та полігони твердих побутових відходів, АЗС) у зону підтоплення не потрапили.

Виявлено два затоплених мулових майданчики та ставок доочистки зворотних вод комунальних очисних споруд м. Заліщики (ПП «Комунальник плюс»). Робота очисних споруд на даний час не відновлена.

За результатами лабораторних аналізів проб води р. Дністер та приток Золота Липа і Коропець, відібраних 26.07.2008 р. у спостережних створах на межі з Івано-Франківською областю та смт. Коропець  вміст  нафтопродуктів, заліза, амоній-іону, нітритів, нітратів не перевищує фонових показників. Має місце перевищення ГДК для водойм культурно-побутового призначення по марганцю у 2,2-9,3 р. У порівнянні із фоновою, але у межах ГДК,  зросла концентрація фосфатів, сульфатів, хлоридів, міді, ХСК. Вміст завислих речовин у дністровській воді становить 418-383 мг/дм3 при фоновій 13-12 мг/дм3 та ГДК 13,75-12,75 мг/дм3.

Станом на 06.00. год. 01 серпня 2008 року у річці Дністер спостерігається спад рівня води.