Суть антикризової програми Уряду

Збереження робочих місць через підтримку національного виробника – головне в антикризовому пакеті Уряду

Уряд Тимошенко став єдиним центром боротьби з впливом та наслідками світової економічної кризи в Україні. У той час, як уряд бореться з економічною кризою, решта політиків бореться з урядом. Але навіть у такій ситуації Кабінет міністрів не знімає з себе відповідальності за стан справ у державі.

Протягом останніх тижнів глава Уряду Юлія Тимошенко та міністри Кабінету Міністрів провели зустрічі з металургами, будівельниками, селянами, хіміками, працівниками ЖКГ, профспілками. Під час цих зустрічей ухвалені плани підтримки галузей, які потрапили під негативний вплив найпотужнішої за останні 80 років світової економічної кризи.

Суть антикризових заходів уряду: держава допомагає національному виробнику – виробник забезпечує збереження робочих місць і зарплат. Саме збереження робочих місць і зарплат – основна вимога уряду до власників українських підприємств,   головна мета антикризового пакету уряду.

Цитата Юлії Тимошенко: «в той же час ми поставили і металургам питання, гірничо-металургійний комплекс. Пункт № 1 – сплата податків без будь-якої затримки, тому що це заробітна плата бюджетників, пенсій і так далі. По-друге, вони не мають права звільняти робітників з роботи. І я прошу вас, як тільки відбувається порушення трудового законодавства, і всупереч діючим законам людину випроваджують з робочого місця на вулицю, я звертаюся до всіх голів облдержадміністрацій – звернення до Генеральної прокуратури і порушення кримінальної справи за порушення трудового законодавства».

Здебільшого провина за теперішні економічні проблеми лежить на українських олігархах: власниках металургійних заводів, будівельних компаній, сільгосппідприємств. Роками вони отримували надприбутки – в т.ч. за рахунок високих світових цін на їхню продукцію та низької вартості найманої робочої сили. Але замість того, щоб вкладати ці прибутки у модернізацію виробництва, посилення його конкурентоздатності – виводили гроші в офшорні зони, купували яхти, вілли та футбольні клуби.  (Коли Уряд Тимошенко вніс до Верховної Ради законопроект про припинення виводу в кіпрський офшор коштів з України, Партія регіонів голосувала проти).   Тепер – прийшли по підтримку до Уряду.

Держава дійсно взялася допомагати, адже заручниками жадібності та прорахунків власників стали мільйони робочих та їхніх сімей. І головна мета усіх кроків уряду – це допомога передусім робітнику – аби зберегти його зарплату і робоче місце.  Це – умова антикризової підтримки галузей, це – головне в діалозі Уряду з власниками-роботодавцями та профспілками.

Цитата Юлії Тимошенко: „Коли були надприбутки, коли всім було весело і щасливо, практично, тільки одне підприємство почало масштабну реконструкцію і модернізацію. Це Алчевський металургійний комбінат. Всі інші мають технології, яких вже в світі немає. На таких технологіях, як залишились працювати при „ефективних ” приватних власниках металургійних підприємств, працює 1% металургійних підприємств світу і ми в нього потрапляємо».

Основні кроки на підтримку вітчизняного товаровиробника

Допомога зі збутом продукції через розширення внутрішнього ринку.  Для підтримки обираються ті галузі, які своїми замовленнями можуть стати локомотивом для інших, які формують замовлення для суміжних галузей. Зокрема, йдеться про сферу машинобудування (цьому зокрема буде сприяти і отримана згода Європейського банку реконструкції і розвитку надати кредит на оновлення рухомого складу „Укрзалізниці”), будівництво доріг, житла.

Наприклад, одне збережене робоче місце в машинобудуванні, у будівництві – це 7-8 збережених робочих місць в металургії, у приладобудуванні, у виробництві будівельних матеріалів.

Цитата Юлії Тимошенко: «Ми маємо крок № 1 – ми намагаємося знизити собівартість будівництва. Що це значить? Це значить, що ми прийняли всі заходи, які розвантажують сьогодні собівартість будівельників на рівні уряду. Наступне. По домовленості з металургами, ми відпрацювали узгоджений з ними прейскурант на металопродукцію на внутрішньому ринку, щоб ви це знали. Ми надрукуємо цей прейскурант, узгоджений з металургами, який дає значно нижчі ціни, ніж були в той час, коли ринок стояв стабільно. Ми сьогодні теж саме робимо з будівельними матеріалами, ми розраховуємо, що мінімум те, що є сьогодні на світових ринках, буде і на внутрішніх ринках України, а це в два рази нижче ціни, щоб ми взяли з вами під контроль ці показники. Так ми запустимо будівництво…».

Допомога із розширення ринків збуту нашої продукції за кордоном. Кабмін з одного боку скорочуватиме імпорт, з іншого – активізує переговори щодо реалізації продукції українських експортерів в інших країнах, а також надаватиме їм необхідну державну підтримку під час укладення нових експортних контрактів.

Фінансова підтримка завдяки зниженню тарифів на електроенергію для промислових підприємств; через запровадження пільгових цін на газ для металургів; через відновлення кредитування виробника комерційними банками; через зменшення податкового навантаження.

Цитата Юлії Тимошенко: «Ми їм знизили ціни на газ, на електроенергію, на залізничні перевезення, ми їм знизили всі складові собівартості, які залежали від держави, крім того, ми сьогодні їм виплачуємо експортне ПДВ протягом трьох днів після пред’явлення декларації (хоча держава має 60 днів право перевіряти), для того, щоб наповнювати їх обіговими грошима»

Наприклад, уряд зменшує перелік обов’язкових податків і зборів з будівництва. Таким чином одночасно стимулюється і будівництво, і зниження цін на квартири.

Для сільгоспвиробників уряд пропонує зберегти фіксований сільськогосподарський податок і пільгову систему сплати ПДВ. Через збільшення закупок зерна Аграрним фондом (на ці цілі для АФ виділено 2,45 млрд. грн. – рекордна для незалежної України сума) і запровадження механізму заставних закупівель (селянин продає зерно державі, але у випадку зростання ціни, має право викупити його по тій же ціні і перепродати дорожче) в сукупності з пролонгацією кредитів.

Сприяння підприємствам у модернізації виробництва за рахунок зменшення ставки на прибуток, якщо його знову інвестують у виробництво; через надання можливості безмитного ввезення енергозберігаючого обладнання.

Крім виробника, урядом розроблено заходи для підтримки безпосередньо споживача – простих громадян України.

Доходи людей будуть індексуватися на розмір інфляції. Ні про які скорочення соціальних виплат чи пільг для незахищених верств населення мова не йде.

Всі планові надходження державний бюджет поки що отримує повністю. Це означає, що усі зарплати бюджетникам, пенсії та соціальні виплати будуть отримуватися вчасно і в повній мірі.

Цитата Юлії Тимошенко: «Я хотіла би, щоб ми чітко з вами знали, що не зважаючи на світову фінансову кризу, в цьому році, в 2008, державний бюджет буде перевиконано. Це те, що дає нам абсолютні всі можливості виконувати свої видатки, які заплановані бюджетом.

ДПА по підсумках 10 місяців має перевиконання на 20%, хоча, безумовно, по місяцях це вже все має певні тенденції до зниження динаміки перевиконання, але не до недовиконання бюджету. Ще раз підкреслюю: попри вплив колосальний фінансової кризи бюджет за 2008 рік буде перевиконано».

Посилено захист банківських вкладників. Гарантовані виплати по депозитах з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становитимуть 150 тис. грн. на одного вкладника.

ДОДАТОК:

Як Уряд допомагає окремим галузям та соціальним групам вистояти під час кризи

Селянам:

–      збереження пільгової системи сплати ПДВ,

–      збереження фіксованого сільськогосподарського податку (замість 6 інших податків і зборів),

–      компенсацію урядом відсотків по кредитах і допомогу уряду у подовженні пільгових кредитів до червня 2009 р. (на це вже знайдено 700 млн. грн.),

–      контрольовані ціни на сільгосппродукцію – через Аграрний фонд (вже спрямовано 2,45 млрд. грн.) і механізм заставних закупівель,

–      спрощення процедур експорту зерна,

–      пропозиції щодо обмеження імпорту продуктів харчування (законопроект №3379 С.Терьохіна).

Шахтарям:

–      100% – у проплату за поставлене коксівне і енергетичне вугілля,

–      встановлення справедливих цін на енергетичне вугілля,

–      додатковий попит на енергетичне вугілля – уряд формує державний резерв енергетичного вугілля,

–      обмеження імпорту вугілля в Україну,

–      допомогу уряду щодо подовження кредитів для вугільних підприємств.

Будівельникам:

–     перспективу значних державних замовлень на розбудову інфраструктури (передовсім, доріг),

–      зменшення обов’язкових податків і зборів з будівництва – це допоможе будівельникам і знизить ціни на квартири,

–      спрощення процедур для початку ведення будівництва,

–      державні гарантії по кредитах (передусім, на будівництво доріг),

–      державну кредитну допомогу для закінчення вже розпочатого будівництва,

–      допомогу у відновленні іпотечного кредитування населення.

Машинобудівникам:

–      перспективи  розширення збуту – через податкові пільги для оновлення обладнання в металургії, хімії, інших галузях,

–      кредит на оновлення рухомого складу „Укрзалізниці” – після переговорів з урядом Європейський банк реконструкції і розвитку погодився виділити на це 1,5 млрд. грн.

–      пропозиції щодо обмеження імпорту – передовсім, автомашин (законопроект №3379 С.Терьохіна).

Металургам:

–      розширення збуту їхньої продукції в Україні (через держзамовлення для основних клієнтів металургії – машинобудування, будівництва) ,

–      допомогу уряду в пошуку нових контрактів за кордоном,

–      допомогу із відновленням кредитування підприємств комерційними банками,

–      низькі ціни на газ, низькі і стабільні тарифи на електроенергію і залізничні перевезення,

–      прискорене повернення ПДВ,

–      можливості оновлювати обладнання (через високі амортизаційні ставки, зниження ставки податку на прибуток, стимули для закупівлі енергоефективного обладнання)

Хімікам:

–      низькі і стабільні тарифи на транспортування газу і залізничні перевезення,

–      розширення збуту їхньої продукції в Україні (через посилення платоспроможності українського селянина – основного покупця добрив, що виробляють хімічні підприємства) і за кордоном (допомога уряду щодо постачання продукції в США і Євросоюз),

–      прискорене повернення ПДВ,

В обмін на це уряд вимагає від підприємців тільки одного –

збереження робочих місць і зарплат.