«Халява з писка»

Лист до редакції сайту!

Прочитав у «Новій Тернопільській газеті» (№39 від 08,10,2008) надруковані фрагменти книги Дмитра Чобота «Макуха», і стало гидко на душі. Бо автор явно кривить душею, що ніби то не до виборів вийшла його писанина тиражем 10000 екземплярів. Я сам теж видавав свою книгу, тож можу оцінити, що Дмитро мусив витратити на її видання 150-200 тисяч гривень. Сумніваюся, що «щирий українець» вклав би у цю справу свої власні кошти, має бути багатенький замовник. А тут зразу і позачергові вибори не забарилися і викрили лукавство Чобота. А те, що осередки деяких політичних сил стали оцей «бестселер» розповсюджувати безплатно, наводить на думку, що всі ці провокації сплановані з єдиного центру. У цій афері Дмитрові відведена роль політичної помийниці, бо у всіх своїх теревенях він не старається підняти свідомість українців до нових висот, а опустити до ницих тваринних інстинктів. Вся Чоботова базгранина зводиться до того, щоб втовкмачити українцям, що в крові Юлії Тимошенко є домішки латиської, вірменської та єврейської крові. В цивілізованих країнах Європи вважається моветоном згадувати про національність чиїхось предків. А досліджувати це за допомогою спецслужб (такі документи без допомоги спецслужб не розкопати) та публікувати без згоди особи є злочином, за який можна дістати тупим чоботом добрячого копняка. Але наш Чобіт не боїться, бо мабуть, його замовник – покровитель займає дуже високе службове крісло.

Є два типи націоналізму. Перший – патріотичний і благородний, який пробуджує свідомість та самоповагу нації. Другий – печерний, який розвиває ненависть до представників усіх інших національностей. Дмитро хоче опустити цивілізованих українців до печерного націоналізму, пробудити ненависть до представників інших національностей, посварити між собою народності України посіяти розбрат і чвари. Він підводить нас до думки, що Юлія Тимошенко не така як  ми ,  що вона гірша, що їй нема місця серед нас. Ми вже маємо досить напружену ситуацію між україномовним заходом та російськомовним сходом України. Росіян, громадян України, своєю недолугою політикою ми фактично зробили ворогами своєї державності. Якщо за допомогою Чоботів та йому подібних ще зробимо ворогами євреїв та інших, то (не треба бути пророком) втратимо незалежність держави. Чи гіркий досвід Югославії нікого нічому не навчив? Треба гуртувати всіх навколо ідеї побудови сильної України, а не ділити людей за мовою, вірою, національністю, географічним місцем проживання тощо.

Мого рідного тата, українця вояка УПА, важкопораненого врятував лікар-єврей, провівши в лісі складну хірургічну операцію. Тоді, під час війни, не було міжнаціональної ненависті. В лавах УПА воювали підрозділи євреїв, грузинів, азербайджанців та інших. Тож навіщо сіяти розбрат тепер? І кому це вигідно, як не нашим ворогам?

Чобіт наполегливо шукає біографії не своїх дідів-прадідів, а Юлії Тимошенко. Не знаю якої національності є сам Дмитро, – мабуть «чистокровний чобіт». І недаремно він хизується (на фото) у вишиванці, натякаючи на своє українське коріння, бо кому могли наші мудрі предки дати прізвище «Чобіт»? Адже і донині в нашій мові епітетом до «чобота» є «тупий»! І український чобіт ні на йоту в народних приказках не мудріший від російського валянка.

Отже, книга Дмитра Чобота «Макуха» має явно замовний характер до виборів. Цю провокацію спланувала політична сила, яка не старається відібрати голоси на сході чи півдні від проросійської Партії Регіонів, а веде брудну війну проти своїх політичних соратників. Але наш народ мудріший за всяких Чоботів і тих, хто за ними стоїть. Він завжди серцем і розумом голосує за майбутнє України і може захистити свій вибір майданом.

Чобіт сам колись розхвалював особу Юлії Тимошенко, обирався за списками БЮТу народним депутатом, а нині робить із «писка халяву» (вона Чоботу до лиця). Але чи можна вірити таким авторам? І чи такі «книги» не ведуть Україну до міжнародної ізоляції, закривають шлях до ЄС і НАТО?

Прикро за окремих українців, що допустилися до такого чтива.

Микола Базів

Позапартійний