Коли нарешті в м. Тернополі не буде сміття?

Періодично проводячи об’їзди обласним центром на предмет виявлення несанкціонованих сміттєзвалищ, Державна екологічна інспекція в області відстежує ситуацію і має реальну картину засмічення Тернополя.

Останній об’їзд обласного центру, організований 15.10.2008р. керівництвом обласної ради та ДЕІ в області, проводився з аналогічною метою, але, завдяки участі у ньому засобів масової інформації, набув більшого розголосу.

Кожен такий захід приносить результати: до адміністративної відповідальності притягуються або безпосередні порушники, якщо їх затримали на місці вчинення порушення, або відповідальних осіб міської ради, до обов’язків яких входить забезпечення заходів щодо недопущення засмічення території міста, за засмічення земель нараховуються збитки та пред’являються претензії.

Хочу вкотре наголосити, що державні інспектори з охорони довкілля не повинні стояти зі зброєю на сміттєзвалищах та ловити порушників. Навіть не тому, що несанкціонованих сміттєзвалищ на тернопіллі в сотні разів більше, ніж самих інспекторів, але тому, що вжиття заходів щодо недопущення утворення стихійних звалищ твердих побутових відходів є однією з функцій органів місцевого самоврядування. А вже контроль за виконанням органами самоврядування своїх зобов’язань в частині дотримання природоохоронного законодавства здійснює Державна екологічна інспекція в області.

Вже протягом двох років Тернопільський міський голова і виконком міської ради не звертає уваги на попередження Державної екологічної інспекції в області, накладені на відповідальних осіб штрафи за незаконне складування сміття на території міста. Як результат, бажаної співпраці та наведення порядку в місті досягнуто не було, а наболілі проблеми залишаються невирішеними: не розроблена міська Програма поводження з твердими побутовими відходами, не проводиться роз’яснювальна робота серед населення, не звертається належна увага на будівельне сміття, яке може повторно використовуватися, на стихійні сміттєзвалища перетворилися цілі вулиці (Подільська, Поліська, Микулинецька) та ін.

І не має значення представник якої політичної сили займає ту чи іншу посаду, головне – чи виконує він покладені на нього обов’язки.

М.Я.Батіг

Перший заступник начальника ДЕІ в області