Заява

голови Тернопільської обласної ради Михайла Миколенка з приводу Подання головою Тернопільської ОДА Юрієм Чижмарем до Верховної Ради України щодо призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради.

19 листопада голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь оприлюднив заяву з приводу Подання до Верховної Ради України щодо призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради.

З цього приводу я, як голова Тернопільської обласної ради, хочу повідомити наступне: ми вітаємо подання, яке дасть нарешті право громаді Тернопілля висловити своє ставлення до діянь, а точніше безвідповідальної бездіяльності представників певних політичних сил, які представляють виконавчу гілку влади. Кожен мешканець краю прямо чи опосередковано відчув наслідки їхньої «політичної позиції», яка фіговим листком намагається прикрити амбітні особисті цілі «політичних перевертнів та банкрутів».

Разом з тим, ми розцінюємо це подання  як помсту за виголошену недовіру голові ОДА  депутатами Тернопільської обласної ради за наслідками подолання стихії, що трапилась на Тернопільщині 23-27 липня ц.р. Під час сесії Тернопільської обласної ради фахівці сказали своє слово : кошти нераціонально використовуються. І до честі депутатів, вони належно відреагували! На жаль, не всі. Частина депутатів прагнули навіть зірвати сесійне засідання і вдалися до нищення майна в залі засідання. А це, до речі, майно всієї громади області.

На жаль, до сих пір Президент України не відреагував на рішення сесії обласної ради. До речі, можемо говорити про системне ігнорування Секретаріатом Президента надісланих звернень Тернопільської обласної ради. Це дозволяє робити висновки, що це небезпечна система влади, яка загрожує країні в цілому і кожній людині зокрема. Якщо вже на рішення сесії обласної ради не реагує виконавча гілка влади, то чи схоче вона реагувати на проблеми та клопоти пересічної людини.

На нашу думку, голослівна заява голови Тернопільської ОДА свідчить: керівництво облдержадміністрації налякане активною позицією депутатів обласної ради щодо контролю над станом використання коштів для ліквідації наслідків стихійного лиха, що трапилося 23-27 липня 2008 року і які неефективно використовуються.

Сьогодні ми переконані, що обласна рада і депутатська більшість, яка активно працює над надзвичайно важливими  проблемами Тернопільщини, на правильному шляху. Ми своєю принциповою позицією стали кісткою поперек горла певних осіб, які хочуть «розтягнути область по клаптях».  Ми відчуваємо підтримку і розуміння мешканців нашого краю і дуже вдячні за це, адже люди розуміють, що прийняті важливі рішення про підтримку шкіл-інтернатів, зосереджено кошти та ціленаправлено надано для обласних лікарень, якими користується більшість мешканців області, створений перенатальний центр «Мати і дитина» стає флагманом у галузі охорони здоров’я, вперше настільки потужно фінансово підтримані заклади культури, зокрема обласна філармонія, бібліотеки, активна позиція обласної ради та депутатського корпусу щодо питань захисту екологічного середовища, земельних питань та благоустрою. Щодо останнього питання, то обласна рада вперше за багато років провела конкурс в нашому краї, який виставив добротні орієнтири для громад краю, на кого треба рівнятися і як необхідно працювати. Хочу також відзначити, що на високому рівні проведено акцію «Вогонь пам’яті» на Тернопільщині, присвячену 100-річчю від дня народження легендарного командира УПА Романа Шухевича.

З гордістю хочу заявити, що за час каденції Тернопільської обласної ради п’ятого скликання ми не відчужили жодного (!) об’єкту комунальної власності. Більше того, через судові позови намагаємось добитися повернення майна до власності громади Тернопілля.

За цей час можна було б зробити набагато більше, якби не протистояння виконавчої гілки влади, яка призначається і служить одній особі, а не громаді нашого краю. Для прикладу, ще у травні цього року сесія обласної ради протокольним дорученням зобов’язала профільне управління облдержадміністрації терміново розробити, протягом трьох місяців, програму порятунку села на Тернопільщині. Проте й досі програми ніхто й в очі не бачив.

Нині вже впевнено можу сказати, що опалювальний сезон розпочався в нашому краї завдяки активній позиції обласної ради.

Наші справи сприймаються громадою області однозначно позитивно. Пересічні мешканці, працівники і керівники комунальних установ і організацій, педагоги і медики вдячні нам за принципову позицію і ми, запевняю вас, в свою чергу, ніколи не зійдемо на манівці, будемо захищати інтереси громади Тернопільщини.

Голова Тернопільської обласної ради Михайло Миколенко