Заява

Тернопільської районної організації партії ВО «Батьківщина»

Тернопільська районна організація партії ВО «Батьківщина» стурбована діями вчиненими  в липні місяці в Тернопільському районі з боку приїжджих громадян  Польщі і бездіяльності місцевих органів влади району.

5 липня 2008 року на теренах Тернопільського району в селі Ігровиця відбулося урочисте відкриття меморіальної плити та панахида за загиблими поляками 24 грудня 1944 року на території села. Такі ж меморіальні плити встановлені ще у двох селах району – Плотичі і Шляхтинцях.

Для участі в цих дійствах приїхали більше сотні жителів Польщі . Не зважаючи на те , що більшість виступаючих поляків при відкритті пам’ятної меморіальної плити в с.Ігровиця , а серед них був і посол Польщі в Україні Яцек Ключковський , звинувачували у смерті «мирних» поляків воїнів ОУН-УПА жителі села віднеслись толерантно до даного заходу .

Однак після дійства по польських каналах телебачення , в пресі почала з’являтись не правдива інформація про події того часу на території України. Зокрема і представниками польської громади під час заходів в с. Ігровиця спеціально розповсюджувалась книга Віктора Поліщука  «Гірка Правда злочинність ОУН-УПА» видана видавництвом  Торонто-Варшава-Київ. 1995. Сам ж Віктор Поліщук колишній прокурор , адвокат в своїй книзі звинувачує українських націоналістів , українських греко-католицьких та православних священників , виступає проти Акту проголошення Української держави 30 червня 1941 року.

Дивує також позиція сільських голів Ігровицької , Шляхтинецької , Плотицької сільських рад. Вибір земельних ділянок під пам’ятні плити , їх встановлення відбувалося за їх мовчазної згоди без відповідних дозволів.

Надзвичайну активність із не зрозумілих причин проявляв в цьому плані також працівник Тернопільської облдержадміністрації Володимир Ткач , який навідувався в с. Ігровиця для огляду виконання робіт по встановленню пам’ятної плити і брав участь під час проведення панахиди .

Не зрозуміла позиція голови Тернопільської райдержадміністрації Болєщука В.М. і голови Тернопільської районної ради Дідуха В.С. які дані події навіть не взяли до уваги. Складається враження , що керівники району не володіють ситуацією в районі або свідомо замовчують те ,що відбулося.

Врешті , якщо дивитись правді в вічі то і позиція Києва виглядає дивною . Написи на пам’ятних плитах погодженні відповідальним секретарем Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України 15 листопада 2006 року В.Козакевичем. Польською мовою: «Пам’яті близько 90 поляків , які спочивають тут мешканців села Ігровиця замордованих 24 грудня 1944 року». Українською мовою : «Пам’яті близько 90 поляків , які спочивають тут мешканців села Ігровиця трагічно загиблих 24 грудня 1944 року».

Оскільки певні політичні сили в Польщі , окремі політики які були на панахиді спекулюють трагічними сторінками історії українського та польського населення , то наша політична сила вимагає виважених правдивих аргументів при оцінці історичних грудневих подій , що відбувалися в 1944 році на теренах Тернопільського району.

Архівні дані вказують на те , що в селах Ігровиця та Лозова Тернопільського району виявлені поховання не мирного населення , а представників винищувальних загонів , які формувалися з місцевого польського населення з метою надання допомоги польській Армії Крайовій у боротьбі з ОУН-УПА.

Ми повинні зробити все щоб не повторити трагічних сторінок в історії наших народів.

Також звертаємося до правоохоронних органів дати оцінку бездіяльності представників вказаних вище органів місцевого самоврядування.

Від депутатського корпусу району вимагаємо створення спеціальної комісії для оцінки вище викладеного.

Прийнято на засіданні бюро

Тернопільської районної організації ВО «Батьківщина»

серпня 2008 року