Витяги зі стенограми Юлії Тимошенко на нараді з представниками гірничо-металургійного комплексу

Уряд допомагає реальному сектору захищатися від світової кризи

Пріоритет №1 урядового засідання – отримати від власників гірничо-металургійних підприємств гарантії соціального захисту робітників галузі.

Уряд йде назустріч металургам впроваджуючи ряд стратегічний та інфраструктурних реформ – і взамін просить відповідних кроків назустріч. Лише так ми зможемо досягти успіху в реформуванні та порятунку металургійної галузі

Уряд просить на кожному підприємстві забезпечити мінімальні обсяги виробництва для збереження потужностей в робочому стані.

«…Перше – ми просимо вас в цьому меморандумі, а ви берете на себе зобов’язання організувати роботу на підприємствах, на рівні не менше мінімальних обсягів, які забезпечують збереження потужності в робочому стані відповідно до балансу виробництва чавуну та споживання коксу. Додається до цього меморандуму додаток, яким передбачені ці мінімальні рівні виробництва, які не можуть бути знижені.

Друге – ми ставимо вам умову зберегти професійний склад та кількість робочих місць, рівень зарплати та інших соціальних гарантій для працівників галузі. Строго дотримуватися порядку скорочення працівників визначеною галузевою угодою. Шановні колеги, якщо будуть порушуватись галузеві угоди, вважайте, що ми припиняємо бути партнерами, весь цей меморандум буде тоді просто анульований і ми будемо всі гроші, які ми сьогодні спрямовуємо вам, щоб ви підтримали себе, свої ринки, підтримали ВВП країни і підтримали своїх власних працівників. Якщо працівники не будуть підтримані, то всі ці гроші, які будуть спрямовані на вашу підтримку, ми будемо вимушені направляти на підтримку тих працівників, які будуть у вас звільнені, тому що в нас іншого шляху не залишиться.

Я б просила, щоб будь-які зміни колективних договорів, що проводились не в односторонньому порядку не дай Боже, не ігнорувались пункти цих колективних договорів, а щоб ви всі провели збори трудових колективів, пояснили реальну складність проблеми, яка сьогодні відбувається в світі, пояснили, як це впливає на кожне підприємство…»

Пріоритет №2 урядового засідання – прийняти всі необхідні рішення для захисту металургії завдяки реформуванню і розширенню внутрішнього попиту на продукцію галузі.

«…На фоні світової фінансово-економічної кризи ми зараз як уряд зрозуміли, що нам потрібно терміново, невідкладно разом Верховна Рада, уряд, Національний банк задіяти всі необхідні антикризові заходи для того, щоб підтримати кожну галузь економіки, до якої доторкається  світова фінансова криза. І ми вирішили перші галузі взяти ті, які потребують сьогодні найбільшої допомоги. Перше – це галузь гірничо-металургійна.

Друге – ми сьогодні також, але після нашої наради будемо розглядати будівельну галузь, яка до речі, її нормальне функціонування також пов’язано з нормальним забезпеченням внутрішнього ринку, металопродукції певними ринками збуту. І третя галузь, яку сьогодні  буде розглядати уряд, це аграрний сектор.

І ми сьогодні оголосили екстрене засідання уряду, яке буде відбуватися о 14 годині сьогодні, і  на якому всі ці три галузі: гірничо-металургійна, будівельна і аграрна ми  розглянемо як галузі, які потребують невідкладної допомоги влади в Україні…»

Ситуація в світі стрімко погіршується – тому внутрішнє споживання чи не єдиний шлях захисту пріоритетних галузей.

«…Тільки по даним, які ми зараз маємо металургійні корпорації Китайської Народної Республіки заявили про зменшення в 2008 році виробництва сталі, порівняно з запланованими показниками майже на 20% або на 15 млн. тонн. В ЄС про відсоткове скорочення виробництва заявила компанія „Корус”. На 25-30% зменшується виробництво практично по всім російським гірничо-металургійним компаніям. Ми також спостерігаємо за тим, як деякі підприємства, наприклад, групи „Арсілор Митал” в США в Клівленді майже на 100% закривають свої виробництва, в Румунії на 50%…»

Інфраструктурна ідея Уряду Юлії Тимошенко полягає в тому, щоби поновити наші внутрішні ринки для попиту на продукцію нашого металургійного комплексу, досі орієнтованого на експорт.

Уряд Юлії Тимошенко прагне запустити потужні внутрішньоукраїнські галузеві програми, які дадуть додатковий збут металопродукції на внутрішньому ринку.

«…Я думаю, що нам потрібно докласти всіх зусиль для того, щоб поновити наші внутрішні ринки і, безумовно, зробити так, щоб ми були більш самодостатніми. І сьогодні Україна – це по суті єдина країна, яка має таку велику орієнтацію тепер вже на експортні ринки, і зовсім практично проігноровані всі внутрішньоукраїнські галузеві програми, які можуть дати додатковий збут металопродукції на внутрішньому ринку. Власне, ми це зараз мусимо робити знову, ми мусимо це поновити і мусимо дати таким чином стабільність для ринків збуту для металургійної галузі…»

Уряд робить все можливе щоби фінансово підтримати гірничо-металургійний комплекс а також ті галузі, які можуть стати споживачами металургійної продукції на внутрішньому ринку.(1)

Уряд розробляє ефективні механізми сталого фінансування металургійної галузі та галузі будівництва, яка є по суті головним внутрішнім споживачем сталі.(2)

Уряд розробить комплекс рішень, спрямованих на створення достатнього обсягу внутрішнього споживання продукції металургії.(3)