Інтерв\’ю народного депутата України Деревляного Василя Тимофійовича

Василь Деревляний:
«За великим рахунком, сьогодні уже йде мова не про особистості, а про збереження української державності»

– Що ж стало останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння потужної та самодостатньої політичної сили БЮТ, котра упродовж усього періоду функціонування демократичної коаліції змушена була терпляче шукати компромісів зі своїми партнерами, які, як на мене, й самі не до кінця усвідомлювали, чого вони хочуть і куди йдуть? – запитую в народного депутата  голови обласної організації «ВО «Батьківщина»  Василя Деревляного.

– Я думаю, що всі бачать, що  президент України В. Ющенко уже в друге зруйновує демократичну коаліцію перший раз в 2005 році, другий сьогодні в 2008 році. За цей час він не тільки зраджує своїх соратників по спільній боротьбі він зрадив майдан та своїх виборців, він уже напевно забув коли будучи Прем\’єр–міністром зрадив Юлію Володимирівну і Кучма посадив її за грати. І через те хочу ще раз наголосили, що ми не виходили з демократичної коаліції і нікого та ніколи не зраджували. Ми є українською політичною силою і наш лідер – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у своїй діяльності завжди керується Конституцією та Законами України для побудови сильної, соборної  української держави. Сьогодні ж прийшла пора не лише послідовно та планомірно продовжувати втілювати у суспільне життя національні пріоритети передвиборчої програми «Український прорив», а й відверто та безкомпромісно захищати національні інтереси як від самого президента так і від його оточення.

Постійно спілкуючись із тернополянами неодноразово вислуховував їхні докори щодо недієздатності ВР зокрема в питаннях соціального захисту  населення, наведення порядку у країні. «Коли блок Юлії Тимошенко, за який на останніх виборах віддали свої голоси більше половини краян,  нарешті запрацює у повну силу?» – запитували мене люди. Сьогодні цей час настав і наші виборці та й не тільки вони вкотре переконалися, що вони зробили правильний вибір, що БЮТ був та залишається безкомпромісним в усіх принципових питаннях будівництва міцної української держави, він непідвладний сторонньому впливу ні заходу ні сходу, не піддається на вмовляння та шантаж, чітко бачить концепцію розвитку країни та пункт за пунктом виконує її.

– Навіть, якщо заради цього вам довелося  піти, так би мовити, у самостійне плавання?

– Парламентська більшість у 226 народних депутатів була найбільш вигідною саме Банковій. У Президента завжди залишалися найважливіші важелі впливу на ті чи інші прийняті Радою закони. Будь коли він міг накласти на них табу, наперед знаючи, що парламент ніколи  не збере понад 300 голосів, аби подолати вето. З іншого боку навіть у демократичній коаліції, а саме у фракції НУНС, завжди були «вільні слухачі». Вони всі як один голосували за президентські законопроекти і могли проігнорувати закони, які вносить на розгляд ВР демократичний уряд.

Якщо подивитися на ситуацію саме під таким кутом, то не треба бути великим експертом, щоб побачити: більш як 90 відсотків усіх президентських ініціатив стосувалися передусім фактичної узурпації ним влади в Україні, а це закони: про місцеве самоврядування, про державні адміністрації, судоустрій, про бюджет, Кабінет Міністрів та інші законопроекти у редакції Банкової ставили жирний хрест і на українському парламентаризмі і на українській демократії. А якщо поставити у цей же ряд ще й бажання Секретаріату Президента набути ексклюзивних прав із керування СБУ, прокуратурою та запланованою до створення Національною Гвардією (а це сорок тисяч озброєних та вишколених військових), стає зрозумілим, до чого саме прагне глава держави та його оточення.

– До речі уряд та особисто Прем’єр-міністр неодноразово стикалися із шаленим опором президентської канцелярії  та РНБО при вирішенні найбільш гострих для України питань енергетичної безпеки.

– Ющенко призначивши Богатирьову секретарем РНБО створив другий уряд. Так ці дві інституції й надалі лобіюватимуть функціонуваня  «РосУкренерго»,  надання ексклюзивних прав на освоєння 13 тисяч квадратних кілометрів Чорноморського шельфу, попередня оцінка понад 300 млрд. доларів бутафорній компанії «Венко» та цілий ряд інших тіньових схем розбазарювання і крадіжок державного майна і державних коштів. Як другий вірний уряд Ющенка і Ахметова РНБО розпочинає штампувати завдання Кабміну, а їх аж виявилося 611, давати окремі завдання міністрам, забороняти приватизацію. То скажіть будь-ласка, як можна в таких умовах працювати, але Юлія Володимирівна із своєю командою працювала.

– Судячи з ваших слів, Юлії Тимошенко й надалі не варто розраховувати на дружню підтримку діяльності уряду у напрямку подолання корупції у всіх сферах суспільного життя.

– Більше того, їй всіляко заважатимуть виводити з тіні й класти в державну казну мільярди гривень, але це не перешкодило Юлії Володимирівни із командою залучити до бюджету понад 30 млрд. Гривень, які ідуть на підвищення заробітних плат, стипендій, соціальні програми, субвенції для областей та інші невідкладні потреби. Наведу лише такий приклад: із 50-ти постанов, прийнятих Кабінетом Міністрів, 40 спрямовані на подолання корупції в різних ешелонах влади, але президент Ющенко на всі ці постанови накладає вето. Ющенко та Балога із початком роботи нового уряду під керівництвом Юлії Тимошенко шукали поводу розвалити коаліцію і вони цей повід знайшли, що ми голосували не за ті закони, що потрібно банковій та заява по Грузії їм наша не сподобалась. Наша заява по Грузії не є вузько партійною як їхня, вона не захищає Ющенка, заява фракції БЮТ є державною. В цій заяві ми засудили будь-яке застування сили підтримали територіальну цілісність Грузії та мирне врегулювання конфлікту. Уряд Юлії Тимошенко зробив все, щоб вивести українців із зони військового конфлікту і надав Грузії гуманітарну допомогу. Вони готові іти на дестабілізацію в Криму з Чорноморським флотом для підняття рейтингу Ющенка тому, що для головного президентське крісло.

Зрештою, на зборах фракції НУНС Віктор Ющенко прямо заявив, що піде на  ці вибори і переможе. Постає справедливе запитання: а яку ціну за таку перемогу заплатить український народ.

– Звичайно, найтяжчі для кожного державного  службовця, а тим паче голослівні звинувачення у зраді національних інтересів не додають іміджу ні державі, ні тим, хто бавиться у такі ігри. То, може, справедливо  керівник депутатської фракції БЮТ у ВР Іван Кириленко так наполегливо вимагав вибачень від Президента та від політичної сили, яка асоціюється з його іменем?

– Це наша принципова позиція і ми вимагаємо, що президент Ющенко з першу повинен вибачитись в Прем\’єр-міністра Юлії Тимошенко за найвищу образу в національній зраді, ми захистимо свого лідера та проукраїнський уряд, який вона очолює, бо, за великим рахунком, сьогодні уже йде мова не про особистості, а про збереження української державності. Відрадно, що навіть у фракції НУНС це добре розуміють  самооборонівці та рухівці та інші депутати котрі не подалися тиску Ющенка-Балоги, котрі не піддалися тиску Балоги.

– На мою думку, нинішній конфлікт у Верховній Раді спонукає замислитися над доцільністю міжфракційних  депутатських об’єднань узагалі.

– Успішна робота українського парламенту в останній тиждень, потужні голосування депутатів за соціальні та деякі інші закони, у тому числі й подолання вето Президента на Закон про тимчасові слідчі комісії, показують, що для захисту інтересів наших громадян кожен депутат стає відповідальним перед своїми виборцями та Україною. І БЮТ це постійно демонструє, як ніхто інший. Чи буде й надалі демократична коаліція у попередньому її складі, а чи ні, та найвищий законодавчий орган повинен працювати. За цей сесійний тиждень ми ще прийняли закони про престиж шахтарської праці, про приватизацію гуртожитків, про підвищення заробітної плати державним службовцям, про прокуратуру, про виконуючих обов\’язки голів державних адміністрацій, про Кабмін. Хоча наголосити за ці закони «Наша Україна» не голосувала

– І все ж, на зборах вашої фракції депутати висловилися за пошуки шляхів до збереження демократичної коаліції.

– Я це підтверджую. Однак компроміси повинні досягатися не мовою ультиматумів, як це нині робить Президент та частина «Нашої України», а визнанням та самокритичною оцінкою своїх власних дій у переговорному процесі. Думаю, що деякі наші партнери до цього ще просто не доросли. Завтра завезе Балога для них машину піску, дасть у руки іграшки, і вони ліпитимуть чергові пірамідки.

– Цього тижня спливає 10 днів  відколи НУНС з трибуни Верховної Ради оголосив про вихід із коаліції. Якщо цей документ не буде відкликаний, парламент матиме ще 30 днів, аби створити нову більшість. В іншому випадку Віктор Ющенко уже висловився, що розпустить Верховну Раду.

– Повірте, указ про дострокове припинення повноважень ВР шостого скликання уже давно лежить на робочому столі Президента. З іншого боку БЮТ ніколи не уникав та не боявся йти до людей, щоб побачити реальний рівень їх довіри до себе. Наш блок після виборів закріпив народних депутатів за округами по Тернопільській області. Народний депутат Ярослав Петрович Федорчук закріплений за Кременецьким, Шумським районами зробив все, щоби «Львівтрансгаз» отримав ліцензію , а це дасть можливість провести газ понад 30 сіл цих районів. За цей сесійний тиждень після пленарних засідань попрацювати в мінекономіки та Кабінетів міністрів \’ підготовлений проект постанови ь «Про виділення 10 млн грн. на гуртожитки «Текстерно», виділити ці кошти обіцяла Юлія Володимирівна коли проводила всеукраїнську нараду на «Текстерно» і 10 вересня на засіданні Кабінету Міністру ця постанова буде прийнята. над вирішенням багатьох проблемних питань доля області працюють народні депутати Олена Кондратюк та Олександр Сочка, та керівник КРУ Микола Сивульський. Після прийняття змін до бюджету жителі області ще більше відчують турботу народних депутатів від БЮТ.  Нас страшити нічим не потрібно, ми готові йти на дострокові вибори, але разом із президентом. А коли запрацювали ВР ми будемо робити все, щоб були прийняті всі зміни до конституції по парламентській республіці, соціальні закони, закони для нормальної роботи виконавчої гілки влади, силових структур (це є злочин, що в однієї із силових структур цілий рік жнива), закони для захисту громадян України. Це наше головне завдання.

– Є й інший вихід, аби уникнути розпуску Верховної Ради –це створення нової коаліції. Не секрет, що багато політологів прогнозують утворення парламентської більшості у форматі БЮТ і ПР.

-В одному із своїх інтерв’ю зарубіжним журналістам наш лідер висловилася, що таке об’єднання депутатів можливе й у іншому складі, однак на умовах БЮТ. Справді, ми ні на йоту не відступимо ні  від своїх ідеологічних принципів, ні від програмних засад до розбудови сильної української соборної держави, які підтримують десятки мільйонів українців. Сьогодні, перед загрозою втрати нашої незалежності та державності, а сьогодні як ніколи це питання стає актуальним і БЮТ готовий шукати точки дотику та взаєморозуміння з іншими представленими у парламенті політичними силами, адже за кожною із них стоїть та чи інша частина народу. Наша партія, блок, фракція і кожен депутат зокрема глибоко усвідомлюють всю повноту відповідальності перед суспільством та докладають максимум зусиль, аби відвернути ризики від України, навести у ній порядок та дисципліну, зміцнити міжнародний авторитет держави. Так, ми працюватимемо з тими, хто солідаризується з нами на визнанні національних пріоритетів розвитку країни, а не діятиме на догоду купці політичних банкрутів.

Інтерв’ю взяв Олег ГРУШКОВИК