Відверто і правдиво

У зв\’язку із неодноразовими публікаціями у засобах масової інформації, резонансністю події та зацікавленістю громадськості питанням щодо спорудження пам\’ятника С.Бандери навпроти адмінбудинку обласної ради по вул. Грушевського у м. Тернопіль Держуправління вважає недопустимим донесення до громадськості неправдивої інформації.

Офіційно інформуємо, що «Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 року № 1045.

У відповідності до нього підставою для прийняття рішення компетентним органом (виконавчий орган міської, селищної або сільської ради) є заява юридичної чи фізичної особи про видалення зелених насаджень. Комісія органу місцевого самоврядування вивчає стан і складає акт обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню.

Після цього згаданий акт, у відповідності до п. 4 «Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» подається на погодження з територіальним органом Мінприроди. Погоджений територіальним органом Мінприроди та затверджений рішенням компетентного органу акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, є підставою для видачі органом місцевого самоврядування ордера на видалення зелених насаджень, який дає право на знесення зелених насаджень, в тому числі клумб та газонів.

Листа Тернопільської міської ради (вихідний № 2231/01 від 17.10.2008 р.) стосовно надання погодження акту обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню від 01.10.2008 р. № 134 у зв\’язку із реконструкцією вхідної частини парку ім. Т. Шевченка Держуправління отримало 20 жовтня 2008 року.

Замовником реконструкції є комунальне підприємство «Об\’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя».

У відповідності до п. 2 вищезгаданої постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 року № 1045, видалення вказаних у акті зелених насаджень можливе у разі реконструкції або капітального ремонту об\’єкту благоустрою. На виконання цієї вимоги до пакету представлених Тернопільською міською радою матеріалів необхідно долучити проект відповідної реконструкції.

Тернопільською міською радою представлено «так званий» генплан реконструкції благоустрою вхідної частини парку ім. Т. Шевченка, погоджений в управлінні містобудівного та архітектурного комплексу міської ради, на якому відсутні належні для такого документу реквізити (виконавці, масштаб, умовні позначення, обгрунтування тощо), що унеможливлює ідентифікацію елементів благоустрою. Головним недоліком згаданого примітивного генплану є повна відсутність інформації щодо просторової структури, кількісного, видового та вікового складу деревно-чагарникових та трав\’янистих рослин, які планується створити на місці існуючих. Тобто, у проектному документі відсутнє найголовніше – перспективний вигляд входу у парк ім. Т. Шевченка в контексті поєднання архітектурного стилю та ландшафтного дизайну.

Відповідальні працівники, керівники ЗМІ самі можуть викласти хронологічний ряд подій : дати публікацій, дати підготовки міською радою та дати поступлення звернення до держу правління, копії яких ми надсилаємо до редакцій.

Міському голові 28.10.08 року надіслано листа щодо доопрацювання матеріалів належним чином, які Держуправління розгляне у першочерговому порядку після їх поступлення. Особливо важливо підкреслити, що незважаючи на прийняте рішення виконкому міської ради про спорудження пам\’ятника С. Бандері 13.10.1999 року, «комісія для вибору спорудження пам\’ятника …» утворена у травні цього року, до цього часу не виконала належно своїх повноважень.

Спроба звинувачувати Держуправління ОНПС у Тернопільській
області у затягуванні процедури виглядає смішно і не стикується із зусиллями в
межах повноважень Держуправління, які направлені на максимальне
збереження зелених насаджень міста.

Ще більше здивування викликає відношення структур міської ради до спорудження пам\’ятника у порівнянні з тим, що у липні поточного року Держуправління погодило акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню № 134 на території цього ж парку у зв\’язку з облаштуванням території біля офісу комунального підприємства «Об\’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя», коли представлений проектний план реконструкції об\’єкту благоустрою відповідав загальноприйнятим нормам (також надається редакціям газет).

Вважаємо, що встановлення пам\’ятника великому сину українського народу Степану Бандері заслуговує не меншої уваги, ніж покращення вигляду перед офісом підприємства.

Додатки:

1. Лист Тернопільської ради від 17.10.2008 року № 2231/01 на 1 арк. в 1 прим.;

2.              Лист Держуправління ОНПС у Тернопільській області від 28.10.2008 року № 2/5206 на 1 арк. в 1 прим.;

3.              Генплан реконструкції благоустрою вхідної частини парку ім\’. Т. Шевченка на 2 арк. в 1 прим.;

4.              Проектний план території біля офісу об\’єднання парків культури та відпочинку на 1 арк. в 1 прим.

Голова  Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області Олег Миколенко