Збільшення зарплат бюджетникам опинилось під загрозою

22 жовтня відбулося засідання 16 сесії Тернопільської обласної ради п’ятого скликання, яке викликало великий резонанс серед громадськості Тернопільщини. У ході пленарного засідання було ухвалено ряд рішень, актуальних для життєдіяльності нашого краю. Про хід сесійного засідання інформували ЗМІ, давали коментарі та оцінки різні сторони. 30 жовтня до Тернопільської обласної ради надійшов лист з ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду, в якій призупинено дію всіх рішень, які були прийняті.

В ухвалі йдеться, що позивачі Пастух Т.Т., Бабій С.А. звернулись до адміністративного суду з позовом до Тернопільської обласної ради про визнання засідання шістнадцятої сесії Тернопільської обласної ради п\’ятого скликання, яка відбулась 22 жовтня 2008 р. не чинним та скасування усіх прийнятих на ньому рішень, в поданій заяві просять забезпечити позов шляхом зупинення дії рішення сесії Тернопільської обласної ради від 22 жовтня 2008 р., до вирішення спору по суті. Керуючись ст. 117, 118 КАС України, суд, –

УХВАЛИВ:

Заяву задоволити. Зупинити дію рішень, які прийняті на шістнадцятій сесії Тернопільської обласної ради п \’ятого скликання, яка відбулась 22 жовтня 2008 р. до ухвалення рішення в адміністративній справі».

Отож за позовом депутатів Тернопільської обласної ради Тараса Пастуха, голови Бучацької райдержадміністрації (фракція «Українська Народна Партія») та Сергія Бабія (фракція «Наша Україна») призупинені рішення, які були прийняті на засіданні шістнадцятої сесії Тернопільської обласної ради п’ятого скликання.

Про які рішення йдеться? Перш за все – це внесення змін до обласного бюджету на 2008 рік. Призупинка даного рішення тягне за собою такі наслідки.

Понад 11 тисяч вчителів, лікарів, працівників культури, інших наших краян, які працюють в установах, що фінансуються з обласного бюджету не отримають підвищення заробітної плати, яке їм забезпечувалось запровадженням третього етапу єдиної тарифної сітки, з 1 вересня 2008 року і за яке проголосовано було на сесії 22 жовтня.

Тоді ж на засіданні було ухвалено рішення про виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам – вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях – 290 тисяч гривень.

Мабуть, кожну людину обурить вчинок депутатів-позовників, які у нинішній непростий час позбавили дітей сиріт, які й так вже обділені долею, значних коштів, тим паче, що на порозі зима. Чи по-християнськи це?

Ситуація із забезпеченням мешканців Тернопільщини теплом цьогоріч досить складна. Лише за безпосередньої участі народного депутата України Василя Деревляного та голови Тернопільської обласної ради Михайла Миколенка вдалося розпочати опалювальний сезон в краї. Адже область серйозно заборгувала за газ. То чи були би зайвими майже півтора мільйони гривень, які додали депутати обласної ради на збільшення видатків на енергоносії?

Хотілося б нагадати депутатам-нашоукраїнцям та унпістам про мешканців сіл Куш лин, Іванківці, Катеринівки та Рибча Кременецького та Комарівки і Затишного Монастириського районів, які також очікують кошти на фінансування будівництва підвідних газопроводів, а це – 400 тисяч гривень. Завдяки позовникам не дійдуть вчасно 300 тисяч гривень для реконструкції міського водозабору та водопровідної мережі у місто Кременець. Аналогічна доля у мешканців Заліщик. Їм на реконструкцію системи водопостачання виділено 82, 6 тисяч гривень.

На співфінансування реконструкції кардіологічного центру обласної лікарні , центру медико-соціальної реабілітації з органічним ураженням нервової системи та психоневрологічної патології обласної психіатричної лікарні – 1 мільйон 252 тисячі гривень з обласного бюджету. Також спроба перетягнути «політичну ковдру» в Тернопільській обласній раді на свій бік позбавляє передбачених 85 тисяч гривень на співфінансування та реконструкції котелень в містах Теребовля та Шумську.

Слід зазначити, що забезпечення співфінансування по вищезгаданих об’єктах дозволяє отримати з державного бюджету області майже 8 мільйонів гривень. Якщо призупинення рішення сесії триватиме, ці кошти повернуться назад до Києва.

Чи може наша область дозволити собі  таку марнотратність. До того ж ці кошти могли б врятувати не одне життя.

Чи мають право депутати на задоволення своїх політичних амбіцій ставити під загрозу перебування в теплі онко-хворих та ремонт Петриківського геріатричного будинку, на який  виділено 200 тисяч гривень. Не говорячи вже про збільшення фінансування на будівництво дахової котельні в онкологічному диспансері міста Тернополя на суму 539 тисяч гривень.

Нині лише ледачі не обговорюють перипетії навколо Тернопільського драмтеатру. Попри це відійшла на задній план дійсно важлива проблема – реконструкція та ремонт приміщення. Якось про це забули учасники конфлікту. Натомість на останній сесії на ремонт сценічного механізму виділено 51,8 тисяч грн., на забезпечення пожежної безпеки – 58,7, на ремонт даху – 204 тисячі. Очевидно ініціатори судової «тяганини» вважають, що театр Тернопіллю не потрібен! Мабуть вважають, що немає потреби і у філармонії та книгосховищі обласної бібліотеки для дітей, на ремонти яких також було виділено гроші.

Уся Україна відгукнулась на лихо, що пронеслося на Західній Україні в липні цього року. Уряд спрямував у нашу область понад 103 мільйони гривень на ліквідацію наслідків повені, зокрема у цьому рішенні спрямовується 81 мільйон гривень. Розподіл цих коштів на постраждалі райони також був проголосованій на багатостраждальному сесійному засіданні. На допомогу жителям Тернопільщини прийшли Донецьк, Луганськ, Запоріжжя. На сесії обласної ради було вирішено на ці кошти – 320 тисяч, закупити картоплю для тих, хто повністю втратив урожай. Виникає запитання до депутатів, які не лише намагалися зірвати сесію, а й у подальшому блокують її рішення, – чи не потрібно людям, у яких усе забрала вода ця допомога?

У 88 числі газети «Свобода» від 31 жовтня вміщено звернення фракції «Наша Україна» за підписом голови фракції Юрія Токаренка, у якому дуже пафосно і з використанням висловів «права людини» та «волевиявлення громади Тернопільщини» наголошується на тому, що нашоукраїнці не будуть працювати як депутати обласної ради.

То чи пам’ятають ці панове про свої обіцянки жителям Тернопільщини під час виборчих перегонів. Чи говорячи про «саморозпуск обласної ради» вони надіються, що громада, висуваючи їх до найбільшого представницького органу області, наділила повноваженнями боротись за свої особисті політичні та владні амбіції, а не вирішувати господарські проблеми краю.

Михайло Пінь, депутат обласної ради, фракція «Батьківщина» (БЮТ)