Згідно рішення РНБОУ та Указу Президента підвищено ціну на газ для населення

Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ) підвищила з 1 грудня на 35% тарифи на газ для населення строго у відповідності до Указу Президента та рішення Ради національної безпеки і оборони. Керівник НКРЕ Валерій Кальченко заявив, що Прем’єр Тимошенко не підтримувала цього рішення НКРЕ.

Спочатку підвищити тарифи для людей Національній комісії регулювання енергетики рекомендувала Рада нацбезпеки та оборони, а потім Віктор Ющенко видав відповідний президентський указ, зобов’язавши НКРЕ невідкладно втілити це рішення в життя. Нацкомісія як законослухняний орган мусила виконати рішення РНБОУ та відповідний указ Президента.

Присутня на засіданні Ради нацбезпеки прем’єр-міністр Юлія Тимошенко голосувала проти рішення РНБОУ про підвищення тарифів і не давала згоди на підвищення тарифів. Вона пропонувала компенсувати «Нафтогазу» збитки від низьких цін для населення з державного бюджету, і таким чином захистити людей від підвищення цін.

НКРЕ, за Конституцією, є незалежною від Уряду організацією, яка має виконувати укази Президента. Але навіть у цій ситуації Нацкомісія знайшла можливість підвищити ціни на газ не у чотири рази, як вимагав Ющенко, а на 35%. Жорстка позиція Тимошенко дозволила Національній комісії регулювання енергетики не повністю задовольняти  апетити Президента.

Політичну відповідальність за підвищення цін на газ для населення крім Ющенка несе і Партія Регіонів, оскільки секретарем Ради нацбезпеки та оборони є Раїса Богатирьова, давня соратниця Януковича та Ахметова, на минулих виборах вона була другим номером у списку Партії регіонів.

Саме на базі Ради нацбезпеки та оборони Ющенко, Янукович та Ахметов утворили широку коаліцію і паралельний тіньовий уряд, який незаконно втручався в діяльність Кабміну  Тимошенко. Якщо раніше тільки Уряд Юлії Тимошенко відчував тиск Ради нацбезпеик та оборони, то тепер і прості громадяни відчують на власних гаманцях результати діяльності Ради нацбзпеки та оборони, якою керують Ющенко та соратниця Ахметова-Януковича регіоналка Богатирьова.