Чергова невдала спроба Верховної Ради обрати спікера

20 листопада депутати Верховної Ради в черговий раз не спромоглися обрати собі голову. Наступного разу народні депутати зберуться на пленарне засідання тільки 2 грудня

За те, що Верховна Рада досі залишається без спікера, а відтак неспроможною приймати важливі для країни закони, адже, згідно законодавства вони набирають силу виключно після підпису легітимного голови ВР, персональну відповідальність несуть Президент Ющенко та Партія регіонів в особі її лідера Віктора Януковича.

Саме ці політики минулого тижня спільними зусиллями, на основі взаємних домовленостей, усунули з посади глави парламенту Арсенія Яценюка, а тепер затягують процес обрання його наступника, тим самим дестабілізуючи ситуацію і фактично розвалюючи роботу вищого законодавчого органа країни.

Відразу після відставки Яценюка Віктор Ющенко взяв на себе особисту відповідальність за якнайшвидше обрання нового голови Верховної Ради. Для видимості, нібито, щоб обговорити ймовірні кандидатури, він навіть провів зустрічі з керівниками так званих «ключових політичних сил». Однак, що стало вже традицією, свою обіцянку не виконав.

Натомість, так і не проголосувавши за спікера та не ухваливши жодного антикризового законопроекту, які дійсно приймати треба негайно і на чому твердо наполягала фракція БЮТ, народні обранці розбіглися аж на два тижні, залишивши країну практично наодинці з кризою.

На переконання більшості політичних експертів, Ющенко і Янукович, зайнявши таку безвідповідальну позицію, свідомо ускладнюють роботу уряду з подолання наслідків світової кризи. Вони добре розуміють, що без ухвалення парламентом необхідних законів Кабінету Міністрів буде вкрай важко боротись з негативними явищами в економіці, спричиненими світовою фінансовою кризою. Відтак, за їх розрахунком, ситуація буде погіршуватись, а всю відповідальність люди покладатимуть на Уряд.