Юлія Тимошенко запросила громаду обговорити бюджет

Вперше за роки незалежності прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко організувала громадські слухання для обговорення проекту Державного бюджету на 2009 рік. Стоячи та з оплесками тисячі присутніх в залі \”Жовтневого палацу\”, місто Київ, з усіх куточків України ( представники ЗМІ, мери міст та представники різноманітних галузей економіки) підтримали проект держбюджету-2009 запропонований Юлею Тимошенко.

По суті, документ є втіленням передвиборної програми Блоку Юлії Тимошенко «100 кроків назустріч людям»: у документі акцент зроблено на програмах соціального захисту.

«Цього року ми досягли рекордного показника зростання валового внутрішнього продукту – 10,9%, – зазначила у своїй доповіді прем’єр–міністр. – Сьогодні, коли практично всі країни переглянули свій ВВП у бік  зменшення, ми переглянули його на підвищення».

Зростання показників стало можливо з декількох причин. По-перше, в аграрному комплексі за 8 місяців на 20% зросло виробництво. Зріс середній видобуток вугілля – він становить 4 млн. тонн.

Враховуючи соціально-економічні показники, у проекті Державного бюджету на 2009 рік уряд збільшив видатки розвитку на 79,5% порівняно з минулим роком, зазначила Юлія Тимошенко, підкресливши: «Ми заклали видатки розвитку в кожну галузь, в кожну сферу».

Сьогодні для уряду пріоритетним є розвиток науки та культури. Так, прем’єр-міністр відзначила, що видатки бюджету 2009 року на науку та освіту збільшено на 33%, зокрема, на наукову та науково-технічну діяльність збільшено на 1,4 млрд. грн. Планується фінансування наукових розробок Академії наук України збільшити на 35%, Української академії аграрних наук – на 43%.

Водночас, за словами глави Уряду, видатки на культуру буде збільшено удвічі і вони становитимуть 7,1 млрд. грн. Юлія Тимошенко зауважила, що на завершення серії національних фільмів про культуру та історію у бюджеті на 2009 рік закладено у три рази більше коштів, ніж у 2008 році.

«Повірте мені, кожному бюджету важко виділити такі гроші на цей напрямок, але ми міняємо пріоритети і готові додатково давати ці гроші», – наголосила прем’єр-міністр.

Також Юлія Тимошенко відзначила, що знецінені заощадження Ощадбанку СРСР можуть бути повністю повернуті громадянам протягом 2 років. Вона нагадала, що лише у поточному році уряд виплатив у 12 разів більше компенсацій, ніж це зробили попередники у 2007 році і станом на сьогодні вже 6,5 млн. громадян в Україні отримали перший транш компенсацій – по 1 тис. грн.

«Країні під силу при нормальній злагодженій політиці за 2 роки повернути людям ці гроші», – переконана прем’єр-міністр України. За словами Юлії Тимошенко, загальна сума повернення компенсацій є реальною і її буде виплачено за рахунок прямих видатків із Державного бюджету, а також за рахунок чесної і прозорої приватизації.

Юлія Тимошенко також висловила впевненість в тому, що повернення заощаджень громадянам не призведе до інфляційних процесів в країні. За її словами, інфляція виникає через неграмотну монетарну політику.

Також Уряд у проекті Держбюджету на 2009 рік збільшив витрати на оплату праці на 34,3%. Вже з 1 вересня всі працівники бюджетної сфери отримають нову заробітну плату.

Глава Уряду зауважила, що з 1 січня вперше за роки незалежності мінімальний прожитковий мінімум буде доведений до рівня мінімальної заробітної плати, яку планується збільшити на 33,4%. Окрім того, за словами Юлії Тимошенко, у 2009 році на 37,7% буде збільшено видатки Пенсійного фонду. Тобто Уряд прорахував, що в наступному році знову можливо підвищити пенсії – від чорнобильців до ветеранів Другої вітчизняної, стипендії студентам.

Наступний крок – перехід із 1 січня на контрактну армію. Юлія Володимирівна переконана: рік строкової служби не дає жодних знань, адже за цей час неможливо підготувати справжнього солдата. Тим більше, що під час кожного призову до війська забирають по 20 тисяч хлопців. «Хіба це поповнення до війська?», – зовміс не риторично запитала прем’єр. Отож доцільніше відмовитися від строкової служби, замінивши її контрактною. «Ми хочемо все ж таки переконати президента, і для цього у нас є і бюджет, і забезпечення, все, щоб все ж таки з 1 січня строкову службу зупинити і перейти на контрактну армію”, – наголосила глава уряду.

Прем’єр-міністр зауважила, що Уряд розробив низку стимулів для бажаючих служити у контрактній армії. Так, зокрема, вдвічі збільшено грошове утримання контрактників. Також, за словами Юлії Тимошенко, передбачено, що через 3 роки служби молодь зможе вступати до вищих навчальних закладів без іспитів на державну форму навчання. «У бюджеті ми заклали гроші на 100% фінансування контрактної армії – грошове забезпечення, харчування, житло, і, безумовно, навчання», – наголосила глава уряду.

Наступне. Наразі акцент в економіці прем’єр-міністр робить на розвитку енергетичної галузі. Юлія Тимошенко вважає, що вугільна галузь може забезпечити енергетичну незалежність держави.

У новому держбюджеті майже вдвічі збільшено державну підтримку вугільної галузі, що становить 14,8 млрд. грн., та розвивати атомну енергетику. Ю.Тимошенко наголосила на потребі збільшення обсягів видобутку вугілля, якого в Україні вистачить на 500 років.

При цьому керівник Уряду підкреслила, що кожен пункт Закону “Про підвищення шахтарської праці” профінансований у бюджеті 2008 року і передбачений в проекті на 2009 рік.

Охорона здоров’я. У 2009-му Юлія Тимошенко пропонує кардинально змінити підходити діяльності міністерства охорони здоров’я. Прем’єр-міністр пропонує відмовитися від централізованої закупівлі деяких лікарських засобів, бо вона не стільки враховує потреби, наприклад, діабетиків, скільки породжує зловживань. Отже, Уряд пропонує передати кошти на закупівлю інсуліну та інших препаратів безпосередньо хворим. «Не ліки мусить міністерство закуповувати, а віддавати ці гроші людям, які можуть за ці гроші лікуватися», – слушно зауважила Юлія Володимирівна.

Окрім того, прем’єр-міністр повідомила, що видатки зведеного бюджету на охорону здоров’я загалом збільшені на 54,7%.