Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко: «У рамках боротьби за другий президентський термін президент розвалив демократичну коаліцію»

Про це Тимошенко заявила на прес-конференції у Києві в понеділок, 8 вересня перед журналістами зі всіх куточків України.

\”Ще раз хочу наголосити, що, починаючи зі створення демкоаліції, на жаль, пішла її руйнація, – не з другого, не з третього, а з першого дня\”, – заявила Тимошенко.

Вона показала велику папку, яка містить критику уряду президентом. Прем’єр також нагадала про блокування урядових законів, програми дій уряду, його соціальних та антикорупційних ініціатив.

\”Багато місяців поспіль я мовчала, нічого не кажучи, я для себе взяла обітницю мовчання, сприйняття ситуації, яка є, і абсолютно підтримувала демкоаліцію\”, – наголосила Тимошенко.

І не дивлячись на тиск та перешкоди Уряд значно зменшив відсоток інфляції в країні.

\”Жодне рішення не приймалося, – щоб з першого місяця показати, що цей уряд працювати не може, що прем’єр нездатний керівник. Все це було підготовкою переформатування коаліції через відставку уряду і до нищення мене як гіпотетичного конкурента на президентських виборах. В цьому була головна причина!\”, – наголосила вона.

\”Тому нехтували країною, її інтересами, її стратегічним європейським вибором, щоб зруйнувати конкурента на виборах\”, – додала Тимошенко.

\”Навіщо влада на ще один термін, якщо цей термін виглядає так, що в країні немає миру, спокою, нормальної роботи між президентом і урядом, а є тільки інтриги і чиста візантійщина\”, – поскаржилась Тимошенко.

За її словами, першими ситуації в Україні \”не витримали політики ЄС\”. Вона нагадала про заяву депутатів Європарламенту від групи народних партій Чарльза Теннока (Великобританія) та Ельмара Брока (Німеччина), які закликали президента Віктора Ющенка помиритися з прем\’єр-міністром Юлією Тимошенко для збереження територіальної цілісності України.

Тимошенко процитувала фрагмент тієї заяви євродепутатів: \”В політиці немає сумнішого видовища, ніж президент, що у відчаї чіпляється за владу, приносить тим самим розорення своїй країні. Своїми діями Ющенко здобув місце в довгому списку правителів, які пожертвували майбутнім країни лише для продовження свого невмілого керівництва\”.

Крім того, Тимошенко підкреслила, що руйнація демкоаліції набула реальних рис, коли президент і голова його секретаріату вивели звідти двох людей – депутатів Рибакова і Бута, які є \”найближчими людьми Балоги і знаходяться під проводом президента\”.

Вона також розповіла, що \”пан Балога разом з деякими спеціально поставленими людьми з Партії регіонів вів переговори про створення нової коаліції\”.

\”І тоді була започаткована ініціатива про відставку уряду, була поставлена на голосування відставка уряду, і, не знаючи як складеться голосування, деякі люди в «Єдиному центрі» кинули голос за відставку уряду, думаючи, що весь інший парламент проголосує за відставку уряду\”, – нагадала Тимошенко.

Як зазначила прем’єр, найгіршим варіантом виходу з політичної кризи в Україні на сьогоднішній день є проведення позачергових виборів до Верховної Ради.

При цьому Юлія Тимошенко зазначила, що вважає такий варіант гіршим за варіант створення нового формату коаліції.

Позачергові вибори, за її словами, «поховають будь-яку надію на той курс, який ми декларуємо і виконуємо… Потрібно буде поставити крапку на владі демократичної коаліції», – заявила вона, зазначивши, що вести країну до дострокових виборів безвідповідально.

Найкращим же варіантом прем`єр-міністр вважає відновлення дії демократичної коаліції. Реалізація такого варіанту, переконана прем`єр, «повністю перебуває в руках у президента».

«Тому що він зруйнував, він вивів свою команду з демократичної коаліції, і він сьогодні забороняє вести переговори про її відновлення», – сказала Юлія Тимошенко.

Натомість не виключено, що президент вже готується до створення нової коаліції…

Не менш важливою заявою прем`єр-міністра  України була про те, що після звинувачення глави секретаріату Президента Віктора Балоги на її адресу про національну зраду, за нею встановлене цілодобове стеження.

«За мною вже багато місяців після всіх страшних виступів 24 години на добу стежать. Я не маю ніякої недоторканності. Я одержала на 11 вересня повістку до Генеральної прокуратури. Я маю на сьогодні безліч прослуханих розмов, які підтверджують, що сьогодні ведуться всі ці дії», – повідомила Юлія Тимошенко.

За її словами, вона має в своєму розпорядженні інформацію про тиск на заступників генерального прокурора для порушення кримінальної справи проти прем`єр-міністра.

«Практично сьогодні чиниться тиск на деяких заступників генерального прокурора, і обіцянки, якщо вони порушать кримінальну справу проти прем`єра, то президент подасть їхню кандидатуру на посаду генерального прокурора», – наголосила вона.

Глава уряду вважає, що для будь-якого іншого політика такі безпідставні звинувачення могли б стати причиною для виходу з коаліції.

Разом з тим, вона наголосила, що «була, є і буде в демократичній коаліції».

«Була, є і буду в демократичній коаліції, якщо президент її не розвалить. І ні при чому тут руки Москви. Не Москва виходила з демократичної коаліції і не Кремль порушував кримінальні справи про національну зраду прем`єр-міністра. Це робить особисто президент Віктор Ющенко. Хай поверне свою команду назад і хай нормально працює, не створюючи конфліктів на основі конкуренції на наступних президентських виборах», – заявила Юлія Тимошенко.