Офіційна позиція

17 листопада відбулася позачергове виїзне засідання колегії ОДА. На колегії було розглянуто єдине питання: “Про стан виконання плану-графіку проведення ремонтних та відновлювальних робіт на об’єктах, які постраждали внаслідок стихійного лиха 23-27 липня 2008 року в області”. Заслухавши це питання, я, як голова Тернопільської обласної ради, висловив своє занепокоєння, що частина державних коштів, із 96, 9 мільйона гривень, виділених у формі субвенції з державного бюджету на ліквідацію наслідків стихії, можуть бути неосвоєними 20 мільйонів гривень. Мова йде за ремонтні та будівельні роботи, виконання яких потрібно проводити при несприятливих погодніх умовах.

Дивує мене, як члена колегії, підхід до підготовки матеріалів. Мені, голові Тернопільської обласної ради були надані матеріали за півтори години до засідання.

Згідно з довідкових матеріалів за підписом заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Б. Якубовського, що роздані членам колегії, видно, що у Борщівському районі з отриманих 17,4 мільйона гривень використано 9,8 млн. грн., Бучацькому із 10,7 млн. грн. – 10,4 млн. грн., в Заліщицькому – із 30,4 млн. грн. використано 21 млн. грн., в Монастирському – із 38,4 млн. грн. використано 23,4 млн. грн. А фактично Борщівський район одержав 14,8 млн.грн., Бучацький – 17,6 млн. грн., Заліщицький – 26,3 млн. грн., Монастирський – 38,2 млн. грн. Це підтверджено офіційним звітом обласної державної адміністрації про стан фінансування та використання коштів субвенцій з державного бюджету, одержаного для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, який надано обласній раді від 12 листопада ц.р.

Для уточнення названих розбіжностей було вирішено безпосередньо на місці з’ясувати всі неточності. Проаналізувати ґрунтовно всі документи не вистачало часу. Мною запропоновано, щоб в колегії облдержадміністрації взяли участь двоє депутатів Тернопільської обласної ради, які безпосередньо займаються фінансовими питаннями, що стосуються виділення та освоєння коштів на видатки по ліквідації наслідків стихійного лиха 23-27 липня 2008 року в області. Проте виконати цю важливу місію депутатам обласної ради так і не вдалося. Вперше за роки Незалежності в нашій області через чиновницькі перепони депутатів не пропустили до залу, де проходила колегія, оскільки їм не дозволили пройти правоохоронці через «чиюсь» вказівку.

Другою важливою проблемою, на наш погляд, є питання залучення до ліквідації наслідків стихії підприємств, організацій, які функціонують на території області. Адже це пов’язано із вирішенням ряду проблемних питань в комплексі : працевлаштування жителів нашого краю, наповнення доходів місцевих бюджетів. З цього приводу хотів би акцентувати увагу громади області на проведенні робіт по ліквідації наслідків повені стосовно комунальних автомобільних доріг, на які передбачено субвенції з Державного бюджету в межах майже 40 млн. гривень. Проте обсяг робіт з ремонту доріг для Тернопільського облавтодору становить лише 6 мільйонів гривень на які укладено 14 договорів на поточний ремонт доріг комунальної власності. З них приступило до виконання на 2 мільйони 580 тисяч гривень. Три договори укладено з сільськими радами Монастириського району ( Гориглядівською, Вістрянською, Устя-Зеленською) на 3,64 млн. грн. ще у вересні ц.р., коли кошти було зараховано на рахунки сільських рад. Однак бюджетних зобов’язань по згаданих договорах сільськими радами в управлінні державного казначейства не зареєствано і роботи підприємствами облавтодору не виконуються. Таким чином підприємства облавтодору залишилися практично усунутими від виконання основного обсягу проведення робіт по-поточному ремонту доріг комунальної власності. Мова тут також йде про те, що майже півтора тисячний колектив фактично усунутий від роботи. Розмови про те, що нібито підприємством Тернопільського облавтодору не під силу справитися безпідставні, виходячи з того, що ця організація за 9 місяців ц.р. виконала робіт на 92 млн. гривень. З цих коштів сплачено до бюджетів різних рівнів 21 млн. грн. податків, зарплату за цей час дорожникам виплачено 20 млн. гривень.

У матеріалах колегії відзначається, що для забезпечення повноцінного функціонування загальноосвітніх навчальних закладів, які розташовані в зоні стихійного лиха, відповідно до переліків та кошторисів необхідні додаткові кошти в сумі 119 млн. гривень. Однак отримання цих коштів можливе тільки при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Я єдиний з усіх членів президії не підтримав проект розпорядження через цілий ряд вищезазначених причин.

Голова Тернопільської обласної ради      Михайло Миколенко