Нові порушення працівники екологічної інспекції зафіксували на сільгосппідприємствах

З настанням осінньої пори практично в усіх районах області почастішали випадки спалювання сухої рослинності, стерні, залишків соломи та опалого листя. Вже традиційно після жнив та збору урожаю полями краю стелиться густий дим від палаючих полів, що доповнюється окремими осередками з власних присадибних ділянок.

Керівники сільськогосподарських підприємств та громадяни, підпалюючи залишки соломи, стерню або бадилля свідомо чи не свідомо ігнорують дві важливі речі.

По-перше, спалювання негативно впливає на стан навколишнього природного середовища – забруднюється атмосферне повітря та з’являється пожежна загроза для прилеглих територій. Нерідко при спалюванні стерні пошкоджуються полезахисні лісові смуги чи виникають пожежі у лісових масивах. Крім того, спалювання призводить до руйнації ґрунтового покриву, зниження родючості ґрунту, порушення його структури, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі організми, комахи, хробаки та інша живність, яка є незамінною ланкою у природному ланцюгу.

Доведено, що щорічні пали в одному і тому ж місці призводять до зміни видового складу рослинності і покіс перетворюється на плантацію грубого буряну.

По-друге, такі дії є порушенням ст. 39 (охорона середовища існування, умов розмноження, шляхів міграції тварин) Закону України “Про тваринний світ” і за них ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., на посадових осіб – від 850 до 1190 грн. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (парки і сквери) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн. Також за фактом порушення вимог пожежної безпеки може бути порушена кримінальна справа за ч.1 ст. 270 Кримінального Кодексу України.

Контроль за недопущенням спалювання залишків сухої рослинності в області здійснюють спеціальні рейдові бригади, створені Державною екологічною інспекцією спільно з Головним управлінням Міністерства надзвичайних ситуацій України області. Вони будуть працювати до закінчення осінньо-польових робіт.

Станом на 12.09.2008р. проведено 20 рейдів-перевірок, якими виявлено 21 випадок спалювання залишків сухої рослинності без відповідного дозволу. До адміністративної відповідальності притягнуто 21 особу, на яких накладено штрафів на суму  9110 грн. Серед них голови ПАП “Конкурент”, ПАП “Горигляди”, ПАП “Надзбруччя”, ТОВ “Сонячне”, ТОВ “Агроколос”, директор Скала-Подільського плодорозсадника, відповідальна особа ТзОВ “Лендком” та 13 громадян у Теребовлянському, Заліщицькому, Збаразькому, Гусятинському, Тернопільському та Борщівському районах.

У ході рейдів також проводиться роз’яснювальна робота з населенням щодо недопущення спалювання залишків сухої рослинності, листя та відходів і дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу. Тому у час осінньо-польових робіт почастішали звернення громадян щодо самовільного спалювання залишків сухої рослинності. Оперативне реагування є запорукою того, що порушник буде притягнутий до відповідальності.

Начальник  Державної екологічної інспекції

у Тернопільській області