З виступу Ю.В.Тимошенко на нараді щодо підтримки аграрної галузі

На захист аграрної галузі і селянина Уряд Юлії Тимошенко спрямував безпрецедентні кошти в історії – 2 млрд. 450 млн. грн. до Аграрного Фонду України.

ТИМОШЕНКО Ю.В. –  Тільки що ми провели разом, уряд, Міністерство аграрної політики, всі представники аграрно-промислового комплексу, громадських організацій, асоціацій, Національний банк і керівники комерційних банків України.

По суті справи тема нашої роботи була – підтримка в сьогоднішній дуже важкій ситуації, яка супроводжується світовою фінансовою кризою, підтримка аграрного сектору, підтримка аграріїв, і власне, нам потрібно було відпрацювати з банківською системою України модель співпраці щодо фінансування аграрного комплексу.

Проблема сьогодні виглядає наступним чином. Добра новина – це те, що Україна зібрала за всі часи рекордний врожай зернових, більше 50 млн. тонн, це дійсно такого врожаю в Україні за останні часи не бувало. Це в два рази більше, ніж в минулому році.

Світові ціни настільки впали, що це загрожує економічній стабільності…

Але в той же час сьогоднішній рік супроводжується масштабною фінансовою кризою в світі і як наслідок – падінням цін на світових ринках на зернові культури, включаючи і пшеницю, і кукурудзу, і соняшник. І сьогодні наші українські селяни, аграрії опинилися в дуже важкій ситуації, вони зібрали прекрасний врожай і ми їм за це низько вклоняємось, але в той же час вони не можуть його продати по адекватним реальним цінам, які б окуповували їх гроші, які вони вклали в те, щоб такий врожай виростити, саме тому, що світові ціни впали різко, що в зв’язку із світовою кризою попиту немає, і ринки всі на зернові зупинилися.

Саме тому сьогодні ми зібралися разом, національна банківська система, Національний банк, аграрії, уряд для того, щоб знайти можливості, як підтримати аграріїв в цей скрутний момент. Ми зробили як уряд декілька кроків. По-перше, ми наповнили перший раз в історії України Аграрний фонд  реальними грошима – 2 млрд. 450 млн. грн. В минулому році не було ні копійки. Ми всі ці гроші спрямували на те, щоб держава стала покупцем сьогодні зернових на внутрішньому ринку для резервних фондів держави. Ми поставили мінімальні закупівельні ціни, які сьогодні вищі ринкових, для того, щоб підтримати аграріїв і дати можливість їм мати надійну мінімальну ціну на зернові.

У роботі Аграрного фонду Уряд застосовує інноваційний механізм – заставну купівлю.

Крім того, розуміючи проблему падіння світових ринків ціни не зерно, ми також прийняли рішення, що ми всі гроші, які зараз залишилися в Аграрному фонді, будемо витрачати не на 100% – у проплату і купівлю зерна, а на так звану заставну купівлю, коли ми купуємо не остаточно, а викуповуємо за заставні ціни зерно по ціні такій, яка може сьогодні покрити собівартість, але у аграрних підприємств залишається право, коли буде добре кон’юнктура на ринках, забрати своє зерно з резервного фонду з Аграрного фонду і продати його по справжніх великих цінах – таких, які будуть на ринку після нового року і повернути Аграрному фонду заставну ціну і, власне, отримати повною мірою всі прибутки, які аграрії планували, це перше.

Друге – ми розуміємо, що сьогодні потрібно багатьом аграрним підприємствам повертати кредити, починаючи з 1 листопада, з 1 грудня наступають терміни погашення кредитів всіма аграрними підприємствами країни. Ми знаємо, що частина аграрних підприємств все ж таки змогла продати своє зерно і розрахуватися з банками, а частина не може сьогодні продати не по заставних цінах, не зернотрейдерам, не самостійно на ринки, і тому ми, безумовно, сьогодні мусимо підтримати.

Уряд фінансуватиме пролонгування кредитів для того щоб вберегти селян від банкрутства.

Тому ми провели переговори з банківською системою України і прийняли наступні рішення – уряд буде фінансувати для пролонгованих кредитів для аграрного сектору якраз зменшені відсотки по кредитах, тобто здешевлення відсотків по кредитах. Уряд має сьогодні на це гроші і всі банки, які пролонгують кредити аграріям, будуть мати доплату від уряду за здешевлені відсотки по кредитах для аграріїв, це перше.

Ті комерційні банки, що включатимуться в кредитну підтримку села – отримають на прохання Уряду заслужені преференції від НБУ.

Друге – ми сьогодні направили лист Національному банку і будемо звертатися до них з проханням, і сьогодні представник Національного банку, який був на нараді, підтвердив, що це є реалістично, підтримати ті банки комерційні, які будуть пролонговувати кредити аграріям до 1 червня 2009 р., тобто ці банки будуть отримувати підтримку фінансовим ресурсом від Національного банку.

Наступне – ми також звернулися до Національного банку, щоб зробити таку систему класифікації цих кредитів при пролонгуванні для аграріїв, які б зберігали ту саму кредитну ставку, яку аграрії мають сьогодні.

Якщо зробити підсумок сьогоднішньої наради, то все зроблено для того, щоб можливості уряду і можливості Національного банку підтримали аграрників у цей важкий час поки ціни на світових ринках на зернові культури не досягнуть такого рівня, щоб вони могли бути окупними для аграріїв. Крім того, ми на середу, на завтра, готуємо рішення уряду, які будуть спрощувати всі без виключення процедури експорту зерна, що дасть можливість і аграріям поповнити свої фінансові ресурси, і привести валютну виручку в країну, що дасть можливість все ж таки вплинути на стабілізацію фінансової системи України.

Всі ці рішення, які сьогодні прийняті, на мій погляд, дають відповідь сьогодні аграріям на одне питання – як продати врожай по реальних цінах, а не за безцінь, по якій сьогодні вони вимушені продавати поки на світових ринках немає кон’юнктури. Я думаю, що і надалі ми будемо уважно стежити за всіма подіями, які розгортаються на аграрних ринках, і будемо зразу ефективно реагувати на всі виклики, які будуть з’являтися. Я звертаюсь зараз до аграріїв, я знаю, що надзвичайно важко було виростити такий великий врожай. Але в час такої жорсткої фінансової кризи дуже важко сьогодні правильно продати цей врожай і отримати ресурси, які зможуть далі наповнити фінансами роботу аграрних фірм.

Тому я прошу користуйтеся зараз можливостями уряду. Я також звернуся зараз до Міністра АПК, щоб він відкрив „гарячу лінію ”, яка буде постійно діяти в Міністерстві агрополітики для того, щоб всі аграрії, які сьогодні опинилися в скрутному становищі щодо реалізації свого врожаю, могли вийти на відповідні служби Мінагрополітики і ми могли б відреагувати адекватно на ті складності, які є в людей.

МЕЛЬНИК Ю.Ф. – Я, перш за все, хочу зараз подякувати Прем’єр-міністру за ту роботу, яка була проведена урядом по підтримці аграрного сектору впродовж 2008 р. завдяки підтримці уряду ми маємо той результат виробничий, з яким сьогодні аграрії на передодні свого свята звітують перед державою.

Але я особливо хочу подякувати за те, що за останні кілька тижнів нашої роботи ми визначили ті позиції, які є сьогодні для аграріїв найбільш значущими з точки зору збереження врожаю, значущими з точки зору реалізації врожаю, значущими з точки зору пролонгації кредитів і залучення нових кредитів в агропромисловий сектор.

Безперечно серед цих пріоритетів сьогодні  питання взаємостосунків з банками, якими кожен аграрій дорожить мабуть, як жодною іншою державною програмою, воно є найбільш значущим.

Я назву кілька цифр. З 2000 року, коли була започаткована програма пільгового кредитування в АПК, в аграрний сектор було залучено 78 мільярдів гривень кредитних ресурсів. Із них 38 мільярди гривень було оформлено як пільгові.

Якщо ми в 2000 році розпочинали бюджетні видатки на цю програму в розмірі 50 мільйонів, то на сьогодні вони збільшені в 27 разів, 1 мільярд 350 мільйонів. І вже в цьому році аграрії залучили 14,2 мільярди гривень. Із них 9,6 мільярди гривень оформлено як пільгові. Але  питання реалізації вирощеного,  питання адекватної ціни за вирощений врожай, воно породило сьогодні проблему взаємостосунків із банками.

І я знову ж таки вдячний Прем’єр-міністру, вдячний керівництву Нацбанку,  комерційних банків за розуміння, яке було знайдено сьогодні на нараді, за те, що ми визначилися по терміну пролонгації, по умовам пролонгації і по тим діям, які будуть зроблені на рівні уряду, на рівні Нацбанку, Міністерства аграрної політики і, безперечно, аграріїв.

Тому знову ж таки, звертаючись до аграріїв, я хочу сказати, що з урахуванням попередніх рішень, які були прийняті урядом,  це і проект Закону відносно подолання кризових явищ, які можуть відзначатися в аграрному секторі, ми розробили відповідний законопроект і передаємо його до Верховної Ради, разом з тим, розроблено цілий  пакет постанов уряду, які вже прийняті, або які будуть прийняті найближчим часом, які відповідатимуть на питання дій аграріїв в умовах, які нам сьогодні демонструє фінансова криза. По всім питанням, які є сьогодні важливими, значущими для аграріїв, уряд шукає відповідь і знаходить цю відповідь шляхом прийняття своїх рішень і підготовки проектів рішень Верховної Ради.

Уряд буде надійним партнером для банківської системи – адже на підтримку аграріїв він спрямував на пролонгацію кредитів у банківську систему.

ТИМОШЕНКО Ю.В. – Сьогодні у нас є залишки бюджетних грошей. Так, як Міністр АПК дав нам довідку у  нас залишилося ще біля 700 млн. грн., це ті гроші, які будуть спрямовані на те, щоб пролонговані для аграрних підприємств кредити до 1 червня 2009 року, щоб ці гроші були в цьому  році використані на здешевлення відсотків по кредитам на пролонговані кредити. Це дуже важливо знати для національної банківської системи, що уряд буде надійним партнером і ми проплатимо це здешевлення відсотків для того, щоб вони аграріям пролонгували кредити до 1 червня 2009 року.