Нікому не дозволимо «нагріти руки» на чужій біді

Про результати контролю за цільовим використанням коштів, спрямованих на ліквідацію наслідків стихії у Тернопільській області розповів на прес-конференції 22 серпня голова Тернопільського обласного КРУ, керівник фракції «Батьківщина» Тернопільської обласної ради Ігор Романків.

—    Нас в даний час найбільше непокоїть те, що деякі підприємці та чиновники хочуть «нагріти руки» на чужій біді, — каже пан Романків. — Варто зазначити, що в результаті повторних обстежень загиблих посівів, станом на 20 серпня попереджено незаконних видатків у Тернопільській області на суму 7367,81 тис.грн.

На виконання Постанови Кабінету Міністрав України від 2 серпня цього року № 689 «Про затвердження Порядку використання у 2008 році субвенції з державного бюджету обласним бюджетам постраждалих регіонів для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року», доручення ГоловКРУ в Тернопільській області повідомило про те, що з 8 серпня розпочато повторне обстеження загиблих посівів комісіями, які були утворені для визначення розміру дотацій за знищені стихією посіви.

—    Дуже дивно і незрозуміло те, що офіційно до членів комісії, які були створені в області представників КРУ не включили. Саме тому наші представники змушені працювати самостійно на місцях стихії, — зазначив Ігор Романків.

На розгляді комісії в Борщівському районі 9 господарств району подали заявки на відшкодування , загальна площа загиблих посівів склала 1086,5 га на суму 4669,3 тис.грн. Зате, після проведення повторних обстежень представниками КРУ було встановлено, що 640,2 га. площ були внесені до списку безпідставно, насправді, там на час стихії вже був зібраний урожай. Тобто, в Борщівському районі  попереджено незаконних видатків на суму 2014,5 тис грн..

Не виключенням є і Бучацький район, де незаконно було включено до списку постраждалих  посіви площею 827,3 га, на суму 3221,21 тис грн..

—    Окрім того, на виконання доручення Першого віце-прем’єр-міністра України Олександра Турчинова, КРУ в Тернопільській області було організоване повторне обстеження загиблих посівів в ТзОВ «Бучачхлібпром». За результатами даного обстеження встановлено, що із заявлених  посівів на площі 2377 га.на суму збитків 15292 тис грн., фактично були знищені 2002 га. на суму збитків 13405 тис грн., — розповів голова обласного КРУ.

Варто зазначити, що окрім приватних сільськогосподарських підприємств непогано заробив і підприємець, через якого обласна Тернопільска адміністрація закупила мотопомпи та спец обладнання для відкачки води. Відтак, як зазначив Ігор Романків, відповідно до умов договору, укладеного між Управлінням ОДА та ПП Голик В.Б. (продавець), останній зобов’язується поставити Управлінню (покупцю) 6 мотопомп на суму 893,75 тис.грн.  та насос – 6,25 тис.грн., всього на загальну суму 100 тис. грн..

Зате проведеною перевіркою було встановлено, що вищезгаданий підприємець закупив ці товари у Києві  у ТОВ СП «Дніпро мотор» за ціну на 55 % нижчу ніж продав Управлінню ОДА.

—    У зв’язку з такими порушеннями я звертаюся до жителів області з проханням повідомляти про факти будь-яких зловживань з державними та благодійними коштами на «телефон довіри» КРУ 80352 23-59-66, — зазначив Ігор Романків.

Також пан Романків повідомив, що в управлінні зібрані кошти для благодійної допомоги потерпілим від стихії.

— Ми вирішили не перераховувати денної зарплати, а просто зібрати хто скільки може і частину перерахувати на рахунок благодійних фондів, а частину віддати особисто людям, які  найбільше потребують допомоги.