Лист до редакції

Ліпше гірка правда, аніж солодка брехня…

Вже минає чотири роки з часу «сходження на престол» Президента України Віктора Ющенка, однак його передвиборчі обіцянки так і залишились обіцянками – цяцянками, а для його шанувальників (в переважній більшості – колишніх) – «радістю»… І ми в ті помаранчеві часи вірили у «Десять кроків назустріч людям», проте нині все більше бачимо ці кроки Ющенка сходами власного егоїзму, сходами кумівства та братання з корупційними авторитетами нашої країни.

Україна не стала справедливою і заможною європейською державою, якою колись бачив Віктор Андрійович. Президентська влада затьмарила його передвиборчі прагнення рівності усіх перед законом, де влада користується довірою і повагою громадян, а­ державні чиновники  компетентні і законослухняні та не беруть хабарів. Усе виявилося утопією – посади займають люди непрофесійні та нездатні належним чином виконувати свої обов’язки, проте мають родинні чи товариські зв’язки. Обіцявши скоротити непотрібні управлінські структури та зменшити чисельність армії чиновників, Ющенко дає можливість голові Секретаріату Президента Балозі утримувати значну кількість заступників, що не спостерігалося навіть за часів Кучми – Медведчука. «Всі мої дії на посаді Президента будуть законними, прозорими і зрозумілими. Мої дії будуть рішучими та послідовними і ефективними» – обіцяв Ющенко. Як мовиться, без коментарів… Дуже доречними є слова однієї української пісні: «А ­тепер усе інакше, інакше – все просто навпаки».

Віднедавна Президента  переслідує мета зробити чинного Прем’єр – Міністра, лідера БЮТу прокремлівською людиною. Це йому надзвичайно вигідно в часи сьогодення, адже на фоні згаданих звинувачень дуже легко показати свій нібито патріотизм та підтримку національних інтересів. Така політична технологія  дає можливість привернути до себе увагу українців та викликати співчуття, немов до зрадженого людьми поводиря. Однак, незважаючи на те, що з першого дня існування демократичної коаліції всі дії команди Ющенка були спрямовані на її руйнування, наперекір усім інтригам та чварам, які розпалював серед її членів глава президентського секретаріату Балога, урядова команда не тільки встояла і зберегла свою єдність, але й підтвердила свою ефективність та дієздатність. Уряд зайняв зважену та помірковану позицію щодо російсько – грузинського конфлікту, яка повністю відповідає позиції, зайнятій у цьому питанні Європейським Союзом. Кабмін абсолютно чітко підтримав територіальну цілісність та суверенітет Грузії, надав грузинському народу гуманітарну та фінансову допомогу – більшу, аніж усі інші країни, уникнув небезпечного загострення двосторонніх стосунків з Росією, що могло призвести не лише до радикального підвищення цін на газ, але й до військового конфлікту. Адже український народ не готовий розплачуватися ані власним життям на непотрібній війні, ані фінансами за газ, яких завжди обмаль, на догоду підтримки Ющенка кума Саакашвілі…

Стикнувшись з блокуванням та саботажем своїх ініціатив з боку Верховної Ради, у чому, на жаль, активну участь брали й колеги по демократичній більшості, Уряду довелося шукати рішення поза коаліцією, у тому числі, – підтримку та розуміння серед інших політичних сил. Власне, саме державницька позиція уряду Тимошенко, його щире бажання продовжувати так необхідні країні стратегічні реформи та прийняти критично важливі для українського суспільства закони, переконали більшість народних депутатів стати на бік Кабміну і почати з ним плідну співпрацю.

Політичною спекуляцією опонентів є звинувачення щодо бачення другої державної мови (російської), проте перший віце-прем’єр  Олександр Турчинов запевняє, що позиція Юлії Тимошенко з цього приводу є незмінною – єдиною державною мовою була, є і буде українська.

Незалежно від того, як будуть розгортатися події найближчим часом – створиться новий формат демократичної коаліції чи будуть оголошені дострокові парламентські вибори – Україна не може втрачати набраний темп. Люди та  їх благополуччя не повинні страждати від примх політиків.

Підготував та надіслав до редакції інтернет-сайту житель Чортківського району Ріско Артем