11 земельних незаконно-прийнятих питань, які «пройшли» на сесії міськради ветував бютівець Тарас Білан

02.10.2008р. відбулась 21 сесія Тернопільської міської ради.
Враховуючи численні порушення член бюро Тернопільської міської організації ВО «Батьківщина», виконуючий обов’язки міського голови (в частині повноважень, що стосуються роботи ради) Тарас Білан зупинив дію ряду рішень.

Керуючись п.4 ст.59 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”,відповідно до якої: «Рішення сільської,  селищної,  міської ради у  п\’ятиденний строк  з  моменту  його  прийняття  може  бути зупинено сільським, селищним,  міським  головою  і  внесено   на   повторний   розгляд відповідної  ради із обгрунтуванням зауважень.  Рада зобов\’язана у двотижневий строк повторно розглянути рішення. Якщо рада відхилила зауваження  сільського,  селищного,  міського голови і підтвердила попереднє рішення двома третинами депутатів від загального  складу ради, воно набирає чинності.»

Для виправлення зауважень, усунення недоліків, та приведення у відповідність до чинного законодавства України та регламенту Тернопільської міської ради «вето» було накладено на рішення:

«Про скасування рішень міської ради (КП фірма Тернопільбудінвестзамовник)»(до проекту рішення не долучено пояснювальну записку з вказанням аргументованих та чітких причин вилучення земельної ділянки по вул. Протасевича площею 0.6870га, функціональне призначення «Під будівництво торгово – розважального комплексу» з переліку земельних ділянок несільськогосподарського призначення , які підлягають продажу на аукціоні) ;

«Про внесення змін в п.2 рішення міської ради від 13.03.2007р. № 5/7/48 «Про вилучення та надання земельної ділянки вул. Чумацька, 5А»» (проект рішення переданий в організаційно –інформаційне управління з порушенням п.30.2 статті 30 розділу 6 Регламенту Тернопільської міської ради п’ятого скликання );

«Про надання в оренду земельної ділянки площею 0,3788га за адресою пров. Цегельний ,1 суб’єкту підприємницької діяльності Вернею І.В.» ( згідно п.3 рішення десятої сесії міської ради четвертого скликання № 4/10/116 від 25.03. 2004р. СПД Верней І.В. в місячний термін повинен був оформити право користування земельною ділянкою відповідною документацією. Договір оренди згідно цього рішення відсутній. Частина висновків та погоджувальних документів, що служила підставою прийняття рішення № 4/10/116 втратили чинність );

«Про вилучення та надання в оренду земельної ділянки за адресою вул. Руська, 13 суб’єкту підприємницької діяльності Боднару М.П.» (договір оренди земельної ділянки між Качановим В.Г. та Тернопільською  міською радою закінчився 08.08.2004р. З цього часу не поновлювався. Враховуючи це, Закон України «Про державний бюджет України на 2008р.» , обґрунтовані підстави невинесення даної земельної ділянки  на конкурентних засадах (аукціон на право оренди)до проекту рішення не долучено);

«Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,6870га для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з торговими приміщеннями за адресою вул. Протасевича КП фірмі  Тернопільбудінвестзамовник» ( відсутні аргументовані та чіткі пояснення причин  вилучення земельної ділянки по вул. Протасевича площею 0.6870га, функціональне призначення «Під будівництво торгово – розважального комплексу» з переліку земельних ділянок несільськогосподарського призначення , які підлягають продажу на аукціоні. Під час проведення сесії (02.10.2008р.) в президію передано лист державного управління екології та природних ресурсів в Тернопільській області № 2-2/4464 від 29.09.2008р. про відкликання висновку Держуправління № 1-4/5603/5471 від 01.12.2006р.по вул. Протасовича в м. Тернополі. Наявні  зауваженням юридичного управління , що долучені до проекту рішення);

«Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,4652га для обслуговування та реконструкції викупленої будівлі під готельно-офісний та торгівельний комплекс за адресою Текстильна,28 ТзОВ «Теркурій -2»» (проект рішення переданий в організаційно –інформаційне управління з порушенням п.30.2 статті 30 розділу 6 Регламенту Тернопільської міської ради п’ятого скликання. Висновок  державної експертизи землевпорядної документації № 2631 від 30.09.2008р. оцінений негативно, не погоджується та підлягає повторній експертизі. Наявні зауваження юридичного управління );

«Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,25 га. під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими стоянками для автомобілів за адресою вул. Юності приватному підприємству «Тернопільська фірма «Будівельник»»(Керуючись Законом України «Про державний бюджет на 2008р»,  ст. 124 Земельного кодексу України земельна ділянка земельна ділянка повинна бути виставлена на аукціон. До проекту рішення долучено зауваження Лєвандовського О.Ю., Печеля О.В, Захарчука В.В., Руцького Я.А., Дідича В.Є.Негативне рішення постійної депутатської комісії з питань архітектури , будівництва та розвитку міста );

«Про  надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою вул. Білогірська,17 приватному підприємству «Тернопільська фірма «Будівельник»» (Керуючись Законом України «Про державний бюджет на 2008р»,  ст. 124 Земельного кодексу України земельна ділянка земельна ділянка повинна бути виставлена на аукціон. До проекту рішення долучено зауваження Лєвандовського О.Ю., Печеля О.В, Захарчука В.В., Руцького Я.А., Дідича В.Є.)

«Про впорядкування тютюнопаління в місті» (проект рішення не завізований заступником міського голови з юридичних питань О.Ю.Левандовським. Долучено зауваження юридичного управління. На момент формування порядку денного відсутнє рішення профільної депутатської комісії );

«Про передачу у приватну власність гр. Баришеву Сергію Володимировичу 11/25 частини житлового будинку за адресою вул. Підгородня,4 та земельної ділянки площею 0.0291га.»(відсутнє рішення профільної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та надзвичайних ситуацій, довідка УЖКГ долучена без вихідного номера та дати, відсутнє погодження сусідніх землекористувачів про те, що вони не заперечують про передачу у приватну власність земельної ділянки площею 0.0291га);

«Про внесення змін до рішення міської ради від 03.12.07р. № 5/14/33 «Про затвердження проекту відведення земельної ділянки площею 1.8га для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими стоянками товариству індивідуальних за будівників «Коледж» за адресою вул. Генерала Тарнавського» (згідно п.3 рішення № 5\\14\\33 від 03 грудня 2007р. товариство індивідуальних забудівників „Коледж” було зобов’язано в місячний термін оформити право користування земельною ділянкою відповідною документацією. До пакету документів договір оренди земельної ділянки не долучено );

«Про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 1,26 га для обслуговування та реконструкції викуплених будівель під торговий центр з підземним паркінгом за адресою вул. Перля, 3 ТОВ «Наразі»(проект рішення переданий в організаційно –інформаційне управління з порушенням п.30.2 статті 30 розділу 6 Регламенту Тернопільської міської ради п’ятого скликання ).

Слід відмітити, що за каденцію Тернопільської міської ради п’ятого скликання — це перший випадок ветування  «земельних» проектів рішень в такому великому об’ємі.