С Т Е Н О Г Р А М А

Вступне слово Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. на позачерговому засіданні Уряду від 14 жовтня 2008 року

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Шановні колеги, сьогодні ми зібралися на позачергове засідання уряду, щоб розглянути питання, які є абсолютно невідкладними для життя України.

Перше питання, яке я хочу запропонувати сьогодні обговорити і прийняти відповідні рішення, причому в невідкладному абсолютно порядку, – це те, що стосується першочергових заходів щодо стабілізації ситуації в гірничо-металургійному та хімічному комплексах.

Уряд здійснить всі можливі заходи, прийме всі необхідні рішення аби металурги, шахтарі та хіміки України відчули підтримку влади в цей важкий час.

Я хотіла би звернути вашу увагу на те, що внаслідок фінансової світової кризи практично впали всі світові металургійні ринки. Іпотечна криза, яка почалась у Сполучених Штатах і яка потім заполонила практично досить великі сектори фінансові економіки, призвела до того, що металопродукція сьогодні в світі дуже впала в своїй потребі. Ви знаєте, що гірничо-металургійний комплекс в Україні настільки потужний, він складає головний експортний потенціал країни, і саме тому сьогодні невідкладнішим чином потрібно розглянути, які кроки зараз може зробити уряд назустріч гірничо-металургійному і хімічному комплексу для того, щоб вони мали можливість, як і інші країни світу, металурги інших країн світу мали можливість відчути підтримку влади в цей важкий час. І взагалі я хочу вам сказати, що сьогодні в країні в той час, коли всі абсолютно в світі виробляють певні заходи, певні кроки щодо недопущення розповсюдження наслідків світової кризи на свої країни, нам сьогодні потрібен спокій, стабільність, злагоджена робота всіх політичних сил.

Юлія Тимошенко звертається до Президента відмінити дострокові вибори не лише заради спокою і стабільності в країні – а заради захисту людей від вируючої фінансової кризи.

І тому я думаю, що я буду сьогодні звертатися ще раз до Президента. Враховуючи розгортання світової фінансової кризи і захисту країни від будь-яких її проявів, нам потрібно терміново відновити парламентську роботу, нам потрібно прийняти так, як ми сьогодні напрацювали заходи, 49 законопроектів, які невідкладно потрібні країні, починаючи від коригування бюджету на 2008 р., закінчуючи всіма необхідними заходами по підтримці фінансових ринків, окремих галузей. І саме тому заради спокою, стабільності в країні, заради захисту людей, я звертаюсь до Президента відмінити дострокові вибори і зробити все для того, щоб країна працювала злагоджено, і щоб парламент, який сьогодні просто зобов’язаний працювати, тому що країну потрібно, людей сьогодні потрібно захищати, щоб парламент приступив до своєї роботи, а всі політичні дрязги й інтриги потрібно відкласти на досить тривалий час, поки світ не стабілізує всі свої життєво важливі системи, і поки Україна не зможе відпрацювати серйозної системи протидії таким кризовим проявам.

Юлія Тимошенко захистить промисловий схід України – Уряд прийме постанову, яка дозволить металургійному та хімічному комплексам, по якім свотова криза б’є найболючіше, відчути підтримку держави.

І те, що стосується металургійного і хімічного комплексу, – це якраз і є той перший крок, який ми можемо сьогодні зробити. Крім того, ми сьогодні приймемо після обговорення лише постанову, яка дасть можливість нашому металургійному і хімічному комплексу відчути підтримку держави. Але невідкладно потрібно приймати комплексний законопроект, вносити його і приймати як закон у Верховній Раді. Причому це потрібно робити буквально в найближчі дні, які б захистили металургійний і хімічний комплекс країни.

Якщо дострокові вибори не будуть відмінені – вся відповідальність за наслідки недієздатності влади ляжуть на одного політика.

Якщо цього не буде зроблено, то абсолютно вся відповідальність за наслідки буде лягати на того політика, який сьогодні не сконсолідує парламент, не сконсолідує всю владу, і не відкладе дострокові парламентські вибори, які тільки до хаосу і руйнації можуть країну призвести.

Друге питання, яке ми будемо розглядати, – це питання підготовки до осіннього опалювального періоду. Насправді, нам потрібно буде прийняти рішення, яке забезпечує системне фінансування, постачання природного газу на теплокомунмережі для того, щоб ми мали можливість вчасно розпочати опалювальний сезон.

І третє питання, яке ми сьогодні будемо розглядати, – це питання обговорення і прийняття необхідних рішень щодо можливості фінансування дострокової виборчої кампанії.

Я ще раз хочу підкреслити, що я особисто і як Прем’єр-міністр, і як лідер політичної сили, виступаю категорично проти дострокових парламентських виборів, які приведуть до хаосу, руйнації і до неможливості країні протистояти всім викликам, які сьогодні народжує фінансова криза.

Власне, з цими трьома питаннями я просила би зараз проголосувати порядок денний. Будь ласка.