Василь Деревляний: «Ми сьогодні робимо все, щоб показати людям хто є хто, щоб зруйнувати ту систему брехні та корупції на теренах області та загалом в Україні»

Про політичну ситуацію в Україні та Тернопільській області говорив на прес-конференції, 27 жовтня народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

22 жовтня 2008 року, на 16 сесії Тернопільської обласної ради 61 депутат проголосував за недовіру голові Тернопільської обласної державної адміністрації, представнику від «НУ» Юрію Чижмарю. За словами депутатів, які підтримали це голосування (фракції БЮТ, УСДП, соціалісти і «Національний вибір») дане рішення є результатом халатної  діяльності голови ОДА Юрія Чижмаря, яка фактично направлена на знищення соціально-економічного та культурного життя Тернопільської області. Варто зазначити, що дві політичні сили «Наша Україна» та УНП у Тернопільській обласній ради – єдині, які не голосували за недовіру Чижмаря, чим в сесійному залі cвоїми діями та неадекватною поведінкою довели, що саме представники цих політичних сил непогано заробили на чужому горі, яке принесла стихія на Тернопіллі.

Як зазначив народний депутат України, член тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях, Василь Деревляний, — «Прийняте рішення є закономірним, оскільки зловживання посадових осіб облдержадміністрації та районних державних адміністрацій в Тернопільській області є яскраво вираженими».

— Мене, як члена тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, обурює факт зухвальства чиновників, які відмивають бюджетні кошти на людській біді, — сказав Василь Деревляний. — В окремих випадках допускалось відмивання 55 % із виділеної частини коштів.

У зв’язку з цим народний депутат звернувся до всіх силових структур області і отримані відповіді підтвердили факти зловживань головою ОДА та деяких його підлеглих у використанні державних коштів.

— Окрім того, як керівник групи, закріпленої  тимчасовою слідчою комісією за Тернопіллям (в цю групу входить 3 народні депутати), я буду ініціювати проведення детальнішої перевірки роботи голови ОДА, всієї структури Тернопільської обласної адміністрації та адміністрацій деяких районів, — каже пан Деревляний.

Бездіяльність керівника адміністрації підтверджує і наступний факт наведений народним депутатом. Нещодавно до Василя Деревляного надійшла інформація, що з Казначейства України поступили кошти для всіх шкіл області, але реально ще жодної копійки жодна школа не отримала.

—                    З 96 мільйонів гривень, які були виділені Кабінетом Міністрів України для Тернопілля, використано лише 53%. А це означає, що решту грошей, які не будуть освоєні до 2009 року прийдеться повернути туди звідки вони поступили, — запевнив Василь Тимофійович. — Виникає запитання до пана Чижмаря, невже наша область така багата, що ми сьогодні можемо відмовитися від 40 мільйонів гривень?

Як зазначив народний депутат, він особисто та деякі депутати від БЮТ у Тернопільській міській раді взяли на контроль поступлення 10 мільйонів гривень для гуртожитків ВАТ «Текстерно».

—                    Минулого тижня я розмовляв з міністром економіки і він мене запевнив, що вже підписані документи для спрощеної процедуру проведення тендерів. Відтак, Тернопільська міська рада зобов’язана, не зволікаючи провести тендер, щоб розпочати роботи по ремонту та реставрації гуртожитків ВАТ «Текстерно», — продовжив пан Деревляний.

Варто нагадати, що за численні порушення закону та ігнорування рішень суду вже поданий висновок тимчасової слідчої комісії з Верховної Ради по роботі Тернопільської міської ради. В Проекті постанови йдеться про перевибори міської ради та міського голови Тернополя. Як зазначив Василь Деревляний, він як ініціатор створення цієї комісії буде слідкувати, щоб цей проект був розглянутий на сесії Верховної Ради та прийняте позитивне рішення для громади міста Тернополя.

—                    Хочу повідомити, що на найближче сесійне засідання Тернопільської міської ради, за сценарієм міського голови та його оточення буде підняте питання – звільнення секретаря міськради Тараса Білана. Відомо, що пан Білан є членом партії «Батьківщина», який, за відсутності міського голови  виконував його обов’язки по раді. Після сесії саме Тарас Білан заветував 11 земельних питань, які без проведення аукціону були роздані місцевим олігархам, — розповів голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний. — Його поступок є законним, правильним і гідним поступком політика, який відстояв справедливість у стінах міської ради. Звісно, такі поступки і наміри не переслідує Роман Заставний та його близьке оточення, саме тому, такий секретар ради їм не підходить.

Безпрецедентною є  кадрова політика й голови  ОДА. Виключно за політичні переконання, безпідставно звільняються з посад депутати обласної ради, державні службовці, працівники Тернопільської ОДА В. Росоловський, М. Олійник. А на місця цих людей в команду Чижмаря повертаються «свої»: корумповані діячі, яких «накрила» хвиля  Помаранчевої революції і вони були вимушені піти із займаних посад.

—                    Можна спостерігати, що на посади, де звільняються ці люди йде не якісний підбір працівників, а корисний для самого голови ОДА, — зауважив пан Деревляний. — Саме тому, ми сьогодні робимо все, щоб показати людям хто є хто, щоб зруйнувати ту систему брехні та корупції на теренах області та загалом в Україні.

Відтак, політична сила Блок Юлії Тимошенко на чолі з її лідером зробили все можливе, щоб позачергові вибори Верховної Ради України не відбулися. 70 % жителів України були проти виборів і їх спротив був почутий.

— Сьогодні світова фінансова криза  вже зачепила Україну і нам потрібно мобілізувати весь політичний ресурс, всі фракції у Верховній Раді, щоб зупинити цю кризу в Україні, — наголосив народний депутат Василь Деревляний. — У зв’язку з цим була створена робоча комісія, яка до вівторка винесе єдиний варіант антикризового закону. Наразі, ведуться перемовини і, я сподіваюся, що відбудеться відновлення демократичної коаліції. «НУНС» в такий важкий для країни час повинен повернутися до коаліції, зате як вони поступлять на цей раз? Побачимо…