Прем\’єр-міністр України критикує \”істеричного\” Ющенка. Публікація в Financial Times

Прем\’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що президент країни Віктор Ющенко поставив під загрозу двосторонні відносини з Росією та ініціативи по зближенню з Заходом, коли в ході розвалу правлячої коаліції минулого тижня звинуватив Тимошенко в змові з Кремлем.

В інтерв\’ю The Financial Times Тимошенко відкинула слова про те, нібито вона стала на бік Росії і не виявила належної підтримки Грузії в ході серпневого конфлікту. Тимошенко звинуватила Ющенка в спробі очорнити її з метою набрати очки напередодні президентських виборів, які відбудуться наступного року.

Минулого тижня партія Ющенка вийшла з правлячої коаліції, коли прихильники Тимошенко разом з партіями промосковської спрямованості проголосували за обмеження президентських повноважень. Тимошенко, в свою чергу, звинуватила президентську партію в систематичному саботажі роботи її уряду.

\”Звинувачувати Москву безглуздо. Коаліція розвалилася не через втручання Кремля, а через рішення президента\”, – відзначила Тимошенко, заклакавши Ющенка відновити коаліцію.

Вона заявила, що подібний початок президентської кампанії \”ускладнив плани країни по тіснішому зближенню з Брюсселем і НАТО\”.

\”Я добре розумію його істерику, тому що, за даними опитувань, його рейтинг впав з 53 до 5%\”.

У вівторок в ході саміту Україна-Євросоюз, який пройде у французькому Евіані, Київ сподівається на підтримку в прагненні стати кандидатом в члени ЄС. У грудні НАТО знову розгляне можливість надати Україні й Грузії план дій з підготовки до вступу в Альянс. Обидві організації стурбовані новою політичною міжусобицею в Києві, яка здатна ускладнити відносини з Росією.

Взаємини Києва з Москвою зіпсувалися після того, як в 2004 році в результаті \”помаранчевої революції\” до влади прийшли Ющенко і Тимошенко. Обидва політики здійснили кроки проти російського контролю над енергетичними поставками, проте Україна залишається в уразливому становищі, оскільки союз Ющенка і Тимошенко – який то діє, то розпадається – переростає в жорстоку боротьбу за владу. Наростають страхи, що між Україною і Росією може початися конфлікт у дусі грузинського: Москва рішуче виступає проти розширення НАТО на схід.

Тимошенко підкреслила, що підтримує територіальну цілісність Грузії, проте заявила, що лише \”збалансовані й гармонійні\” відносини з Росією дозволять уникнути проблем і зробити Україну надійним партнером для Заходу. \”Україні потрібні мир, стабільність й інвестиції\”.

Відкинувши \”сміхотворні\” звинувачення в змові з Кремлем, які прозвучали з боку президента, глава уряду заявила, що їй вдалося ослабити російську хватку в енергетичному секторі України. Вона також сказала, що Ющенко захищав \”російські інтереси\” в стратегічному проекті з розвідки вуглеводнів у Чорному морі. Відмовивши спільному підприємству, \”де російська участь була замаскована х\’юстонською Vanco Energy… я повернула стратегічні чорноморські газові запаси України\”.

На питання про те, чи буде вона балотуватися в президенти наступного року, прем\’єр-міністр відповіла: \”Раніше я хотіла підтримати єдиного кандидата. Але після подій минулого тижня я серйозно розглядаю цю можливість\”.

Роман Олеарчик

Переклад з англ. на рос. InoPressa