Операція \”Чисте повітря\”

Як відомо, одним із найбільших забруднювачів повітря будь-якого міста є автомобільний транспорт. Обсяг і склад забруднюючих речовин у газах, які утворюються в процесі згорання палива у двигунах суттєво залежать як від типу та марки палива, так і  від справності системи живлення самого автомобіля.

З метою забезпечення контролю та недопущення забруднення атмосферного повітря викидами транспортних засобів з 15 вересня по 06 жовтня ц.р. в області триватиме другий етап операції \”Чисте повітря\”, який проводять інспектори Державної екологічної інспекції спільно з Державтоінспекцією. У ході операції буде також здійснюватися перевірка автомобілів на автошляхах та  контроль за виконанням автотранспортними підприємствами, автогосподарствами промислових підприємств, станціями технічного обслуговування та іншими організаціями, заходів щодо зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу, організації ними природоохоронної роботи.

Державними стандартами України чітко визначено допустимий вміст шкідливих речовин у відпрацьованих газах. За експлуатацію автотранспортних засобів з перевищенням їх вмісту – винні будуть притягнуті до адміністративної відповідальності за статтями 80 і 81 Кодексу України про адміністративні правопорушення (випуск в експлуатацію транспортних засобів з перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах – для посадових осіб, та експлуатація автотранспортних ті ін. пересувних засобів з перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах – для громадян, відповідно) у вигляді штрафів у розмірах від 17 до 51 грн. .

Під час першого етапу операції, який проходив з 19.05.2008р. по 08.06.2008р., рейдовими бригадами було перевірено 1362 одиниці автотранспорту та 41 автотранспортне підприємство. За порушення вимог природоохоронного законодавства до адмінвідповідальності (штрафу на загальну суму 2750 грн.) притягнуто 146 осіб, в тому числі 43 посадовців. Таких результатів вдалося досягти залучивши до операції 11 рейдових бригад із 25 інспекторів. Для перевірки використовувались спеціальні прилади – газоаналізатори та димоміри.

В Україні, і в області також, вже сьогодні здійснюються заходи щодо нарощування обсягів виробництва біопалива, що послабить напругу навколо забруднення атмосфери у містах. Здійснюються також зусилля щодо обладнання автомобілів каталізаторами, які суттєво зменшать викиди найбільш шкідливих компонентів в атмосферу. Але їх встановлення потребує додаткових матеріальних затрат. А поки що, маємо слідкувати за справністю своїх автомобілів, бо брудне повітря є шкідливим для всього населення міст, в тому числі і для власників транспортних засобів.

Начальник Тернопільської державної екологічної інспекції Мричко В.В.