Гонка на випередження тернопільських владоможців

У святий день Покрови Пресвятої Богородиці, посеред порепаної часом, дощем і сонцем бетонної площі, що навпроти тернопільського білого дому, вирили яму…

Ще лишень тільки збиралися її рити, а вже біля трактора прес-секретар голови Тернопільської ОДА давав журналістам обласної державної телекомпанії інтерв’ю про те, що тут невдовзі буде встановлено пам’ятник провідникові ОУН Степану Бандері і що це є виключно ініціативою Юрія Чижмаря, яку беззастережно підтримав Роман Заставний.

Похвально, якби не …. Якби не те, що на початках відродження української державності, коли ще злобно дихала комуна, з ініціативи найсвідоміших тернополян-патріотів було висвячене місце для пам’ятника поблизу входу у парк Національного відрядження …

Якби не те, що на вулиці С.Крушильницької, якраз в районі території, що прилягає до приміщення податкової адміністрації та парку ім. Т.Шевченка, заплановано і вже здійснено архітектурну прив’язку встановлення пам’ятника славетній Соломії.

І чи не найнезрозуміліше у цій спішці (політичному психозі), – так це те, що до спорудження основ пам’ятника приступають без генеральної реконструкції самої площі, усіх комунікацій, які тут пролягають і вже давно є зношеними. Якраз навпроти майбутнього пам’ятника функціонує два збірники-колектори стічних вод і каналізаційних відходів. Як тільки в Тернополі сильний дощ чи злива – чугунні  кришки колекторів піднімають фонтани нечистот і всі вони потоками заливають і саму площу, і весь парк, і все  озеро.

Ліворуч від виритої ями – „почесна” стелла „Корифеї землі Тернопільської”. ЇЇ стан – то неприпустимий сором Тернопільській міській раді, Заставному і усім його клеркам. Усі портрети , і справді найславетніших людей краю, понищені часом і порізані, сплюндровані вандалами.

То може почати з ліквідації виправлення цієї ганьби, яка ятрить душі нормальним людям вже не один рік, панове Чижмарь, Заставний?  Чи ви її не бачите? Чи може вам все одно? Чи може, ваш патріотизм  вибухає лише напередодні виборів і саме зараз вас „прорвало”? Якщо так, то час до початку виборів треба відтермінувати хоча б на рік. Може взялися б ви тоді нарешті і за реконструкцію Театрального майдану, набережної Тернопільського ставу і парку    ім.Т.Шевченка загалом, за впорядкування Микулинецького кладовища, стан та вигляд яких нічого крім гіркоти сорому не викликають.  Це ж центральні візиткові місця обласного центру, хіба за їх обчухраний стан ви не відповідаєте? Відповідали, якби для вас це було своє, рідне, близьке. Але якщо це не так?…

До цього слід додати ще й такий ненормальний факт – проектування пам’ятника та його виготовлення відбувається якось „втаємничено”, за участю, як кажуть росіяни, „тесного круга ограниченных людей”, без належного громадського обговорення, без врахування широкої думки громади Тернопільщини.

На переконання переважної більшості патріотично налаштованих громадян Тернопільщини пам’ятник провідникові ОУН мав би бути як величавий комплекс, в якому було б відображено архітектурними та художніми засобами історичну сутність і місію ОУН, усього націоналістичного руху під проводом  Степана Бандери. Яким буде пам’ятник, споруджений Чижмарем – Заставним, невідомо. Тривожить те, щоб це не стало ще одним пунктом у передвиборчому рапорті можновладців секретаріату Президента, черговою цинічною спекуляцією на патріотичних почуттях тернополян.

Тепер перейдемо до найголовнішого. А як буде стоятися великому синові України перед кам’яною спорудою–брилою, звідки,  ще донедавна віддавалися накази катувати його побратимів, яка давить ще й зараз пресом і де ще витає дух злобного комунізму від усяких зайд, які ретельно добивають нашу область,  попризначали собі заступників, які не можуть, образно кажучи, відрізнити книжки від зошита, а про ефективне управління промисловістю читали в газетах. Оце рівень… Проте команду «фас» знають добре і виконують її не задумуючись. Уяви собі, Громадо, вони тупо звільняють начальника управління промисловості Михайла Олійника – висококваліфікованого спеціаліста у своїй сфері, звільняють тільки за те, що він чесно виконує обов’язки депутата обласної ради.

Уяви собі, Громадо Тернопілля, який пошанівок матиме найславетніший син землі нашої, неначе на колінах стоячи перед «білим домом». Це злочин перед  загиблими за волю України. Скажи Ти своє слово Громадо – Ти сильна, Ти мудра, бо більше немає кому.

А що наші тернопільські «націонал-патріотичні» партії та деякі громадські організації – мовчать. Їм з сьомого поверху «білого дому» ( саме там розміщене керівництво облдержадміністрації) сказали «ви моголи» і вони з цим погодилися. Цього питання їм не можна торкатися, бо можновладці наклали на нього табу. Зате вони приймають безглузді заяви на кшталт Грузії, оббріхують уряд Тимошенко, а під носом не бачать ( не хочуть бачити) як польські шовіністи топчуться по пам’яті побратимів Степана Бандери на цвинтарях Тернопільщини, заплямовуючи їхню воїнську доблесть.

Сюди їм «ніззя», бо  пани з адміністрації Президента розсердяться і не кинуть кістку зі свого столу. Але їм сказали «фас» і вони готові кинутися в села і біля святих церков, обплутуючи Тебе, Громадо, брехливим красномовством, закликали йти на парламентські вибори через півтора місяця, які нічого не змінять, а тільки кинуть державу в хаос. Вони постійно лементують, що треба підтримати Президента. Вже раз підтримали… Як панове підтримувати? Це ж не президентські вибори. А чому ви мовчали, коли пан Президент у 2006 році подавав опівночі кандидатуру Януковича на Прем’єр-міністра України, а у 2007 році – регіоналку Богатирьову на секретаря РНБО? Чому ви мовчали, коли Президент розвалював коаліцію у 2006 і 2007 роках? Навіть діти розуміють, що і Президент з остатками НУНСу (Народна Самооборона, РУХ і ще декілька партій, які входили  в НУНС не підтримують його політики) і Партія Регіонів, і комуністи, і литвинівці люто ненавидять Юлю і готові злигатися навіть з дияволом, пожертвувати всім українським народом заради своїх інтересів. Скажіть правду людям, а не брешіть. Всі знають, що Кабінет Міністрів, який очолює Юлія Тимошенко, у вересні підняв стипендії студентам, зарплати вчителям, лікарям, працівникам культури, шахтарям та пенсії за стажем. Ви мовчите, що цей Уряд виділив сотні мільйонів  на ліквідацію наслідків стихійного лиха, яке сталося влітку в західноукраїнських землях, а клерки з адміністрацій Президента  на місцях розкрадають ці гроші. Про це ви мовчите, бо «моголи». А те, що «бютівці» голосували з депутатами з регіонів, бо не було з ким. Частина «доблесної» фракції НУНС з одобрямсу Секретаріату Президента, яким керує пан Балога, відмовилася голосувати. Тернопільщина ще добре пам’ятає приїзд Юлії Тимошенко у Тернопіль влітку цього року. Мешканцям гуртожитків «Текстерно» вона твердо сказала, що зробить все, щоб вони могли приватизувати житло в гуртожитках (до речі, його хотіли забрати в людей). Контролювати це питання було доручено народному депутату України від БЮТ Василю Деревляному. Не минуло й місяця, як більше 10 тисяч мешканців цих гуртожитків стали фактичними власниками цього житла. Більше того, Василь Деревляний  домігся виділення 10 мільйонів гривень на ремонт і опалення цих гуртожитків, а зараз працює над фінансуванням добудови обласної бібліотеки, яке вже закладено в змінах до бюджету 2008 року. В даний час Уряд  пропонує внести зміни до цього бюджету і дати українцям мільярди гривень. А Президент називає ці зміни «бюджетом проїдання». Чуєш Громадо, він вважає, що Ти надто сита і твоїм дітям цих грошей не потрібно.

А хто з Вас чув про нардепів  панів Стойка, Джоджика, Гуменюка. Вони виринають  перед виборами, а пана Гуменюка взагалі не чути. Ще є один нардеп – пан Полянчич, який під час виборів 2007 року очолював обласний штаб «Наша Україна-Народна Самооборона», понаобіцював  виборцям «золоті гори», а виросли «золоті верби» – вступив в сумнозвісний «Єдиний Центр», зрадивши свою політичну силу, а одночасно і Вас.

Вибач, Громадо, що відхилився від теми, бо болить. Болить за майбутнє дітей наших. Невже їм на роду написано тинятися по світу. Ні. Ми мусимо їх захистити. Відкиньмо страх, скажімо своє слово, повиганяймо цю нечисть, яка заважає нормально жити, станьмо гідними наших предків. А ви, панове «демократи», якщо такі великі патріоти, краще виконайте волю Громади 90-х років і бийте в дзвони, щоб пантеон загиблим за волю України постав там, де освячене місце, біля Національного парку.

А Ти, Громадо, прокинься зі сну, скажи своє тверде слово, бо сором буде нам –  безславним нащадкам – славної землі нашої.

МихайлоПінь, депутат Тернопільської обласної ради,  фракція «Батьківщина» (БЮТ),  член Національної Спілки журналістів України