Народний депутат Василь Дервляний робить все, щоб кошти, які виділені для подплання наслідків стихії потрапили за призначенням, а не осіли в кишенях окремих чиновників

Кабінет Міністрів України для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року в Тернопільській області виділено 96 900 тисяч гривень, тобто виділено всю суму в повному обсязі. Але станом на 22.10.08 Тернопільською ОДА виділено лише 51 млн. 869 тис грн., що складає 53,5%. Також, на рахунках шкіл, постраждалих від стихії, станом на 22.10.08 знаходилося 0 коштів.

НАРОДНИЙ   ДЕПУТАТ   УКРАЇНИ

Вих. 245 -к                                                                   «31» жовтня 2008 року

Голові Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008  року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях

Пеклушенку О. М.

Доповідна записка

Шановний Олександре Миколайовичу!

Виходячи із Постанови Верховної Ради України № 572-17 від 23.09.2008 про утворення Тимчасової спеціальної комісії, якою мене обрано її членом  та протоколу № 1 засідання комісії, згідно якого мене закріплено за Тернопільською областю, повідомляю наступне.

За цей час я проїхав всі 4 райони Тернопільської області, які постраждали від стихії, і зустрівся з головами рад, заступниками голів районних рад, депутатами районних, сільських, селищних рад, жителями населених пунктів. Під час зустрічей, практично всі, в один голос, висловлювали свої протести до місцевої виконавчої гілки влади, представники якої на місцях роблять все щоби кошти, які виділив Кабінет Міністрів України не були освоєні,  або через підставні фірми були вкрадені.

Хочу повідомити, що Кабінет Міністрів України для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року в Тернопільській області виділено 96 900 тисяч гривень, тобто виділено всю суму в повному обсязі. Але станом на 22.10.08 Тернопільською ОДА виділено лише 51 млн. 869 тис грн., що складає 53,5%. Також хочу зауважити, що на рахунках шкіл, постраждалих від стихії, станом на 22.10.08 знаходилося 0 коштів.

Мною направлені депутатські звернення до прокурора Тернопільської області, начальника управління МВС України в Тернопільській області, управління СБУ в Тернопільській області, КРУ в Тернопільській області щодо законності використання бюджетних коштів виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха.

Прокуратура Тернопільської області повідомила, що за результатами перевірок порушено 22 кримінальних справи, з них 12 за фактами порушень у бюджетній сфері, принесено 2 протести, внесено 26 приписів та подань, винесено 8  постанов про порушення дисциплінарних проваджень та 10 постанов про порушення проваджень про адміністративні правопорушення, відшкодовано 29 тис. грн., пред’явлено 3 позови на суму 8,5 тис грн., складено та розглянуто судом 3 протоколи про вчинення діянь, пов’язаних з корупцією. Сума спричинених злочинами збитків складає 4 145 тис. грн.

За даними перевірки управління МВС в Тернопільській області порушено 15 кримінальних справ по 23 викритих злочинах, в тому числі 6 фактів зловживання службовим становищем, 12 службових підроблень, 2 факти привласнення, 1 факт шахрайства з фінансовими ресурсами, 1 факт службової недбалості та 1 факт порушення порядку здійснення господарської діяльності. Вісім кримінальних справ зі збитками понад 100 тис. грн., одна – на суму понад 1 млн. грн.

На підставі матеріалів управління СБУ в Тернопільській області прокуратурою Гусятинського району порушено 2 кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

КРУ в Тернопільській області превентивним  контролем попереджено фінансових порушень при визначенні потреби у бюджетних коштах і їх використанні на суму 9,2 млн. грн. Найбільше порушень і зловживань виявлено  при розподілі коштів  на часткову компенсацію втрат загиблих посівів – 7,4 млн. грн. За результатами попередніх перевірок проведених фахівцями КРУ правоохоронними органами порушено 4 кримінальні справи.

Через те, 22 жовтня Тернопільська обласна рада на своєму сесійному засіданні, заслухавши інформацію про хід ліквідації наслідків стихійного лиха та про використання коштів, виділених на ці цілі, прийняла рішення про висловлення недовіри голові Тернопільської облдержадміністрації Ю.Чижмарю. При підготовці постанови Тимчасової спеціальної комісії прошу підтримати рішення сесії обласної ради про висловлення недовіри голові Тернопільської ОДА.

28 жовтня за моєї ініціативи в м. Монастириськ під головуванням голови Тернопільської обласної ради Миколенка М.А., за присутності начальника КРУ в Тернопільській області Романківа І.П., заступника голови Державної податкової адміністрації України в Тернопільській області  Голика Б.Є., директора ДП «Тернопільський облавтодор» Тернового І.В., голови Монастириської районної ради відбулася виїзна нарада з приводу використання бюджетних коштів, виділених на будівництво місцевих доріг в селах, селищах Монастириського району. На нараді зазначено, що під тиском голови ОДА Ю.Чижмаря, голови сільських рад Устя-Зелене, Горигляди та Вістря відмовилися укладати договори на виконання робіт з державною структурою Тернопільський облавтодор, а уклали договори з приватними фірмами з інших областей, тим самим порушили розпорядження Кабінету Міністрів України № 1038-Р від 30.07.2008 року. Внаслідок втрати замовлення кошторисною вартістю 3460,6 тис. грн. ДП «Тернопільський облавтодор» буде не доотримано заробітної плати – 300,0 тис. грн., не сплачено до Держбюджету ПДВ в сумі 576,6 тис. грн. до Пенсійного фонду та фонду соцстраху – 117,0 тис. грн., до місцевого бюджету прибуткового податку з громадян – 45,0 тис. грн. та податку на прибуток в розмірі 150,0 тис. грн.

Додаток:

1. Відповіді на депутатські звернення від контролюючих органів на 7 аркушах.

2. Рішення Тернопільської обласної ради на 1 аркуші.

3. Лист ДП «Тернопільський облавтодор» на 2 аркушах.

З повагою,                                                                  В.Деревляний