Чому прем’єр мовчала про кризу

Останнім часом з боку опонентів БЮТ та уряду лунають закиди, що Юлія Тимошенко занадто довго не визнавала негативний вплив на Україну світової фінансово-економічної кризи, а відтак Кабмін не зміг завчасно підготуватись до подолання її наслідків. Днями Юлія Тимошенко особисто пояснила причини свого мовчання. Її аргументи зводяться до наступного.

Відсутність передчасних заяв уряду про кризу дозволили запобігти масовій паніці в країні. В Кабінеті міністрів чітко усвідомлювали, що передчасні заяви його представників про неминучість та жахливі прояви кризи, які істерично робили інші, безвідповідальні політики, могли призвести взагалі до непередбачуваних наслідків. Принаймні, криза в нашій державі могла проявитися значно раніше та у більш тяжкій, ніж зараз, формі.

Натомість, уряд без зайвого галасу готував антикризові заходи, розробляв відповідні пакети законів, радився з приводу пошуку оптимальних рішень з економістами, фінансистами, підприємцями та промисловцями і т.п.

«Чому я як прем`єр-міністр і всі члени уряду так довго не говорили про кризу? Якби я зробила це публічно 4 місяці тому, можливо, криза наступила б на 4 місяці раніше, тому що коли влада починає говорити про кризу, а не робить тихо те, що повинна робити, то це нарощує панічні настрої і піднімає ті проблеми, які насправді без паніки не виникають» (Ю.Тимошенко)

В результаті, виважений підхід уряду і його дії в умовах світової фінансової кризи дозволили не допустити на сьогоднішній день різкого падіння ВВП та інших важливих економічних показників країни, хоча в усьому світі вони знижуються, масового звільнення робітників, зберегти стабільною банківську систему, утримати в розумних межах інфляцію.