Василь Деревляний: «Ми не допустимо дерибану землі, незаконних будівництв та відмивання бюджетних коштів місцевими чиновниками»

Про економічну кризу, роботу та бездіяльність щодо подолання наслідків стихії на Тернопіллі, незаконне будівництво на Тернопільському ставі та ряд інших важливих для України та Тернопільської області питань говорив на прес-конференції, 24 листопада народний депутат від БЮТ, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

Кабінет міністрів України на чолі з Прем’єр-Міністром України, лідером БЮТ Юлією Тимошенко працює над тим, щоб світова фінансова криза менше впливала на економіку України. Василь Деревляний ознайомив присутніх представників ЗМІ з тими першочерговими законопроектами, які направлені Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради на розгляд.

«Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» передбачається : спрямувати до Стабілізаційного фонду біля 3 млрд. грн., збільшити на 5,2 млрд. грн. обсяг видатків держбюджету для фінансування дефіциту Пенсійного фонду України, збільшити обсяг дотацій Пенсійному фонду на 1,4 млрд. грн. для збільшення мінімального розміру пенсій шахтарям, запровадити заходи щодо стабілізації фінансового стану НАК «Нафтогаз України» (3,2 млрд. грн.), збільшити видатки ЦВК на забезпечення проведення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні (щодо уточнення процедури видачі сертифіката). Даний проект спрямований на приведення сертифікації послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки у відповідності до правил і технічних умов у відповідній сфері.

Проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо запобігання наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу пропонується:

1)                     тимчасово до 1 вересня 2009 р. дозволити вивезення насіння соняшнику, подрібненого або не подрібненого без сплати вивізного мита за умови вивезення його безпосередньо с\\г товаровиробниками,

2)                     заборонити ввезення на митну територію України м’яса та їстівних субпродуктів як давальницької сировини,

3)                     передбачити, що зерно, яке є об’єктом державного цінового регулювання повинно зберігатися виключно на сертифікованому зерновому складі,

4)                     надавати фінансову допомогу банкам з урахуванням обсягів пролонгованих кредитів, що надані підприємствам АПК,

5)                     за зверненнями с\\г товаровиробників банкам пролонгувати на період до 1 листопада 2009 р. непогашені кредити, залучені у 2005-2008 рр., за відсотковими ставками не вище тих, що передбачені основними кредитними договорами, без застосування штрафних санкцій,

6)                     встановити, що с\\г товаровиробникам, які зберігають зерно власного виробництва на сертифікованому зерновому складі, у 2008\\09 році починаючи з 1 листопада поточного року за рахунок коштів державного бюджету надається часткова компенсація  вартості послуг із зберігання зерна у розмірі до 70% зазначеної вартості.

Проект Закону про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва. Згідно постанови кошти спрямовуватимуться в першу чергу: у 2008 р. на добудову житла, яке має ступінь готовності більш як 70%, у 2009 р. – більш як 50%. З метою розгортання будівництва доступного житла держава надаватиме адресну цільову фінансову допомогу – сплачуючи перший внесок у розмірі 30% вартості будівництва (придбання) житла, що надається громадянам, які відповідно до законодавства мають право на отримання житла та надаватиме право отримати іпотечний житловий кредит в уповноваженому банку.

Під час прес-конференції Василь Деревляний член тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях  озвучив результати перевірки Генпрокуратури України щодо додержання вимог природоохоронного, містобудівного, бюджетного та іншого законодавства в регіонах, потерпілих від стихії. «За їх результатами станом на 28 жовтня прокурорами Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей порушено 112 кримінальних справ (збитки – 24,4 млн. грн.), з яких 30 уже направлено до суду. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 724 особи (з них 656 – посадовці). Складено 17 протоколів про вчинення корупційних діянь (усі розглянуто судом). Заявлено 218 позовів на суму 2,4 млн.грн. Спільними перевірками з органами КРУ попереджено неправомірне використання 53,3 млн. грн. бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихійного лиха. За фактом незаконного витрачання 7,9 млн.грн. таких коштів порушено 36 кримінальних справ. Зокрема Прокуратурою Тернопільської області встановлено збитки по порушених кримінальних справах на суму 4 549 тис. грн., порушено 12 кримінальних справ на суму 4 145 тис. грн.»

У зв’язку з численними порушеннями по використанню бюджетних коштів народний депутат України Василь Деревляний письмово звернувся до голови тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з моніторингу стану ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях де зазначив: «Що під час зустрічей з жителями населених пунктів, постраждалих внаслідок стихії на Тернопіллі, практично всі, в один голос, висловлювали свої протести до місцевої виконавчої гілки влади, представники якої на місцях роблять все, щоб кошти, які виділив Кабмін України не були освоєні, або через підставні фірми були вкрадені. Хочу повідомити, що Кабінет Міністрів України для ліквідації наслідків стихійного лиха в Тернопільській області виділив 96 900 тисяч гривень, тобто всю суму, яка передбачалася.  Як приклад голова ОДА зробив все, щоб будівництвом місцевих доріг в Монастириському районі займалися приватні підприємці, а не облавтодор. Через таку примху Чижмаря ДП «Тернопільський облавтодор» недоотримав заробітної плати – 300,0 тис.грн. не сплачено до Держбюджету ПДВ в сумі 576,6 тис.грн. до Пенсійного фонду та фонду соцстраху – 117,0 тис грн. до місцевого бюджету прибуткового подататку з громадян – 45,0 тис грн. та податку на прибуток в розмірі 150 тис грн. При підготовці постанови Тимчасової  спеціальної комісії прошу підтримати рішення сесії обласної ради про висловлення недовіри голові Тернопільської ОДА

«Зараз голова ОДА та інші «нашоукраїнці» області погрожують нам виборами Тернопільської обласної ради. І ми готові йти на ці вибори всі як один і не лише на вибори в обласній, але й в міській раді теж. Чижмарю, «Нашій Україні» та УНП потрібно лише підготувати на розляд сесії Тернопільської обласної ради проект рішення про дострокові вибори депутатів обласної ради і ми проголосуємо. Поряд з тим фракція «Батьківщина» підготує проекти рішень по зменшенню депутатів обласної ради із 120 до 90 та про перевибори Територіальної обласної виборчої комісії», – продовжив голова ТОО ВО «Батьківщина» В.Т. Деревляний.

Наступним незаконним і безпідставним кроком голови Тернопільської ОДА стало звільнення з посади начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Тернопільської обласної державної адміністрації Михайла Олійника. «Заступник голови – керівник апарату Тернопільської ОДА Наливайко І.О., подавши доповідну записку голові Тернопільської ОДА Чижмарю Ю.В. з пропозиціями звільнити Олійника М.І.  і надавши оцінку роботи головного управління з питань, не віднесених до його компетенції, вийшов за межі наданих йому повноважень. Розпорядженням Тернопільської облдержадміністрації від 1.10.08 №731 Олійника М.І. звільнено з займаної посади з порушенням вимог частини 2 статті 11 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та пункту 7 Положення про головне управління промисловості та розвитку інфраструктури Тернопільської облдержадміністрації, затвердженого розпорядженням Тернопільської облдержадміністрації від 26.10.05 №558, в частині відсутності погодження його звільнення Мінтрансзв’язку України. Окрім того у порушення вимог частини 3 статті 33 Закону України « Про статус депутатів місцевих рад» Тернопільська облдержадміністрація не повідомила Тернопільську обласну раду про звільнення начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Тернопільської обласної державної адміністрації, який також є депутатом Тернопільської обласної ради V скликання Олійника М.І. з займаної посади.»

У зв’язку з рядом порушень Михайло Олійник буде вимагати скасувати рішення по його звільненні.

Висловив пан Деревляний протест особистий та всієї політичної сили БЮТ у Тернопільській області незаконним будівельним діям в парку ім. Т.Г. Шевченка та на плесі Тернопільського ставу. «Відразу після виявлення незаконних дій наші депутати Ігор Романків та Андрій Артимович зробили ряд депутатських звернень, в тому числі і до правоохоронних органів. На супротив цій незаконні забудові на минулому тижні депутати та члени партії «Батьківщина» Тернополя провели пікет. В день коли відбувся пікет депутати були на прийомі у міського голови, щоб з’ясувати: на підставі якого рішення Тернопільської міської ради ведуться будівельні роботи, хто їх веде, які заходи вживає міська рада для припинення незаконних будівельних робіт. Міський голова відповів, що не володіє інформацією щодо того, що там ведуться якісь роботи. Він стверджує, що на плесі Тернопільського ставу розміщено плавзасіб понтон, проте інформації про його власника в нього нема. Окрім того Заставний Р.Й. чітко в розмові дав зрозуміти, що не вважає, що інформація про будівництво на плесі озера варте його уваги», – зазначив Василь Деревляний.

Не зважаючи на слова пана мера, на звернення депутатів від БЮТ у міській раді надали  копії креслень підписаних посадовими особами міської ради. Дані документи не можна назвати ані планом, ані ескізом, а відповідно вони не мають ніякої юридичної сили. Зате задуми креслень вражаючі. Як виявляється плаваючий об’єкт, який вже споруджений є лише одним з чотирьох розважальних закладів, які мають будувати в перспективі на Тернопільському ставі.

«За неофіційною інформацією до будівництва на озері безпосередньо причетне керівництво Тернопільської ОДА, яке прикривається або ж лобіює інтереси невідомої, поки-що, Київської фірми.», – прокоментував Василь Деревляний.

«Ми не допустимо такого беззаконня в нашому місті та області. Спочатку я звернуся із депутатським зверненням до прокурора області, адже, на сьогодні, звернення наших депутатів міської ради є в прокуратурі міста, але результат розгляду відсутній. Якщо і в подальшому не буде реакції по законному наведенні порядку на Тернопільському ставі почну піднімати питання на всеукраїнському рівні через правоохоронні органи», – додав на завершення пан Деревляний.