Щодо відставки Яценюка з посади спікера

Події у Верховній Раді, пов’язані зі спробою відставки Арсенія Яценюка з поста спікера, спричинені таємною змовою Президента Ющенка та Віктора Януковича, що є логічним наслідком їхньої тривалої співпраці, кінцева мета якої остаточно дестабілізувати ситуацію в країні, усунути Юлію Тимошенко та розділити владу між собою.

Те, що до відсторонення Яценюка причетний безпосередньо Президент, яскраво свідчить той факт, що окрім Партії регіонів, комуністів та Блоку Литвина за розгляд питання про відставку голови ВР голосували також 8 членів фракції \”НУ-НС\”, а саме депутати \”Єдиного центру\”, які, як відомо, завжди беззаперечно виконують волю Секретаріату Президента та особисто Віктора Балоги. Якби не вони, питання про відставку Яценюка не було б поставлене на порядок денний.

Мотивація голосування за відставку Яценюка Блоку Литвина також абсолютно зрозуміла і прозора, адже Литвину не терпиться зайняти місце Яценюка. Взагалі, посада голови Верховної Ради – це головне програмне гасло Литвина та його Блоку.

Цілком очевидно, що наступним кроком, який зробить парламент у разі відсторонення Яценюка з посади, буде обрання вигідного Ющенку та Януковичу спікера, розгляд постанови про недовіру Кабінету міністрів Юлії Тимошенко та призначення неконституційного технічного уряду.

\”Я думаю, що між Януковичем та президентом є якась домовленість щодо зняття спікера. Якщо ви запитаєте навіщо – я скажу: перший заступник, який буде вести засідання (в статусі в. о.), може поставити одразу яке питання – про недовіру уряду, а вже потім вибори і все інше\”, – зазначив з цього приводу заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

Ненависть Банкової до прем’єра досягла такої критичної межі, за якою Ющенко готовий вже зрадити навіть Яценюка – свого колишнього фаворита та відданого союзника: у вересні Яценюк підтримав рішення Ющенка про розвал коаліції.

Цілком очевидно, що Ющенко&Co розраховує й на те, що через відсутність спікера (а його швидке обрання викликає дуже великий сумнів) Верховна Рада 6-го скликання в черговий раз себе дискредитує, продемонструє свою неспроможність та недієздатність, а відтак дозволить розблокувати процес підготовки до позачергових парламентських виборів і, що важливо, більш переконливо виправдовуватись перед суспільством за цей крок.

З іншого боку, хаос в парламенті, за версією Ющенка і його оточення, ще більше дестабілізує ситуацію в країні, що, в умовах гострої фінансово-економічної кризи, дасть моральне та юридичне право приступити до «наведення ладу в країні за будь-яку ціну», що на практиці обернеться встановленням в Україні диктатури. Зокрема, саме про такий сценарій розвитку подій попередила сьогодні Рада старійшин на чолі  з Леонідом Кравчуком.  За його словами, зараз в регіонах створюються так звані Форуми трудового руху солідарності, перед якими стоїть завдання «констатувати складну політичну та соціально-економічну ситуацію та звернутися до Президента з вимогою на рік заборонити діяльність Верховної Ради, призупинити діяльність урядових структур і передати їх функції до Ради національної безпеки і оборони. Тобто «добрими намірами» намагатимуться простелити шлях до диктатури».