ЗАЯВА ФРАКЦІЙ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

19 листопада 2008 року голова Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь оголосив про своє звернення до Верховної Ради України з проханням прийняти рішення про проведення дострокових виборів Тернопільської обласної ради. Однією з основних причин для такого кроку стала неспроможність першого керівника виконавчої гілки влади на Тернопільщині впливати на роботу Тернопільської обласної ради 5 скликання та створити лояльну до ОДА депутатську більшість.

Однією з основних причин для такого кроку стала неспроможність першого керівника виконавчої гілки влади на Тернопільщині впливати на роботу Тернопільської обласної ради 5 скликання та створити лояльну до ОДА депутатську більшість. Цією заявою Ю. Чижмарь, фактично, визнав власну безпорадність та поразку у протистоянні з діючим депутатським корпусом, обраним обласною громадою у березні 2006 року. Більше того, 22 жовтня 2008 року на шістнадцятій сесії Тернопільської обласної ради, за системні недопрацювання та зловживання керівників підвідомчих ОДА структур в ході ліквідації наслідків стихійного лиха, яке мало місце 23-27 липня 2008 року на території південних районів Тернопільщини, голові Тернопільської обласної держадміністрації Ю. Чижмарю було висловлено недовіру. Саме таке рішення найвищого представницького органу області та інстинкт самозбереження підштовхнули Ю. Чижмаря вдатись до радикального кроку – розпуску ради та звинувачення усіх місцевих рад Тернопільщини в «анархії». Цією тезою він знехтував повсякденну працю понадмільйонного населення області загалом і кожного свідомого українського громадянина зокрема на благо розбудови держави.

Більше ніж за рік перебування на посаді голови ОДА, Ю. Чижмарь, разом зі своєю політичною командою, продемонстрували втрату довіри народу до влади, розгорнули масштабні земельні афери, відновили в патріотичній області політичні репресії, шляхом звільнення з керівних посад у виконавчій владі високопрофесійних фахівців, які є представниками депутатської більшості в облраді. Єдиною перешкодою в реалізації такої антинародної політики стала ефективно діюча більшість Тернопільської обласної ради. Тому, з ініціативи керівництва фракції «Наша Україна» в облраді, реалізовується сценарій по заміні депутатів з першої в історії краю націоналістичної фракції Конгресу Українських Націоналістів «Національний вибір» на колишніх довірених осіб Віктора Януковича та новітніх місцевих олігархів. Ця заміна мала відкрити доступ до розкрадання одного з головних багатств області – корисних копалин та прийняття інших вигідних Ю. Чижмарю та його оточенню рішень. Натомість бездарні сценаристи отримали гідний опір громадськості та рішення обласної ради про недовіру голові ОДА.

Голосні заяви Ю. Чижмаря про його неодноразові спроби щодо налагодження ефективної роботи у сесійній залі обласної ради звучать особливо цинічно. Адже саме безпосередні підлеглі Ю. Чижмаря, які є депутатами облради від блоку «Наша Україна» та УНП: заступники голови ОДА, голови райдержадміністрацій та їх заступники, начальники та заступники начальників управлінь ОДА і ряд інших службовців під час сесій займають, переважно, деструктивну позицію, що дестабілізує роботу ради. Ю. Чижмарь жодного разу не ініціював проведення зустрічі з депутатами фракції «Національний вибір», а тому немає підстав вважати про наявність у нього бажання вирішувати проблему за столом переговорів.

Не враховує Ю. Чижмарь і той факт, що його ініціатива щодо проведення позачергових виборів до Тернопільської облради, яка вартуватиме близько одного мільйона гривень бюджетних коштів, пролунала в період реалізації курсу, спрямованого на економію коштів в державі, який проголосив Президент В. Ющенко на подолання світової економічної кризи.

Ми свідомі того, що сам факт призначення позачергових виборів до Тернопільської обласної ради, на чому наполягає Ю. Чижмарь, буде негативно сприйнятий мешканцями нашої області, які завжди чекають від своїх обранців результативної роботи, а не політичного протистояння. Але в разі задоволення звернення голови Тернопільської ОДА щодо проведення позачергових виборів, ми візьмемо участь у виборчій кампанії, під час якої нами буде керувати єдина мета – остаточно захистити і укріпити вибір наших громадян на користь національним, політичним, соціально-економічним та духовним інтересам мешканців Тернопільщини!

Ми готові розглянути проект рішення про розпуск Тернопільської обласної ради V скликання, який, за словами чільників фракції «Наша Україна», вони розробили. У разі його прийняття, вважаємо, що разом із припиненням повноважень Тернопільської обласної ради, має бути обрано і нову обласну територіальну виборчу комісію. Разом з тим, ми виступаємо з ініціативою про скорочення складу депутатського корпусу зі 120 до 90 чоловік, що сприятиме і ефективнішій роботі облради, і економії бюджетних коштів.

Депутатські фракції «Національний вибір», «Батьківщина», УСДП