Заяви Герман та Грицака підтверджують стратегічну співпрацю Ющенка та Януковича

Сьогодні відразу два депутати від Партії регіонів – Василь Грицак і Ганна Герман – в черговий раз підтвердили факт існування тісного політичного союзу між Партією регіонів, «Нашою Україною» та Секретаріатом президента, а також намірів створити у майбутньому парламенті спільну коаліцію.

Так, Василь Грицак, відповідаючи на запитання журналістів про те, що змусило його голосувати всупереч позиції фракції та які партійні принципи не відповідають його особистим, зокрема сказав: \”Я проти вступу України в НАТО. Я проти проведення дострокових виборів. Я проти підтримки злочинної політики президента. Я категорично був супротивником того, що Україна підтримувала Грузію. Партія регіонів мовчала з цього приводу, як і з усіх інших\”.

\”Під час війни на Кавказі я послав телеграму зі своїм підписом президенту Росії Медведєву і прем\’єру Путіну з підтримкою дій Росії й осуду геноциду південно-осетинського народу з боку Грузії. А Партія регіонів води в рот набрала. А тепер і зовсім подружилися з секретаріатом президента. Разом приймали рішення йти на вибори\”, – додав він.

\”П\’ять осіб виступили публічно проти (дострокових виборів). Серед них – народні депутати Василь Горбаль, Дмитро Табачник і Тарас Чорновіл, – зазначає Грицак. –

Давайте чесно поставимо запитання: а з ким Партія регіонів у наступному скликанні парламенту буде створювати коаліцію? Треба так прямо і говорити: з \”Наший Україною\”. Виходить, тоді ми вступаємо в НАТО, тоді ми обираємо президента в парламенті! Треба про все це говорити своєму виборцю!\”.

Інший депутат-регіонал, яку нині багато хто вважає наближеною за впливом до Януковича,  Ганна Герман, яка ще не так давно нещадно критикувала політику Президента Ющенка, у сьогоднішньому інтерв’ю «Комсомольській правді» раптом обернула свою риторику на 180° почала співати йому дифірамби:

«… – Ющенко – честный человек. Шаги делает без расчета, даже во вред рейтингу. Когда все ополчились против Януковича, я стала его пресс-секретарем. Сегодня же готова защищать Ющенко. Он имеет принципы и патриот Украины. Не знаю, когда еще в нашей стране появится настолько проукраинский по ментальности президент! Понимаю, что подобными заявлениями накликаю на себя гнев, осуждение тех, кто президента, сегодня ослабленного, ногами пинает. Но я в том возрасте и на том уровне жизненного опыта, когда могу себе позволить говорить то, что думаю.

– Анна, правильно ли я поняла: Партия регионов не против заключения пакта с пропрезидентской силой, пусть она и не великая, и не могучая?
–  Не могу подтвердить. Пока партия и фракция не решит, с кем идти дальше, буду высказывать свое мнение в дискуссиях. Потом – подчинюсь решению. Член команды поступает именно так...»

Як відомо, яскравим прикладом існування де-факто коаліції між Нашою Україною і Партією Регіонів було спільне голосування цих політичних сил за  зміни у виборче законодавство, які передбачали зняття норми про 50% явку виборців, а також про фінансування дострокових виборів, коли вони разом намагалися протягти через парламент рішення про виділення півмільярда гривень на дострокові вибори.

Трохи раніше плани Ющенка та Януковича створити спільну коаліцію в ефірі російського ОРТ розкрив радник Віктора Балоги Вадим Карасьов. За його словами, після дострокових парламентських виборів у Верховній Раді буде створено нову коаліцію у складі Нашої України (або Блока Ющенка) та Партії регіонів, Ющенко подасть Януковича у прем’єри, а натомість регіонали підтримають Ющенка на другий президентський термін.

Пряма цитата: «Какой прогноз на ближайшее время, будет коалиция, скорее всего пропрезидентских сил  и Партии регионов. Будет что-то типа Универсала- 2 и большого компромисса. Страна находится на дне политического кризиса, есть запрос на конвергенцию элит. Раньше электораты были против того, что бы разные политические силы входили в коалицию. Вот этот кризис уже показал, что теперь они за это. Поэтому будет коалиция Ющенко и Партии регионов, Янукович будет премьером, Ющенко президентом, и это будет на 5 лет».

Ще раніше про плідну співпрацю ПР, НУ та Президента розповів Тарас Чорновіл, який вийшовши з Партії Регіонів заявив що «Партія Регіонів повністю лягла під Ющенка і Секретаріат Президента» та наразі виконує їхні вказівки.

Отже, в той час, коли уряд бореться зі світовою кризою, зовнішніми економічними викликами та загрозами, які постають перед країною, пропонує консолідацію суспільства і політичних еліт, Ющенко і Янукович об’єднують свої зусилля, але не для того, аби допомогти уряду, а щоб політично знищити Юлію Тимошенко, поділивши потім владу на двох. Саме з цією метою вони й намагаються організувати дострокові вибори.