Відкрите звернення

депутатської фракції «Батьківщина» в Тернопільській обласній раді п’ятого скликання до президента України Ющенка В.А.

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Ми, депутати Тернопільської обласної ради п’ятого скликання, члени фракції «Батьківщина» свідомі того, що Ви, пане Президенте, своїми спланованими і цілеспрямованими діями розвалили коаліцію демократичних сил у Верховній Раді України. Причому зробили це вдруге. Перший раз – у 2005 році, коли не змогли подолати спокусу збереження тотальної корупції у своєму оточенні, і безвідповідально відправили у відставку Уряд, який з цією корупцією боровся. І вдруге – сьогодні, коли Ви особисто та Ваш секретаріат фактично вбили коаліцію і спровокували масштабну політичну кризу в Україні. Не зважаючи на будь-які пояснення та спроби заміщення фактів, істина є очевидною: саме Ви, тобто Президент Ющенко, несете повну і безумовну відповідальність за руйнування та знищення обох коаліцій демократичних сил.

Ми рішуче засуджуємо Ваші спроби уникнути відповідальності за розвал коаліції та звалити провину на інших людей чи якісь голі фантазії на кшталт „рук Кремля”. Всі люди в країні добре пам’ятають, що ця, з дозволу сказати, “рука Кремля” керувала Вами у серпні 2006 року, коли саме Ви для прикриття політичної корупції разом з Януковичем, Симоненком та Морозом підписали так званий Універсал національної єдності та призначили Януковича Прем’єр-міністром України.

Ми знаємо, що сьогодні через Ваші безпосередні помилки, тривають спроби вдатися до чергової авантюри, що може нести безпосередню загрозу всій Українській державі. В регіони з Вашого секретаріату надходять директиви про необхідність публічної підтримки місцевою владою прямого президентського правління. Мусимо Вас, пане Президенте, попередити, що це фундаментальне порушення Конституції України і перший крок до втягування країни в глобальний громадянський конфлікт. Народ подібних провокацій не дасть зробити нікому.

Загалом, пане Президенте, ми стверджуємо, що Ваша засліпленість боротьбою за персональну владу та концентрація всіх зусиль на наступних президентських виборах стали являти загрозу національній безпеці України, її територіальній цілісності та суверенітету. Розв’язана Вами війна з Урядом, дискредитація членів Кабінету міністрів, як вдома так і за кордоном, блокування роботи парламенту, знищення коаліції, фактична відмова від боротьби з корупцією поставили країну на межу катастрофи.

Втім, ми вважаємо, що ще не пізно Вам, Вікторе Андрійовичу, визнати власні помилки, припинити ескалацію конфлікту, забути про наступні президентські вибори і повернутися до коаліції демократичних сил. Так само як Ви увечері 2 вересня 2008 року директивно вимагали від фракції „Наша Україна” вийти з коаліції, Ви зараз повинні порадити фракції НУ повернутися до складу коаліції демократичних сил. Повернутися без шантажу, ультиматумів та абсурдних, заздалегідь невиконуваних вимог.

Якщо цей сценарій стабілізації ситуації в країні Ви реалізувати не захочете, або не зможете, то залишається лише один вихід: дострокове проведення виборів Верховної Ради України та Президента України одночасно.

Досить міняти парламенти, час уже і Вам, пане Президенте, набратися мужності та запитати у людей, чи довіряють вони Вам після всіх Ваших дій та помилок.

Прийнято на засіданні депутатської фракції «Батьківщина» в Тернопільській обласній раді п’ятого скликання

10 вересня 2008 року