РЕВАЛЬВАЦІЯ ГРИВНІ ВИГІДНА ДЛЯ ПРЕЗИДЕНТА!?…

Зниження курсу гривні провокує збільшення інфляції в Україні. Ревальвація гривні вигідна дуже багатьом структурам, які володіють доларом, спеціально підігрівають ситуацію, не видають долар і створюють навмисний штучний дефіцит.

Існують припущення, що ревальвація гривні несе спекулятивні вигоди для Національного Банку України. За останні два тижні прибуток Нацбанку на різниці між курсом покупки і продажу долара склав близько 1 млрд. гривень. Саме такими розмірами прибутку оперує Нацбанк, адже влітку громадяни бігли здавати долар, який Нацбанк купував за 4,85 грн., а тепер продає куплені мільярди доларів приблизно по 5,7 грн.

До слова, пропозицію щодо призначення голови НБУ вносить Президент. Зараз НБУ очолює Володимир Стельмах, призначення якого відбулося за ініціативи Віктора Ющенка. Стельмах є давнім соратником Ющенка, ще з часів, коли Віктор Андрійович сам очолював Нацбанк. Стельмах був його заступником в 1998-99 роках. Коли вони обоє керували Нацбанком, гривня знецінилась майже втричі. Третього листопада, щойно в комітетах Верховної Ради зібралися послухати звіт Стельмаха, Секретаріат Президента взяв його під захист та заявив про неприпустимість його відставки. Неодноразово керівництво Нацбанку, і Ради НБУ обіцяли, що вони не допустять обвалу гривні, тим не менш, гривня знецінилася. Починаючи з липня 2008 року гривня «схудла» на 35,6%. Така політика вигідна олігархам, які представляють експортоорієнтовані галузі і які широко представлені в Раді Національного банку України.  Є підозри, що Нацбанк розтринькав резерви, або вложив їх в банки та структури, які постраждали від світової фінансової кризи. Саме тому БЮТ вимагав звіту Стельмаха перед Верховною Радою, але політику Стельмаха взяла під захист Партія Регіонів та пропрезидентські сили. Уряд, не маючи права втручатися в роботу Нацбанку безпосередньо, закликав та закликає НБУ стабілізувати валютний курс. І наприкінці травня 2008 року, коли курс гривні різко пішов вгору, і наприкінці серпня 2008 року, коли почалася протилежна тенденція, Уряд жорстко виступав проти різких коливань валютного курсу. Валютний курс гривні має бути передовсім не великим чи малим, а передбачуваним для населення та бізнесу. Кабінет Міністрів, попри все, максимально намагається вплинути на ситуацію. Зокрема, завдяки переговорам урядовців з представниками Міжнародного валютного фонду. МВФ погодився відкрити доступ України 16,5 млрд. доларів – це рекордна сума за всі 64 роки існування МВФ. Уряд зумів забезпечити не тільки додаткову страховку для української фінансової системи і для валютного курсу гривні. Позитивне рішення МВФ – це також показник довіри світу (причому найбільш розвинутих країн) до української влади. Уряд Тимошенко вміє домовлятися як на Сході – із Росією (зокрема щодо газу), так і на Заході.

Через коливання долара на життєво важливому для громадян ринку ліків почалися спекуляції, які Уряду довелося протягом останніх двох тижнів долати дуже жорсткими методами. Окрім того, в той час як Уряд успішно домовляється з нафтотрейдерами про подальше зниження цін на бензин, Нацбанк ставить під загрозу ці домовленості нестабільним доларом.

Євстахій Гевко,

депутат Чортківської міської ради, фракція БЮТ