Тимошенко погрожує назвати політиків, які підвищили ціни на ліки

Прем\’єр Юлія Тимошенко звернулася до Генпрокуратури для того, щоб виявити винних у підвищенні цін на ліки.

Про це вона заявила на початку позачергового засідання уряду у п’ятницю. За її словами, термінове підвищення цін на ліки \”є крупно масштабною, спекулятивною операцією\”, розробленою низкою ділків ринку лікарських препаратів.

\”Ми знаємо, які за цим стоять партії і політичні сили. Через три дні, якщо вони не вгамуються, я назву прізвища політиків, які давали команди підвищувати ціни\”, – зазначила вона.
Тимошенко також додала, що уряд спільно з учасниками ринку постачання лікарських препаратів та державними банками розробив постанову, якою встановлюється граничний рівень надбавки на ліки, прописані у державному переліку розміром у 10%, а також обмежуються націнки на ліки в роздрібних мережах.

За словами Тимошенко, у п’ятницю вона провела зустрічі з усіма постачальниками ліків та представниками аптечних мереж країни і попередила їх про відповідальність за необґрунтоване підвищення цін на ліки.

Вона додала, що протягом трьох наступних днів антимонопольний комітет разом з державною комісією регулювання цін перевірять усі аптечні мережі і в разі виявлення підвищених цін вилучатимуть виручку аптек, до тих пір \”поки вони не поставлять нормальні цінники\”.

За словами Ю.ТИМОШЕНКО, уряд підготував відповідні проекти постанов, погодивши їх з усіма учасниками ринку лікарських засобів, з «Ощадбанком», «Укрексімбанком», а також з Національним банком України.
«Перший документ припускає введення граничних надбавок, націнок на лікарські засоби. Такий проект постанови сьогодні є, і він передбачає на певний перелік ліків встановлення обмеження з 10-процентною надбавкою на оптові ціни та певні обмеження надбавок на ліки в роздрібних мережах», – сказала прем`єр-міністр.
За її словами, прийняті сьогодні постанови стануть основою для проведення перевірок аптечної мережі органами Податкової адміністрації, Державною комісією з контролю за цінами, Державною комісією з контролю за лікарськими засобами.