Чижмарь словоблудить

Прес-служба Тернопільської обласної державної адміністрації поширила коментар голови ОДА, в якому Чижмарь висловив сумнів в національній свідомості голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», народного депутата України Василя Деревляного. Окрім того, Чижмарь заявив, що Василь Деревляний виступає проти встановлення в місті Тернополі пам’ятника Степанові Бандері.

Я, як і багато людей, що працювали чи працюють сьогодні із Василем Деревляним, вбачаю у словоблудді Чижмаря останні спроби залишитись на посаді голови ОДА для того, щоб і надалі бездарно керувати областю.

Хотів би зазначити, що в той час, коли Чижмарь всіма своїми думками та вчинками відстоював «кучмістів», Василь Деревляний був одним із не багатьох в Тернопільській області, хто насмілювався відкрито виступати проти режиму поплічників теперішнього голови Тернопільської облдержадміністрації.

Активна політична діяльність Василя Деревляного розпочалась ще з вступу в Українську Гельсінську Спілку (1989 рік). Відтоді Василем Тимофійовичем постійно організовувались політичні протестні акції, маніфестації, мітинги, спрямовані проти антиукраїнської влади. За участь в акціях протесту проти існуючої антиукраїнської влади проти Василя Деревляного двічі порушувались кримінальні справи: в 1989 році — за участь в маніфестації 23 серпня та в 1997 році — за участь в акції протесту 26 червня проти переслідувань владою націоналістів.

В той час, як Чижмарь вже добре навчився підлизувати одне місце «балогоподібним», Василь Деревляний очолював депутатську групу «Національний фронт» в Тернопільській районній раді, а пізніше — координував роботу обласного Громадянського комітету Тернопільщини «За Україну без Кучми», відповідав за проведення акції «Повстань Україно» в Тернопільській області.

На відміну від Чижмаря, Василь Деревляний не перефарбовувався під час зміни керівництва держави в 2004-2005 роках, а залишився таким же як і був до того — патріотом, чесною, порядною та справедливою людиною.

Щодо встановлення в місті Тернополі пам’ятника Степанові Бандері, то свою позицію, як і позицію Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» народний депутат України Василь Деревляний висловив не лише на прес-конференції, але й в листі до голови Тернопільської обласної ради Михайла Миколенка, як керівника найвищого представницького органу влади в Тернопільській області.

Зокрема, у зверненні йдеться про те, що «Пам’ятник Великому Синові України Степанові Бандері повинен бути як у Тернополі, так і в кожному районному центрі області. Проте, його встановлення повинно відбуватись із дотриманням, перш за все, християнських цінностей українців, а також – культурних традицій та законодавчих норм». Дії ж голови облдержадміністрації розцінюються як «маніпуляція свідомістю тернополян, використовуючи національну ідею».

Таким чином, на думку Василя Деревляного, як і багатьох визначних особистостей Тернопілля, що відстоювали і надалі відстоюють проукраїнську позицію, пам’ятник Степанові Бандері повинен розміщуватись в Парку Національного Відродження із сторони проспекту, що носить ім’я Провідника ОУН. Тим більше, що місце під пам’ятник освячене представниками традиційних християнських церков.

Я розумію, що Чижмарь, як представник Балоги, перекочувавши на промисли до Тернополя не усвідомлює того, що відповідно до християнських традицій українців освячене місце під пам’ятник Провідникові ОУН Степанові Бандері не може переосвячуватись. Окрім того потрібно рахуватись із думкою громади, а не керуватись власними примхами.

Виходячи із наведеного ще раз наголошую на безкомпромісній позиції Василя Деревляного щодо спорудження пам’ятника Степанові Бандері виключно на раніше визначеному та освяченому місці — у Парку Національного Відродження у місті Тернополі та закликаю голову Тернопільської ОДА припинити маніпуляцію людськими свідомостями.

Володимир Бойко

Перший заступник голови ТОО ВО «Батьківщина»,