Експерти про уряд

Днями відбулася прес-конференція керівництва Комітету виборців України на тему «Яким бачать оптимальний український уряд українські експерти?», де були презентовані результати експертного опитування проведеного Комітетом виборців України. Опитування проводилось серед найбільш авторитетних київських та регіональних політологів та економістів і стосувалося створення так званого ”уряду технократів” – що складався б виключно з професіоналів, не залежно від їх політичного забарвлення.

За результатами опитування, КВУ зробив, серед іншого, такі висновки:

Найкращим та найбільш професійним прем’єр-міністром «уряду технократів» є чинний керівник Кабміну Юлія Тимошенко. Таку думку підтримала найбільша кількість опитаних – 17%. Для порівняння, Віктор Янукович, який зараз прагне зайняти крісло глави уряду, посів у списку кандидатів тільки десяте місце – за нього проголосували 3,8% незалежних експертів.

Експерти досить високо оцінили професійні здібності більшості міністрів чинного уряду. Богдан Данилишин, Віктор Пинзеник, Олексій Кучерненко, Юрій Луценко, Микола Оніщук, Іван Вакарчук – стали лідерами серед «номінантів» на керівництво міністерств, які вони зараз очолюють.

Така довіра експертів до діючих прем’єра та урядовців означає, що головною причиною невдач або неефективних дій Кабінету міністрів є не стільки кадровий склад Кабміну чи відсутність професіоналізму, скільки протидія політичних опонентів, зокрема Президента В разі відсутності такої протидії ефективність діяльності уряду могла би різко вирости.

Крім того, багато експертів зазначили, що робота будь-якого вітчизняного уряду, незалежно від його політичної орієнтації, у т.ч. і «уряду технократів» буде продуктивною тільки при низці певних застережень: «якщо в цьому не заважатиме Президент, Секретаріат Президента, РНБО»; «ефективним такий уряд міг би бути при формуванні за півроку до кризи»; «без політичної волі основних політичних гравців України це неможливо».

Аналіз анкет, показав що експерти згідні з пропозицією прем’єра Тимошенко формувати склад уряду не за політичною, а виключно за професійною ознакою – так званого «Уряду національної єдності». Більшість опитаних допускають і навіть пропонують спільну роботу в одному уряді представників протилежних політичних сил.