Заява

Тернопільської міської організації партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Ми глибоко стурбовані ситуацією, що склалася навколо спорудження пам’ятника видатному  борцю за незалежність України Степану Бандері. Не цілком прозорими обставинами вибору місця та проектування пам’ятника без належного широкого обговорення, врахування думки громади міста, переважної більшості патріотично налаштованих громадян Тернополя,  з ініціативи яких на початку 90 – х років було освячене місце та встановлено пам’ятний знак біля центрального входу у парк Національного відродження на проспекті, що названий на честь провідника ОУН. Вказаний пам’ятник  мав бути не лише величавим комплексом у якому архітектурними та художніми засобами відзначалася роль Степана Бандери, але і підкреслювалася сутність та історична місія Організації Українських Націоналістів і усього національно-визвольного руху українського народу ХХ століття.

Проте, задля примітивного політичного піару керівників Тернопільської обласної державної адміністрації Ю. Чижмаря та Тернопільського міського голови Р.Заставного було знехтувано думкою тернополян та  визначено для спорудження нове місце – навпроти будівлі Тернопільської ОДА, у парку імені Т. Шевченка. Очевидно, що це лише черговий пункт передвиборчого рапорту можновладців секретаріату Президента.

Незрозумілим у першу чергу є те, що спорудження пам’ятника не передбачає генеральної реконструкції самої площі з врахуванням поєднання архітектурного стилю та ландшафтного дизайну, а також ремонту усіх прилеглих комунікацій, які є надзвичайно зношеними і потребують негайного ремонту.

Особливе здивування викликає процес «утаємниченості» при проектуванні пам’ятника без широкого громадського обговорення та врахування думки громади Тернопілля.

Тернопільська міська партійна організація «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» засуджує такі дії керівництва ОДА і міста та вимагає врахувати думку громадськості та встановити пам’ятник на проспекті Степана Бандери та не займатися цинічною спекуляцією на патріотичних почуттях тернополян і бажанням отримати чергові політичні дивіденди.

Голова

Тернопільської міської організації

«ВО «Батьківщина»                                                            Кирик  С. К.