«РИНКОВІ БАТАЛІЇ»

Ще раз нагадую шановним читачам, що публікація з приводу конфлікту, який може мати продовження на Тернопільському речовому ринку, мала на меті сфокусувати увагу жителів міста, а головним чином підприємців цього ринку, на тому, що неможна вносити кошти адміністрації ринку чи іншим особам у будь-якій формі пов’язаній з реконструкцією ринку без належних підтверджуючих документів про це, бо інакше підприємці не будуть мати права претендувати на частку майна після реконструкції цього ринку.

Наступна проблема, яка є не менш гострою, це – можливе зменшення робочих місць на цьому ринку після його реконструкції. Згідно рішення Тернопільської міської ради «Про затвердження правил торгівлі на ринках м. Тернополя» за №5/7/13 від 7 березня 2007 року:  «торгівельне місце дорівнює одному погонному метру прилавка (стола) або двом квадратним метрам займаної площі (в разі торгівлі з інших торгівельних об’єктів), на власній або орендованій орендодавцем земельній ділянці». Тобто, інформація, яка прозвучала у заяві щодо зміни площі торгівельних місць від 2 до 8 і 16 м.кв., свідчить: 1) про потенційне зменшення кількості торгівельних місць на реконструйованій площі – а отже і про можливе зменшення кількості підприємців, які зможуть орендувати ці місця; 2) про те, що даний проект  реконструкції має суперечності щодо рішення «Про затвердження правил торгівлі на ринках м. Тернополя» бо площа торгівельних місць відрізняється від тої, яка чітко регламентована даним рішенням.

Мене на сьогодні окремі депутати запевняють про те, що всі підприємці будуть забезпечені робочими місцями, але таких гарантій не надходило від адміністрації ринку. Крім того слід зауважити, що чомусь постійно наголошується про захист прав членів «Громадської альтернативи» і ні слова ніде не говориться про те, як бути тим людям, які не є членами цієї організації. Зрозуміло, що міська рада повинна відстоювати інтереси громадян незалежно від їх приналежності до будь-яких організацій, віросповідування чи іншої «прикмети». Саме тому комісія не робить акценту на діяльності цієї організації, бо не може займати однобоку позицію.

Дана проблема  може бути досить легко вирішена, якщо адміністрація Тернопільського речового ринку надасть певні письмові гарантії для підприємців ринку, про їх обов’язкове працевлаштування на цьому ринку після завершення його реконструкції. Відповідний запит комісія уже направила.

Щодо відповідності проекту реконструкції до рішення міської ради «Про затвердження правил торгівлі на ринках м. Тернополя» та про наявність можливих інших порушень, то відповідні запити також направлені у профільні управління. Після отримання та опрацювання цієї інформації будуть прийняті відповідні рішення комісії.

Знову ж таки не коментую причетності тих чи інших депутатів до цієї справи, бо це не є компетенцією даної комісії і в таку полеміку ми не будемо вступати. Підкреслюю, що мало місце надання відповідних документів УБОЗ Тернопільського міського відділення міліції по роботі комісії по питанню тернопільського міського ринку ЛТД, але це було зроблено після відповідного письмового запиту правоохоронних органів і якщо таких запит буде зроблено у даній справі, то комісія не матиме підстав не надати таку інформацію. Але це не є справою комісії вести слідчі дії.

Дивує, що проблему пробують «заговорити» опускаючись до банальної дискусії щодо обговорення особистих якостей (!) опонентів! Так чи інакше, якщо проблеми не існує, як стверджують окремі депутати, то дана ситуація не матиме продовження, але якщо підприємці не будуть забезпечені робочими місцями, то вони безперечно вкотре прийдуть під стіни міської ради «шукати правду». Повірте знайдеться багато бажаючих «реально допомогти» людям, та слід не забувати, що Закон України забороняє втручатися і діяльність суб’єктів підприємницької діяльності і тоді міська рада вплинути на ситуацію уже не зможе. Власне саме тому вже сьогодні стоїть питання отримання певних гарантій від дирекції ринку, що безумовно розрядило б ситуацію. Адже жоден з підприємців не має на руках гарантій працевлаштування після завершення реконструкції ринку!

Ще раз наголошую, що депутати Тернопільської міської ради від БЮТ і надалі будуть стояти на сторожі інтересів простих громадян міста! З приводу проблем, які виникатимуть по діяльності ТзОВ «Тернопільський речовий ринок», просимо підприємців та інших зацікавлених осіб звертатися безпосередньо до депутатів від БЮТ у Тернопільській міській раді.

Справедливість є! За неї варто боротися!

Голова тимчасової контрольної комісії      Андрій Артимович

по роботі ринків міста Тернополя,