14 листопада 2008 року відбулося засідання постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань духовності, культури, свободи слова та інформації, на якому розглядалося питання про звернення голови Тернопільської обласної організації ВО „Батьківщина”, народного депутата України Василя Деревляного щодо спорудження в м. Тернополі пам’ятника Провідникові ОУН Степану Бандері .

У зверненні ідеться: „Тернопільську обласну організацію ВО „Батьківщина” турбує питання щодо спорудження в місті Тернополі пам’ятника Провідникові ОУН Степанові Бандері. Тернопільська область – патріотичний край. Героїчна постать Степана Бандери шанується чи не в кожній родині. Саме тому, вже тривалий час, абсолютна більшість тернополян сповідують ті самі ідеї, які сповідував Степан Бандера та його побратими. Члени партії Всеукраїнське об’єднання „Батьківщина” в Тернопільській області та численний депутатський корпус в місцевих радах, обраний від Блоку Юлії Тимошенко, переконаний, що пам’ятник Великому Синові України Степанові Бандері повинен бути як у м. Тернополі, так і в кожному районному центрі області. Проте, його встановлення повинно відбуватись із дотриманням, перш за все, християнських цінностей українців, а також  – культурних традицій та законодавчих норм. На жаль, дії, які зараз робляться головою Тернопільської ОДА та Тернопільським міським головою, призводять до маніпуляції свідомістю тернополян, використовуючи національну ідею.

Громадськістю м. Тернополя вже давно визначено місце, де повинен розміщуватись пам’ятник Степанові Бандері. Це парк Національного Відродження. Тим більше, що місце під пам’ятник освячено представниками традиційних українських церков, а нехтувати християнськими цінностями не дозволено навіть високо посадовцям”.

Серед запрошених на засіданні постійної комісії мали бути голова Тернопільської ОДА Чижмарь Ю.В., Тернопільський міський голова Заставний Р.Й., начальники управлінь ОДА, які відповідальні за роботу по встановленню пам’ятника С.Бандері, але, на жаль, ніхто із них не прибув. Із 6 членів постійної комісії прибуло 5. Незрозумілою є і явка запрошених керівників від громадських організацій Тернопілля.

Виступаючі члени постійної депутатської комісії Б. Строцень,           В. Буграк, Р. Сливка, голова Тернопільської обласної ради М. Миколенко, заступник голови обласної ради О. Вітвіцький, представники громадськості О. Копач, І. Яворський обстоювали позицію про спорудження пам’ятника С. Бандері у парку Національного Відродження на освяченому у 1990 році місці. Троє із п’яти присутніх членів постійної комісії з питань духовності, культури свободи слова та інформації Б. Строцень, В. Буграк, Р. Сливка пропонували рішенням постійної комісії:

1. Звернутися до керівництва та депутатського корпусу Тернопільської міської ради на предмет прийняття остаточного рішення щодо місця встановлення пам’ятника С. Бандері із врахуванням пропозицій громадськості.

2. Організаційну роботу в напрямку спорудження пам’ятника С. Бандері у м. Тернополі визнати недостатньою. Рекомендувати Тернопільській облдержадміністрації в найкоротший термін забезпечити приведення документації у відповідність до чинного законодавства.

3. Звернутись до правоохоронних органів щодо перевірки правомірності підготовчих робіт по спорудженню пам’ятника С. Бандері по вул. Грушевського у м. Тернополі.

Проте, дані пропозиції не були підтримані депутатами М. Сохацьким, Б. Кульчинським, а голосів Б. Строценя, В. Буграка, Р. Сливки не було достатньо для прийняття рішення.

В тому, що пам’ятник С. Бандері  з архітектурної точки зору недоцільний у парку Національного Відродження переконував на засіданні комісії голова обласної спілки архітекторів Анатолій Водоп”ян.

За  інформацією управління містобудівного і архітектурного комплексу Тернопільської міської ради від 15.02. 2008 р. №1194\\09 архітектурно-художньою радою при обласному управлінні містобудування і архітектури затверджено остаточний варіант місця розміщення пам’ятника навпроти головного входу в будівлю обласної ради, в парку ім. Т.Г. Шевченка, фігуру та постамент (автори скульптор Р. Вільгушинський, архітектор Д. Чепіль). Там і розпочались роботи по спорудженню пам’ятника.

Таким чином, виникає колізія: архітектурно-художня рада вибрала нове місце під пам’ятник (що, до речі, не є у її компетенції) і зараз там ведуться роботи, а рішення міської ради про виділення земельної ділянки під пам’ятник С. Бандері в парку ім.. Т.Г.Шевченка немає.

Саме це призвело до стурбованості представників політичних партій, громадськості міста, кому не байдужа постать С. Бандери, питанням щодо спорудження йому в м. Тернополі пам’ятника з дотриманням при цьому християнських цінностей, культурних традицій та законодавчих норм.

Пам’ятник С. Бандері потрібен не тільки до 100-ліття від дня його народження, але й на століття.

Володимир Бойко, депутат Тернопільської обласної ради, заступник голови ТОО „ВО „Батьківщина”