Начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області взявся за виправлення помилок свого попередника

Про штатні призначення в управлінні та роботу Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області розповів під час прес-конференції у вівторок, 23 вересня начальник управління, депутат Тернопільської обласної ради від Блоку Юлії Тимошенко Олег Миколенко.

За словами пана Олега Миколенка, на посаду начальна управління він призначений абсолютно правомірно Міністром навколишнього природного середовища.

—    Мені не зовсім зрозуміла в даній ситуації позиція голови Тернопільської ОДА пана Чижмаря, який особисто, а згодом за допомогою народних депутатів від НУНС намагався повернути на посаду начальника управління пана Сінгалевича, а мене відповідно зняти, — прокоментував пан Миколенко. —  Оскільки на дану посаду особи призначаються та звільняються виключно Міністром.

У хронологічному порядку керівництво Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області  міняло Мінприроди таким чином:

5 травня цього року було звільнено з посади начальника управління Сінгалевича О.В. Як розповів пан Олег Миколенко, після перевірки роботи Сінгалевича було знайдено ряд порушень і, відповідно, наказом Мінприроди – звільнено.

6 травня 2008 року було призначено на посаду начальника управління Миколенка О.М.

У зв’язку з рішенням Тернопільського міськрайонного суду, який задовільнив позовні вимоги Сінгалевича, 15 вересня поточного року було скасовано наказ Мінприроди від 5 травня щодо звільнення Сінгалевича з посади начальника управління і призначено його знову начальником управління. Як зазначив пан Миколенко розгляд справи і прийняття рішення відбулося без нього, а лише у присутності сторони позивача  (Сінгалевича) та судді.

16 вересня було остаточно припинено державну службу на посаді начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області Сінгалевича О.В. і 19 вересня  скасовано наказ Мінприроди щодо звільнення Олега Миколенка з посади начальника даного управління.

— Хочу зазначити, що підтримку у своїх судових махінаціях пан Сінгалевич без сумніву мав з боку пана Чижмаря, якому, відповідно Сінгалевич був дуже корисним на посаді начальника природоохоронного управління, щоб чинити беззаконня в області, зазначив Олег Миколенко.

На підтвердження своїх слів пан Миколенко розповів про невеличку частину тих діянь, які суперечать моралі та в деякій мірі закону.

—    Взяти для прикладу Копичинецьку виправну колонію, яка всі відходи спускає в річку Нічлава. Річка протікає через саме місто Копичинці і окрім того, що у воді вже було знайдено туберкульозну паличку, неприємний запах розповсюджується на довколишню територію. Це справжня екологічна катастрофа для Копичинець і бездіяльність попереднього керівництва нашого управління по меншій мірі дивує. — каже Олег Миколенко. — Другий факт порушення Сінгалевича можна назвати анархізмом. Для ТОВ «Ровекс» мій попередник без проблем затвердив всю належну документацію по землях садівничого товариства «Ювілейне», не побачивши на території дачних ділянок жодного зеленого насадження.

Ці та інші порушення колишнього керівника управління були передані до прокуратури, але за словами пана Миколенка ще по жодному з них немає відповіді.

Не менш важливими питаннями, які також піднімав начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області було про стан організації в Тернопільській області національного природного парку «Дністровський каньйон» та «Кременецькі гори».

Створення цих парків передбачено Законом України ще від 21 вересня 2000 року. На сьогоднішній день Президентом України видано Указ від 27 серпня цього року « Про невідкладні заходи щодо розширення мережі національних природних парків», на виконання якого Кабміном доручено Тернопільській ОДА забезпечити підготовку та внесення в установленому порядку узгоджених пропозицій щодо створення відповідно до Закону України « Про природно-заповідні фонди України» національного природного парку «Дністровський каньйон» та НПП «Кременецькі гори». Зате, як зазначив Олег Миколенко, пасивна позиція райдержадміністрацій та місцевих рад гальмує завершення робіт з підготовки матеріалів до проектів Указів Президента України.

—    До кінця цього року, згідно Указу Президента, ми повинні підготувати всю документацію для функціонування цих заповідників, але реально зможемо їх зібрати лише для національного природного парку «Кременецькі гори», — каже пан Миколенко. — Основна проблема полягає в тому, що самі пересічні люди не розуміють значення терміну «національний природній парк». Коли я особисто побував у декількох населених пунктах, які потрапляють в зону заповідника отримав запитання, чи можна буде в зонах парку випасати худобу, збирати гриби, ягоди… Звісно ж можна.

Як запевнив пан Олег, природні заповідники створюються виключно для того, що зробити область туристично-привабливою і зберегти природні ландшафти від руйнівної людської руки.