Тимошенко не чіпляється за владу, а діє як відповідальний політик

Політичні умови антикризової діяльності Уряду

Прем\’єр-міністр Юлія Тимошенко готова до переформатування Кабміну, включаючи посаду прем\’єра, у випадку об\’єднання усіх фракцій ВР для боротьби з кризою.  Про це вона заявила на нараді з представниками місцевих органів влади з питань бюджету. Тимошенко підкреслила: \”Ви знаєте, що я вийшла з пропозицією, якщо для такого об\’єднання в парламенті всіх і вся з усіма потрібно переформатування уряду, я і вам абсолютно це підтверджую\”. \”Ми готові до такої системи відносин. І якщо хто-небудь з нас – я говорю з нас, включаючи прем\’єр-міністра – по баченню об\’єднаної в парламенті великої коаліції, хто-небудь з міністрів, віце-прем\’єр-міністрів, прем\’єр-міністр не влаштовує і можна запропонувати кращі кадри – будь ласка, голосування після об\’єднання. І ми усі готові сьогодні діяти так, як потрібно для країни, а не для окремих політиків\”, – сказала прем\’єр.

З точки зору власних політичних інтересів Юлії Тимошенко було б розумно піти у відставку з поста прем’єра. Саме так на її місці вчинив  будь-який інший вітчизняний політик. Адже в у мовах глибокої світової фінансово-економічної кризи, яка негативно впливає на Україну, через яку життя людей погіршується, значно вигідніше бути в опозиції і звідти критикувати дії влади.

Однак будучи, на відміну від інших, відповідальним державним діячем, Тимошенко цілком свідомо взяла на себе відповідальність за ситуацію в державі у найскрутніший за останні півтора десятиріччя момент, в той час як Ющенко та Янукович такої відповідальності уникають.

Юлії Тимошенко часто безпідставно закидали, що вона начебто опікується лише власними рейтингами. Залишившись у кріслі прем’єра, яке з огляду на світову кризу, що наступає на Україну, перетворюється на «електричний стілець» Тимошенко ще раз всім чітко продемонструвала: особистий рейтинг її цікавить найменше. Тимошенко свідомо ризикує своїми президентськими перспективами, взявши на себе відповідальність за оборону України від світової економічної кризи.

«Я вважаю, що якраз коли такі серйозні виклики падають на країну, серйозні державники мають залишатися на своїх посадах. Мене не хвилює, як впадуть рейтинги мої, і моєї політичної сили. Лише слабкі політики кидають свої посади» (Юлія Тимошенко в прямому ефірі програми «Майдан» на «5 каналі», 2 листопада)

Якби було по-іншому, вона б ще наприкінці літа, пославшись на неможливість через жорстке протистояння з Президентом та його Секретаріатом повноцінно виконувати свої обов’язки, грюкнула дверима і подала у відставку. Момент для цього був дуже зручний: двомісячна дефляція, зростання всіх економічних показників, перевиконаний на 100 млрд. бюджет і т.д.

Але вже тоді, коли світова криза лиш маячіла на горизонті, Юлія Тимошенко добре усвідомлювала, які тяжкі наслідки чекають Україну. Прем’єр розуміла, що кидати країну напризволяще в таких умовах не має ніякого права. Залишати уряд – єдиний дієздатний орган влади, спроможний захищати національні інтереси та гарантувати стабільність на фоні Президента з ідеєю фікс про дострокові вибори та непрацюючого парламенту – було б вкрай безвідповідальним кроком.

Тимошенко не тримається і ніколи не трималась за прем’єрську посаду. Вона неодноразово заявляла, що її уряд готовий піти у відставку, але лише у випадку, коли буде сформована нова парламентська коаліція і легітимно обрано новий коаліційний уряд, який зможе взяти на себе відповідальність за все, що відбувається в країні.