Віктор Мричко : «На Тернопільщині вимоги природоохоронного законодавства порушуються в установах виконання покарань»

У ході перевірки Копичинської виправної колонії № 112 інспектори ДЕІ зафіксували ряд порушень.

До числа порушників вимог природоохоронного законодавства належать і установи виконання покарань.

За скид зворотних вод у водні об’єкти без очистки та перевищення гранично – допустимих концентрацій, за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу на викиди нараховано збитки на суму 529 грн. і 1566 грн. відповідно та направлено претензії Копичинській виправній колонії № 112 для відшкодування збитків. До адміністративної відповідальності притягнуто одну посадову особу, ще на дві посадові особи направлено матеріали для притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

За виявленим фактом Держуправлінню охорони навколишнього природного середовища надіслано пропозицію і отримано позитивну відповідь щодо припинення дії дозволу на спецводокористування у зв’язку із невиконанням його умов.

Врахувавши, що прийняті інспекторами заходи не призвели до усунення виявлених порушень, Головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища в області було прийнято рішення про тимчасову заборону експлуатації технологічного обладнання, пов’язаного з викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, та каналізаційного колектора, яким здійснюється скид зворотних вод без очистки у водні об’єкти Копичинською виправною колонією № 112.

До проведення опломбування інспектора ДЕІ допущено не було.

Рішення Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища області було прийняте з урахуванням того, що установа здійснювала свою діяльність з порушенням вимог природоохоронного законодавства протягом тривалого періоду і її керівництво не здійснювало жодних зусиль щодо припинення шкідливого впливу на навколишнє природне середовище, створюючи потенційну загрозу захворювання жителів міста інфекційними хворобами.

Матеріали перевірок передані Тернопільській прокуратурі з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах для вжиття заходів прокурорського реагування.

Начальник Державної екологічної інспекції  у Тернопільській області В.В.Мричко