Юлія Тимошенко на Тернопіллі говорила про підвищення компенсацій для потерпілих внаслідок повені громадян

Кабінет Міністрів України на завтрашньому засіданні планує розширити категорії громадян, які постраждали від стихійного лиха в західних областях та підвищення самої суми компенсації для виплати матеріальної допомоги.

Про це в селі Устя-Зелене  та селищі міського типу Коропець Монастириського району Тернопільської області повідомила у вівторок, 5 серпня, прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко.

За її словами, до першої категорії потерпілих входитимуть не лише ті, чиї будинки повністю зруйновані, а й ті, будинки яких істотно пошкоджені і вимагають капітального ремонту.

\”Якщо говорити про фактично знищені будинки, то ці авансові гроші по 50 тис. не відповідають втратам людей\”, – зазначила вона.

Прем`єр також зазначила, що ті будинки уздовж русла, які дуже сильно пошкоджені, відновлюватися не будуть, замість них будуватимуться нові будинки на суходолі.

Таким чином, до першої категорії увійде значно більше людей, ніж планувалося раніше.

У другу ж категорію потерпілих увійдуть і ті громадяни, в будинках яких є істотні пошкодження. До третьої категорії увійдуть сім`ї, які просто втратили город або якісь присадибні споруди.

Юлія Тимошенко повідомила, що на сьогодні по 50 тис. компенсації одержали понад 2 тис. сімей, допомогу за всіма категоріями одержали понад 30 тис. потерпілих.

Вона також повідомила, що це лише авансові компенсації, і надалі суми відшкодування збитків будуть збільшені.

Юлія Тимошенко також зазначила, що через тиждень-два всі відновні роботи вже можна буде вести не в аварійному, а \”в нормальному спокійному режимі\”.

Як повідомлялося, Кабмін на позачерговому засіданні 2 серпня збільшив розміри компенсацій потерпілим від стихії. Сім`ям з першої категорії збитків (повна втрата житлових будинків і майна) авансовий платіж збільшено в 10 разів – до 50 тис. грн., потерпілим другої категорії (необхідність капітального ремонту і відновлення житлового будинку) – до 15 тис. грн. і третьої категорії (незначне пошкодження житлових будинків) – до 5 тис. грн.