Тернопільська обласна молодіжка БЮТ провела засідання новоствореного молодіжного комітету з питань охорони здоров’я

8 вересня розпочав свою діяльність комітет з питань охорони здоров’я Тернопільської Обласної Молодіжної Громадської Організації Всеукраїнської Молодіжної Громадської Організації «Батьківщина молода».

Говорить голова Тернопільської обласної МГО ВМГО «Батьківщина молода», депутат Тернопільської міської ради Ігор Яворський – «…..30 серпня 2008 року рішенням бюро Тернопільської обласної молодіжної громадської організації ВМГО «Батьківщина молода» було створено молодіжні комітети:

1.Комітет з питань соціального захисту населення.

2. Комітет з питань економіки та розвитку молодіжного підприємництва.

3. Комітет з питань освіти, науки та культури.

4. Комітет з питань спорту, та розвитку туризму.

5. Комітет з питань екології та житлово–комунального господарства.

6.Комітет з питань охорони здоров’я.

Молодіжні комітети є виконавчим органом бюро ТОМГО ВМГО “Батьківщина Молода”. Ми прагнемо, щоб в нашій організації «Батьківщина молода» кожна молода людина могла реалізувати себе!….тому й були створені так звані «клуби за інтересами» – молодіжні комітети…..»

На засіданні новоствореного комітету було обговорено положення комітету та основні складові його діяльності, на основі яких буде ґрунтуватись його подальша робота. Йшла мова про основні засади в системі охорони  здоров’я, направлені на покращення якості  та доступності надання медичної допомоги громадянам та низку небезпечних хвороб, що пагубно впливають на стан здоров’я організму людини.

Із виступу голови комітету з питань охорони здоров’я Руслана Завацького стало відомо, що Тернопільщина підпадає під ендемічну зону розвитку зобу. Як він пояснив: ”Ендемічний зоб — основний наслідок нестачі йоду в довкіллі є однією з найактуальніших медико-екологічних та соціально-гігієнічних проблем в Україні. Тиреоїдна патологія є надзвичайно різноманітною, носить спадковий характер і, як показують дослідження різних вчених за останні роки, частота та структура її залежать від дії шкідливих факторів оточуючого середовища. На сьогодні доведено, що, окрім зоба, дефіцит йоду має також інший негативний вплив на здоров\’я людини. За даними експертів ВООЗ, дефіцит йоду є однією з найпоширеніших причин затримки розумового розвитку. Дослідження, проведені в останні роки у різних країнах світу, показали, що середні показники інтелектуального розвитку (IQ) в регіонах з вираженим дефіцитом йоду на 15-20% нижчі, ніж без такого. Особливо небезпечним дефіцит йоду є в дитячому віці, оскільки тиреоїдні гормони приймають найважливішу участь у регуляції процесів формування тканин усіх органів і систем, зокрема головного мозку. Залежно від ступеня дефіциту йоду, можна спостерігати відставання в психомоторному розвитку аж до ендемічного кретинізму. Територія України і, зокрема,Тернопільщини, має дефіцит йоду різних ступенів вираженості. Досягнуті успіхи в боротьбі з зобною ендемією  полягали  в застосуванні йодованої солі, антиструміну та активної хірургічної тактики. Але на даний момент різко знизилась спроможність населення забезпечити себе достатньою кількістю йодовмісних продуктів харчування, що призвело до збільшення захворюваності на зоб та намітило несприятливу тенденцію до зростання тиреоїдної патології, а поширеність зобу ІІ ступеня серед дитячого населення за останнє десятиріччя значно зросла. Для немовлят за умов йодного дефіциту характерна висока летальність, вроджений неонатальний зоб, явний або субклінічний гіпотиреоз. Особливо вразливі до йодної недостатності жінки репродуктивного віку. У них розвивається зоб, анемія, порушується репродуктивна здатність, що проявляється в безплідності, невиношуванні вагітності, передчасних пологах. Тому, з метою усунення йодної недостатності, необхідно використовувати усі можливі методи профілактики. Для масової профілактики дефіциту йоду рекомендовано вживати йодовану харчову сіль. Для цього до харчової солі додається калію йодонат. Необхідно враховувати, що під час зберігання солі вміст йоду в ній зменшується, а під час варіння йод частково вивітрюється, через це солити їжу необхідно в кінці варіння. Йодована сіль не впливає на смакові якості їжі, не викликає побічних явищ. Масова йодна профілактика здійснюється також йодуванням води (що розфасовується), хліба, молока, додаванням йодидів у корм домашніх тварин, у воду при зрошуванні полів.

Дане захворювання є однією із проблем української нації, тому необхідно докласти усіх зусиль аби попередити розвиток даного захворювання, а при його наявності – вміло  діагностувати та зробити все для повної ліквідації патології”.

Керівництво організації та члени комітету одноголосно підтримали ідею Руслана Завацького щодо роботи в напрямку ендемічного зобу та пообіцяли надавати усю необхідну допомогу у вирішенні однієї з найважливіших проблем медицини у Тернопільській області, мета якої-покращення здоров’я, підвищення інтелекту громадянина України та збереження генофонду української нації.