Прем’єр-містр України стала ініціатор відновлення однієї з унікальніших історичних реліквій України

Гетьманський прапор XVII – XVIII століття презентувала Юлія Тимошенко вчора 25 вересня на прес-конференції у Національному історичному музеї України (Київ).

Прапор є унікальною реліквією України доби Гетьманщини. Він був символом верховної влади тодішньої Української держави та свідком великих історичних подій. “Сьогодні Гетьманський прапор, під яким здійснювали свої функції чотири гетьмани України, повертається в Україну в такому вигляді, у якому він ще сотні років буде знаходитися у нас і надавати наснагу, силу для державотворчих дій”, – відзначила Юлія Тимошенко під час презентації. Вона зазначила, що Уряд за підтримки Фонду “Україна ХХІ століття” та польських колег найближчим часом планує відреставрувати ще одну реліквію – Козацький прапор.
       Окрім того, Прем’єр-міністр подякувала від імені Уряду та українського народу всім, хто сприяв поверненню Гетьманського прапору на Україну і працював над його реставрацією. Юлія Тимошенко вручила Подяки Прем’єр-міністра України і Грамоти Кабінету Міністрів за вагомий особистий внесок у розвиток українсько-польської співпраці у галузі культури, організації та проведення реставрації унікальної пам’ятки національної спадщини.
      Прем’єр-міністр назвала знаковим, що презентація прапору відбувається у дуже напружений політичний період: “гетьманський прапор пройшов таку ж складну особисту історію, як і Україна, коли ми кожен раз зі шматочків збираємо нашу державність, незалежність, нашу країну”.
       До того ж, було зазначено під час прес-конференції, що Уряд продовжуватиме започатковану сьогодні традицію щодо повернення українських реліквій на Батьківщину.
Уряд України постійно проводить переговори з іншими країнами щодо повернення українських історичних реліквій на Батьківщину.  Прем’єр-міністр відзначила, що поки що рано говорити про результати таких переговорів, але вони ведуться “зі всіх напрямків”. “Ми ведемо багатопланову роботу щодо повернення українських реліквій додому, і кожні такі переговори Уряд супроводжує відповідним пакетом пропозицій”, – сказала вона.
      Окрім того, Юлія Тимошенко пообіцяла, що Гетьманський Прапор після виставки у Києві через півроку повернеться до Харківського історичного музею. “Прапор півроку поживе у Києві для того, щоб кияни і гості столиці змогли познайомитися з цією реліквією, і через півроку ми урочисто повернемо його до Харківського музею, щоб тут не було ніяких сумнівів”, – запевнила Глава Уряду.