Звернення

Депутату Тернопільскої міської ради Андрію Артимовичу від співголови ТМП «Громадська альтернатива», приватного підприємця, що втратила робоче місце, внаслідок реконструкції на ринку ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» Белз Лариси Василівни

Голові тимчасової депутатської комісії по роботі ринків,

Депутату Тернопільскої міської ради

Андрію Артимовичу

Співголови ТМП «Громадська альтернатива»,

приватного підприємця,

що втратила робоче місце,

внаслідок реконструкції на ринку

ТзОВ «Тернопільський речовий ринок»

Белз Лариси Василівни

Заява

Звернутися до вас мене змусили обставини. 29 вересня 1999 року Управлінням економіки Тернопільської міської ради видано ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» свідоцтво на право власності на майно, реєстр. № 386, яке знаходиться в м. Тернополі, вул. Живова,9.

Розділом № 5 договору купівлі-продажу від 26.02.1999 р. контрагенти договірних відносин узгодили ряд зобов’язань покупця, в тому числі і проведення ремонту, реконструкції та добудови торгових рядів і павільйонів.

30.08.2001 р. на підставі рішення виконкому Тернопільської міської ради № 1099 ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» надано дозвіл на влаштування торгового комплексу та реконструкцію існуючих рядів на земельній ділянці, наданій в оренду 17.07.2001 р. по вул. Живова,9 та зобов’язав виготовити проектну документацію в управлінні містобудування та архітектури в установленому порядку.

07.06.2001р. Управлдіння містобудування та архітектури Тернопільскої міської ради надано ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» архітектурно-планове завдання  (АЗП) на проектування об’єктів нового будівництва, розширення, реконструкції, капітального ремонту та комплексного благоустрію території – влаштування торгового комплексу та реконструкцію старих рядів.

Реконструкція, тобто перебудова існуючих об’єктів, виробничого і цивільного призначення пов’язана з удосконаленням виробництва, підвищенням його техніко-економічного рівня та якості вироблюваної продукції, підвищення умов експлуатації, зміною основних техніко-економічних показників (Державний комітет будівництва та архітектури. Державні будівельні норми України. Проектування, склад, порядок, розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва. ДБН. А 2.2-3-2004 від 2001-2004 р. №8).

Проект торгових павільйонів виготовлених архітектором Ю.Дячок на замовлення адміністрації ринку 2003 р. (Ліцензія ТР №00190 місто Тернопіль), передбачає як будівництво, так і надбудови, добудови і реконструкцію старих існуючих рядів, що зазначено в експлікації. Саме тут працюють члени ТМГО «Громадська альтернатива». З експлікації видно, що початком роботи є 30.03.2005р. (згідно внесених змін). Це є другий етап реконструкції ринку. Наприклад, з підприємцями були укладені договори оренди в шостому ряду на період з 01.01.2004 р. по 31.12.2004р. Проте їх в односторонньому порядку примусили звільнити торгові місця з 1 червня 2004р. Видали повідомлення, в яких обіцяли надати нові торгові місця, згідно плану реконструкції.

З постанови Вищого Господарського суду України № 6\\98-2644 від 10 липня 2008р. (а судилось декілька підприємців і є аналогічні постанови) видно, що адміністрація ринку ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» провела не реконструкцію старих існуючих торгових місць в один погонний метр, що дорівнює площі 2 метри квадратних, а демонтаж(знищення) та будівництво нових, якісно нових торгових місць в 4 метри квадратних та магазинів в 16 м. кв., тобто декілька торгових місць під одним дахом, присвоївши їм лише один порядково-інвентарний номер. В старих існуючих рядах і в даний момент підприємці мають договори оренди на торгові місця не в 4 м. кв. та 16 м. кв, а в 2 м. кв. Саме це відповідає рішенню сесії Тернопільскої міськради в частині «Правил торгівлі»…». Саме депутат Ірина Бурда приймала участь у розробці цих правил та затвердженні на сесії міської ради.

Цікаво, що дозвіл на будівництво, за твердженням адміністрації ринку  ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» надавався не в структурах міської ради, а чиновникам облдержадміністрації, який отримав (ніби тільки) штраф  в 170 грн. згідно закону. Представники ринку Ю.Петяк та К.Федорчук кажуть, що вони не винні, що їм затвердили такий проект, що зменшує кількість робочих місць в 2 та 8 разів, мовляв чиновник – не професіонал. Адмінстрація ринку планує продовжити реконструкцію за цією схемою вже з 1 жовтня 2008 р. згідно сесії міської ради. Рішення про продовження реконструкції на ринку протягують депутат І. Бурда з допомогою п. Мандзія (який добре відомий з ситуації, адже саме він очолював комісію депутатів, коли рішенням сесії було зупинено проведення реконструкції, у зв’язку з конфліктною ситуацією до завершення розгляду кримінальної справи).

Суть справи полягає в тому, що все це є спланована наперед акція, як у першому разу, так і тому, що відбудеться, коли скорочення місць (ніби то така собі помилка) приведе до того «за що боролись, на те й напоролись). Ще не завершено розгляд кримінальної справи №1174844, відкритої 30 березня 2005 р., яку розслідує ГСУ МВС України по статті 191, ч.5. Привласнення коштів приватних підприємців в особливо великих розмірах посадовими особами ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» під час реконструкції ринку, не прийняті рішення, а Бурда І. та Мандзій П. вважають, що критична ситуація на ринку завершена, штовхаючи на повторення ситуації.

Більше того І. Бурда має в оренді торгове місце в 2 м. кв., а отримає в числі членів ТМГО «Громадська альтернатива», згідно «Мирової угоди»…(яку вона особисто складала та проводила переговори з адміністрацією ринку наодинці) торгове місце в 4 м.кв. При цьому як голова фракції ВО «Свобода» її не цікавить доля ще 500 підприємців, місця яких підлягають до реконструкції. Маючи юридичну освіту І.Бурда повинна знати, що закон для всіх підприємців один. І не потрібно в суді стверджувати те, що належить людям по закону (мова про реконструкцію на розподіл місць).

Скорочення робочих місць у 2 ради та 8 разів на ринку поставило підприємців у безвихідну залежність від адміністрації ринку. ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» з 2002 р. орендує у міської ради земельну ділянку до 2017р. (про це пізніше), де здійснює свою діяльність та поетапну реконструкцію. Почалось з знущання над підприємцями. Щоб отримати робоче місце потрібно було знайти спосіб, щоб дати хабар від 1 тисячі у.о. до 2 тисяч ще й сплатити кошти від 12 до 27 тисяч грн. сума зростала з кожним рядом. Були продумані схеми залякування підприємців втрати торгове місце, коли за одне новозбудоване місце брали гроші з двох-трьох чоловік, що примушувало людей один перед другим доплачувати гроші ще і ще. Частина підприємців сплатила кошти не на рахунок у банк, а в касу ринку, звідки ці гроші щезли безслідно. Щасливчики отримували взамін на збудовані за їх кошти місця договори оренди терміном лише на один рік, без будь-яких з підтверджень в цих договорах про сплачені ними кошти, тобто сплатили на безповоротній основі. В результаті одні підприємці, що погодились на шахрайство отримали від 2 до 20 торгових місць, магазини під золото та шкіру. А 320 чоловік, які собі ледве заробляли на хліб – втратили роботу, всі їхні заощадження залишились в товарі, який застарів для реалізації, втратили пенсійний стаж, засіб для існування.

Кошторис робочих місць не виготовлявся. І якщо по цінах на той час будівництво торгового місця становило біля однієї тися грн.., то за сплачені грошові кошти одного підприємця будувались місця для 2-3 чоловік, орендна плата зросла з 90 до 250 грн. Адже це ще на 150 необгрунтованих гривень за землю більше.

І.Бурда все це знала, бо є співголовою ТМГО «Громадська альтернатива». Завданням організації стала боротьба за права підприємців проти того, що описано вище. А мете – кожному підприємцю зберегти хоч одне робоче місце, підприємець – власник свого робочого місця, збудованого за свої кошти, землю – об’єднанню співвласників торгових місць.

Одноосібні переговори І. Бурди з адміністрацією ринку змінюють цілі і мету організації, нібито для 120 членів організації. Складається мирова угода на вже існуючий закон. Незрозуміла поведінка І. Бурди, вона надає зелене світло адміністрації ринку на проведення реконструкції ринку по старій схемі для решти 500 підприємців. Відмовляється від іменні всіх підприємців від вирішення питання надання земельної ділянки без цільового призначення та іншими порушеннями на 17 років шахраям ТзОВ «Тернопільського речового ринку», перекреслює роботу та боротьбу за свої права підприємців з 2004 року.

В цьому її підтримує голова обласного осередку в Тернопільській області О. Сиротюк. Який у розмові, на моє прохання поговорити один на один для вирішення питання в рамках закону, по справедливості, переконує, що Ірина Бурда діяла логічно, вірно, в інтересах 120 членів організації. Його обіцянка розібратись в ситуації закінчилась втечею від мене. Така неадекватна поведінка представників ВО «Свобода», які прикривають дії адміністрації ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» – це злочин проти підприємців.

Для негайного виправлення ситуації, прошу Вас вивчити питання на Вашій комісії, прийняти законні рішення, які винести на розгляд сесії з метою врегулювання конфліктної ситуації на ринку, скорочення робочих місць, шахрайських дій адміністрації ринку та корупційних в органах місцевого самоврядування.

З цією метою рошу Вас:

1. Зробити депутатський запит на міністра внутрішніх справ Ю. Луценка про стан розслідування кримінальної справи №1174844.

2. Взяти терміново питання вирішення надання в оренду земельної ділянки міською радою ТзОВ «Тернопільський ринок» на 17 років у судовому засіданні у Львові 29 вересня 2008р. згідно закону враховуючи вищевиложене.

3. З’ясувати де ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» візьме і скільки коштів на реконструкцію. Адже відомо, що вони в примусовому порядку через суд виплачують борг до державного бюджету України в 1 млн. 200 тис., який через відсутність коштів розстрочили до 2009 року. (Податкова справа по приховуванні доходів).

4. за чиї кошти буде проходити реконструкція, будівництво:

1) за кошти ТзОВ «Тернопільський речовий ринок»;

2) за кошти підприємців;

3) за кошти ВО «Свобода» та ін..

5. чи існує проектно-кошторисна документація. Хто і коли її затвердив. Чи приведена вона у відповідність до рішень сесій міської ради та виконкому.

6. Що буде продовжено в старих існуючих рядах:

1) реконструкція;

2) знищення 9демонтаж) та будівництво якісно нових місць в 4 м.кв. та 16 м.кв. під одним номером всупереч «Правилам торгівлі…»

7. На якій підставі реконструкція та розподіл місць після реконструкції буде проходити за різними правилами для членів ТМГО «Громадська альтернатива» та решти 500 підприємців. Для 120 чоловік згідно закону, а решти – ?

8. Який підрядчик буде виконувати роботи. Скільки і хто вони?

9. Які терміни виконання робіт7

10. чи є гарантії, що кожен працюючий на ринку підприємець отримає після реконструкції хоча б одне робоче місце.

11. Для чого на ринку будувати магазин, адже у місті досить речових магазинів, саме там краще продавати золото та шкіру? Краще не зменшувати кількість торгових місць.

12. провести нумерацію торгових місць на ринку згідно «Правил торгівлі…»

13. видавати договори оренди підприємцям на кожне торгове місце в 2м.кв окремо.

14. Як міська рада збирається працевлаштувати підприємців, які внаслідок реконструкції втратять робоче місце.

15. Перевірити законність підняття на 150 гр. орендної плати в новозбудованих місцях в 4 м кв.

16 Розглянути можливість створення умов міською владою для організації об’єднання співвласників торгових місць або внести інші пропозиції, щоб запобігти залежності підприємців від скорочення робочих місць та шахрайських дій ТзОВ «Тернопільський речовий ринок» та корупційних дій чиновників та деяких депутатів міської ради.

Прошу Вас прийняти мою заяву на розгляд і не примушувати мене збирати підписи у зневірених у справедливе вирішення питання та виконання рішень сесій міської ради та виконкому, у корупційні дії деяких чиновників та депутатів міської ради, враховуючи, що наш мер заставний Р. Й. у своїй передвиборчій програмі запитав: «підприємці повинні мати право власності на свої торгові місця, а продавці гарантовані відпустки та лікарняні2.

З повагою, надією                                                      співголова ТМГО

та сподіваннями                                                          «Громадська альтернатива»

Л. Белз

P.S. Я за 120 чоловік ТМГО «Громадська альтернатива», але хочу, щоб закони діяли для всіх підприємців на рівних правах.

30. 09. 2008 р.