Щодо антикризової програми уряду

Незалежні експерти в цілому досить схвально оцінюють антикризові заходи Кабінету міністрів Юлії Тимошенко та порівнюють урядову стратегію щодо виходу з кризи з окремими положеннями Нового курсу Рузвельта, який в 3-ті роки врятував від колапсу економіку США, повідомляє УНІАН.

Так, координатор економічних програм Школи політичної аналітики при Національному університеті „Києво-Могилянська Академія” Сергій Кисельов вважає, що саме під час нещодавніх зустрічей з металургами, будівельниками, аграріями уряд сформулював підходи і принципи, завдяки яким збирається долати негативні тенденції у вітчизняній промисловості, АПК та інших галузях.

Серед найбільш позитивних з них експерт називає прагнення уряду посилити внутрішній попит на продукцію українських підприємств через державні замовлення. Причому мова передусім йде про замовлення для тих галузей, які виробляють не сировину, а готову продукцію з більш високою доданою вартістю.

„Наслідуючи окремі положення Нового курсу Рузвельта, уряд робить наголос на замовлення у сфері машинобудування (цьому зокрема буде сприяти і отримана цього тижня згода ЄБРР надати кредит на оновлення рухомого складу „Укрзалізниці”), будівництва доріг, житла. А ті у свою чергу – сформують замовлення для суміжних галузей. Одне збережене робоче місце в машинобудуванні, у будівництві – це 7-8 збережених робочих місць в металургії, у приладобудуванні, у виробництві будівельних матеріалів” – зазначає Кисельов.

Крім того, на думку аналітика, в уряді добре розуміють й те, що необхідно змінювати існуючий дисбаланс між експортом і імпортом товарів. Аби покращити ситуацію, Кабмін має твердий намір з одного боку поставити заслін недобросовісному імпорту, а з іншого – активізувати переговори щодо збуту продукції українських експортерів за кордоном, а також надавати необхідну державну підтримку під час ведення переговорів та укладання експортних контрактів.

Ще одним важливим напрямком антикризових зусиль уряду, відзначає Кисельов, є здешевлення ресурсів для вітчизняних виробників, як фінансових – відновлення кредитування комерційними банками, пришвидшення повернення ПДВ, пролонгація кредитів для селян, утримання високих закупівельних цін Аграрним фондом, так і енергетичних – зокрема, зниження цін на пальне, а також, імовірно, тарифів на електроенергію для підприємств. Паралельно, власників підприємств стимулюватимуть до проведення якісної модернізації виробництва. Серед конкретних урядових пільг – підвищення норм амортизації, зниження ставки податку на прибуток, якщо його реінвестують у виробництво, звільнення від ввізного мита на енергозберігаюче обладнання тощо.