Село … на смітнику

Стихійні сміттєзвалища… До болі знайомі речі, що заполонили вкраїнські землі. Люди інколи перетворюють зелені оазиси у карикатурні кучугури з побутовим сміттям, не задумуючись, що саме їм та їхнім дітям доведеться дихати випарами з сміттєзвалищ та вживати воду, у яку вже напевне потраплять різні нечистоти з проточною водою. Подібна ситуація склалася і у селі Пробіжна Чортківського району.

На околиці села біля дороги, яка веде до с. Колиндяни донедавна  «милували» око смітники, біля магазинів, на території ферми. Навіть в колишніх силосних ямах знайшлось місце для сміття… Варто зауважити, що у с. Пробіжна  на березі річки Нічлава і сільського ставу розташоване підсобне господарство, в якому вирощують свині та птицю. Дане господарство організував підприємець, який нібито орендує став. З даного приводу звернулися до мене, як до депутата обласної ради, мешканці села, адже людям не байдужа доля рідних місцин. На моє  звернення щодо розташування на території с. Пробіжна Чортківського району було зорганізовано перевірку Держекоінспекцією в Тернопільській області та встановлено, що дійсно на території села Пробіжна та навколо нього знаходяться несанкціоновані стихійні сміттєзвалища. Площа сільського сміттєзвалища на 0,3 га більша за ділянку, виділену сільською радою під сміттєзвалище. Смітник не паспортизований, складання відходів проводиться хаотично, не підгортається. За вказані правопорушення постановою про накладання адміністративного стягнення від 13.11.2008 року Пробіжнянського сільського голову притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 82 – 6 КУпАП. Крім того, йому видано приписи про підгортання твердих побутових відходів на сільському сміттєзвалищі та ліквідацію несанкціонованих стихійних сміттєзвалищ. Після отримання довідки про категорії земельних ділянок, на яких розміщені стихійні смітники, Пробіжнянській сільській раді будуть нараховані збитки. Також Держекоінспекцією розглянуто питання щодо забруднення річки Нічлава біля с. Пробіжна. Перевіркою встановлено, що громадянин Козяр С.Б. в межах прибережної захисної смуги було встановлено літній табір для худоби. Проте у  день перевірки на території господарства свиней та птиці не було, стоки не витікали. За невиконання режиму використання прибережної захисної смуги власника літнього табору притягнуто до адмінвідповідальності та видано припис про ліквідацію тимчасової споруди.

Прикро констатувати, але факт залишається фактом – сільський голова не бажає стежити за господаркою села «без кнута»… Якби не державна екологічна інспекція у Тернопільській області – ще б довго «прикрашали» село стихійні смітники. А з такою проблемою сільський війт ще б міг справитись самотужки!

Віктор Шепета, депутат Тернопільської обласної ради від фракції БЮТ